Az Avatar 2. máris belépett a milliárdosok klubjába

És ezzel meg is döntött egy idei rekordot.

Az Avatar: A víz útja mindössze 14 nap alatt átlépte az 1 milliárd dolláros globális jegybevételt, ami a 2022-es bemutatókat tekintve rekord.

Összesen csak három, 2022-es filmnek sikerült minimum egymilliárd dollárt összegyűjtenie, a Top Gun: Mavericknek 31 nap kellett ehhez, míg a Jurassic World: Világuralomnak több mint négy hónap. Összehasonlításképpen: 2019-ben kilenc film lépte át az egymilliárd dolláros bevételt világszerte, legutóbb pedig a 2021-es Pókember: Nincs visszaútnak sikerült az Avatar: A víz útjánál jobban nyitnia - 12 nap alatt lépte át az egymilliárdos határt, amire eddig mindössze hat film volt képes.

James Cameron filmje december közepén 134 millió dollárral nyitott Észak-Amerikában és 435 millió dollárral globálisan, ami a rendező elvárásainál kevesebb volt, de azóta elég szépen termel a produkció. Észak-Amerikában eddig 317,1 millió, a tengerentúlon pedig 712,7 millió dollárt hozott, így globálisan 1,025 milliárd dollárra nőtt a bevétel. Ezzel megelőzte a Jurassic World: Világuralmat, mint az év második legnagyobb bevételt hozó filmjét.

Cameron becslése szerint a 350 millió dolláros költségvetésű filmnek (amiben a legalább 100 millió dolláros marketingköltségek nincsenek benne) nagyjából 2 milliárd dollárt kell termelnie ahhoz, hogy nullszaldós legyen, bár elemzők szerint a nyereségesség küszöbe valószínűleg közelebb van az 1,5 milliárd dollárhoz. Sok múlik A víz útja sikerén, mert Cameron még legalább három folytatást tervezett hozzá.

A rendező álmát nem lesz könnyű beteljesíteni, mert amíg az eredeti Avatar 2009-ben 2,97 milliárd dollárral a történelem legnagyobb bevételt hozó filmje lett, a folytatás sokkal kedvezőtlenebb helyzetből indult. A mozik még nem heverték ki teljesen a világjárványt, ráadásul Kínában, az egyik legfontosabb mozipiacon újra járványhelyzet van, Oroszországban pedig eleve nem vetítik a filmet.

via: Variety