Az orosz Burger King be akarja tiltatni az Azt Oroszországban

Az ok: Pennywise úgy néz ki, mint a rivális gyorsétteremlánc „kabalafigurája”, Ronald McDonald.

Az Az című Stephen King adaptáció már számos bevételi és egyéb rekordot megdöntött, és az egyik legsikeresebb horrorfilmmé lett.

Vannak azonban mindig ünneprontók, akik semminek sem tudnak igazán örülni. Úgy tűnik, Oroszországban a Burger King „vállalta” magára ezt a szerepet, ráadásul önszántából. A gyorsétteremlánc orosz divíziója hivatalos panasszal élt a kormány felé, arra kérve az orosz monopóliumellenes ügynökséget (Federal Anti-Monopoly Service (FAS)), hogy távolítsák el a mozikból a filmet. Az indok a következő: a rettenetesen félelmetes bohóc, Pennywise egyértelmű hasonlóságot mutat Ronald McDonalddal, a rivális gyorsétteremlánc bohócával.

„Nem foglalkozhatunk a film tartalmával, mert az írónak és a rendezőnek megvan a saját értelmezése az összes karakterrel kapcsolatban” - nyilatkozta az ügynökség szóvivője a The Hollywood Reporternek. Hozzátette: meg fogják vizsgálni, hogy a film tartalmaz-e bármilyen reklámot illetve bújtatott hirdetést (product placement). A félreértést egyébként lehet, hogy egy Youtube-videó szülte, ahol Pennywise-t valóban Ronald McDonalddal helyettesítették. A kisfilmet természetesen a McDonald's készítette.


Az ügynek egyelőre nincs következménye: a film több mint száz orosz moziban fut, és a szeptember 7-i bemutatója óta több mint 3,5 milliárd forintot kaszált.

via Independent