Borbély Alexandra Európa legjobb színésznője

Kissé egyoldalúra sikerült az idei Európa Filmdíj átadója, szinte minden fontos díjat a svéd Ruben Östlund provokatív alkotása, A négyzet vitt el - kivéve a legjobb színésznőnek járót, az megmaradt nekünk.

Az idei Európai Filmdíj egyik legnagyobb esélyese Enyedi Ildikó eddig is számos kitüntetést elnyerő filmje, a Testről és Lélekről volt, ami egyben hazánk Oscar-nevezettje is. A legjobb film, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, és Borbély Alexandra személyében pedig a legjobb női főszereplő csoportjában is képviseltette a magát a különös szerelmesfilm, de sajnos még nagyobb esélyes volt Ruber Östlund rendkívül átgondolt, számos releváns kérdést érintő szatírája, A négyzet. Ami öt kategóriában indult, és mindent meg is nyert. A négyzet lett a legjobb film, Östlund a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, sőt, a film a legjobb vígjáték címet is elnyerte, főszereplője, a dán Claes Bang lett a legjobb férfi színész.

A legjobb színésznő azonban Borbély Alexandra lett, és ez számít. Pedig olyan nagyszerű és világhírű versenytársak kerültek a kategóriába, mint Juliette Binoche (Jöjj el napfény!) és Isabelle Huppert (Happy end), illetve két tehetséges kezdő, Paula Beer (Frantz) és Florence Pugh (Lady Macbeth). Én egyébként az utóbbit tartottam a legnagyobb esélyesnek, részben, mert tényleg fantasztikus alakítást nyújtott a filmben, részben azért, mert a kritikusok által körülrajongott Lady Macbeth más fontos kategóriában nem volt esélyes. "Nem tudok beszélni, pedig mindent felírtam. De felolvasni sem tudom. Kaptam már díjat színházi alakításért, de filmszínésznőként ez a legelső díjam" – mondta a könnyekig hatott színésznő, akivel mi is készítettünk interjút.

Az év filmfelfedezése a Lady Macbeth lett, a közönségdíjat némi meglepetésre a Stefan Zweig - Búcsú Európától kapta, a legjobb rövidfilm a Timecode lett, Juanjo Gimenez rendezése – vagyis nem a szintén nevezett LOVE nyert Bucsi Rékától -, és az esten tiszteletbeli díjat kapott a francia Julie Delpy és az orosz Alexandr Szokurov. A hamarosan nálunk is mozikba kerülő Szeretet nélkül (Andrej Zvjagincev) két díjat tudhat a magáénak: a legjobb európai operatőr díját Mihail Kricsman, a legjobb európai zeneszerző díját pedig Jevgenyij és Szása Galperin kapta a filmben nyújtott teljesítményéért.