Az Oscar-jelölt Enyedi Ildikó visszatér dicsősége helyszínére

Négy évvel azután, hogy Arany Medvét nyert Testről és lélekről című filmjéért, zsűriként dönt majd az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyben lévő alkotásai sorsáról.

Enyedi olyan más korábbi Arany Medve-díjazottakkal együtt lesz döntnök, mint az iráni Mohammad Raszulof, aki tavaly győzött Nincs gonosz című művével, a tavalyelőtti nyertes izraeli Nadav Lapid (Synonymes), a román Adina Pintilie (Ne érints meg!, 2018), az olasz Gianfranco Rosi (Tűz a tengeren, 2016) és a bosnyák Jasmila Žbanić (Szerelmem, Szarajevó, 2006).

Enyedi Ildikó 2017-ben az Arany Medvével. Forrás: Carsten Koall EPA – Pool / Getty Images

 

Most először, szokatlan módon az idei, 71. fesztivál zsűrijének nem lesz elnöke, de más értelemben sem lesz hagyományos, hiszen a járvány miatt két felvonásban tartják meg: március 1. és 5. között egy csak online eseményre kerül sor, amit elsősorban a nemzetközi filmipar szereplőinek szerveznek, majd június 9-től 20-ig jön a „személyes” fesztivál, amit a szervezők reményei szerint már élőben fognak megrendezni.

A fesztivál igazgatósága azonban az online szervezés ellenére gondoskodik róla, hogy az említett zsűritagok ne egy linken keresztül, hanem valódi nagyvásznon nézzék meg az alkotásokat, mielőtt döntenek róluk. Tavaly egyébként, a koronavírus-járvány első hulláma idején a berlini volt az utolsó A-kategóriás nemzetközi filmfesztivál, amit még épp meg tudtak élőben szervezni (ellentétben például Cannes-nal).

A tavalyi Berlinale egyik eseményének résztvevője még élőben, de már maszkban. Forrás: Jens Kalaene / picture alliance via Getty Images

 

És hogy melyek azok a filmek, amelyekről Enyedi és zsűritársai döntenek, az a jövő hét folyamán, több lépcsőben derül majd ki: először, február 8-án a retrospektív válogatás műveit jelentik be, majd másnap kihirdetik a rövidfilmeket és a Forum szekció produkcióit. 10-én egyebek mellett a Panorama szekció alkotásainak kihirdetésére kerül sor, majd fő attrakcióként február 11-én hozzák nyilvánosságra a várva várt versenyfilmeket.


(via The Hollywood Reporter)