Cillian Murphy 5 legjobb alakítása

Vajon az Eredet, az Oppenheimer és a Birmingham bandája mellé mi fért még fel a toplistánkra?

Napok óta másról sem szólnak a hírek, mint a Barbie-ról, valamint Christopher Nolan nagyszabású történelmi drámájáról, az Oppenheimerről, amelyben Cillian Murphy alakítja J. Robert Oppenheimer fizikust, az első atombomba kifejlesztésén dolgozó amerikai tudóst.

 

Történelmi bevételt ért el a Barbie – a Barbenheimer-jelenségnek köszönhetően

155 milliós hétvégi bevételt produkált Amerikában, ami minden idők legjobb nyitó hétvégéje az olyan filmek között, amelynek női rendezője van. A népszerűségben persze közrejátszott az is, hogy sokan direkt egy napon nézték meg a Barbie-t és az Oppenheimert.

Tovább

 

Az alábbiakban a Variety cikke alapján összeszedtük és rangsoroltuk a 47 éves ír sztár eddigi legjobb alakításait.

5. Felkavar a szél

Ken Loach 2006-os rendezése az ír függetlenségi háború idején, 1920-ban játszódik. Miközben mindennaposak az ír szabadcsapatok és az angol különleges egységek összecsapásai, Teddy (Padraic Delaney) a harc mellett kötelezi el magát, ám medikus testvére, Damien (őt alakítja Cillian Murphy) Londonba készül, kórházi gyakorlatra. Amikor azonban szemtanúja lesz az angolok kegyetlenségének, ő is a harc mellett dönt. Egy évvel később kettéosztják az ír szigetet: létrejön az Ír Szabadállam és Észak-Írország. A békeszerződés megosztja az íreket. Megalakul az IRA, és kezdetét veszi a polgárháború. Az addigi harcostársak, köztük a testvérek is, szembefordulnak egymással...

 

4. Birmingham bandája

A múlt század eleji Birminghamben játszódik ez az igazi sztárparádét felvonultató, eposzi ívű brit gengsztersorozat, amelyben egy bűnbanda félelmet nem ismerő vezére, bizonyos Thomas Shelby (ki más játszaná, ha nem Cillian Murphy) mindent feláldoz azért, hogy előrébb jusson az alvilági ranglétrán. A kegyetlen bűnszervezete azonban magára irányítja a Belfastból érkezett Chester Campbell főfelügyelő (Sam Neill) figyelmét, akit maga Winston Churchill nevezett ki a helyi rendőrség élére. Ekttejük háborúja végül az egész várost vérbe borítja... Az izgalmas bűntények és más csalárdságok során olyan neves sztárok keltik életre Thomas Shelby rokonait és ellenlábasait, mint Tom Hardy, Anya Taylor-Joy, Adrien Brody és a Trónok harca Kisujja, Aidan Gillen.

 

3. Oppenheimer

Christopher Nolan kasszarobbantó sikerfilmje J. Robert Oppenheimer fizikusról szól, aki kollégáival – köztük a magyar származású Teller Edével és Szilárd Leóval – a Manhattan Terv vezetőjeként az első atomfegyver létrehozásáért felelős. A találmány a második világháborúban megváltoztatta a történelem menetét, és a bombának köszönhető valószínűleg az is, hogy a 20. század második felében a két nagy szuperhatalom szembenállása, a hidegháború nem fajult valódi fegyveres konfliktussá. Cillian Murphy játéka olyannyira meggyőző, hogy sokan már a premier másnapján kikiáltották az év filmjének az Oppenheimert, a 47 éves ír színésznek pedig már most odaadnák sokan az Oscar-díjat a legjobb férfi főszereplő kategóriában. 

 

2. Misterman

Eredetileg egy színdarabban játszotta el Cillian Murphy Thomas Magillt, a magányos fanatikust, akinek az a szent küldetése, hogy megtisztítson egy ír kisvárost annak minden bűnétől. A National Theatre at Home című sorozat részeként mozgóképes változat is készült belőle a Landmark Productions jóvoltából, maga a történet viszont mit sem változott: egy erőteljes kamaradráma, ahol Murphy végig ide-oda rohangál, tárgyakat hajigál, és szó szerint elmegy a falig, és miután lepattan róla, megint nekiront...

 

1. Eredet

Természetesen mi más is kerülhetne a toplista legelejére, mint Christopher Nolan 2010-ben bemutatott csavaros sci-fije, amelynek a popkultúrára gyakorolt hatása már-már a Mátrixéval vetekszik. A népszerűségén nincs mit csodálkozni, hiszen Leonardo DiCaprio a közeljövő ipari kémkedéseinek legzseniálisabb bűnözőjét alakítja, aki belopózik a szundikáló áldozatai álmaiba, és hozzáfér az illetők legtitkosabb tudásához is. Egy titokzatos megbízó (Ken Watanabe) visszautasíthatatlan és életveszélyes ajánlattal keresi fel hősünket és a csapatát (Joseph Gordon-Levitt, Elliot Page, Tom Hardy): egy gondolatot kell elültetnie egy dúsgazdag haldokló férfi fiának tudatalattijába úgy, hogy a célszemély elméje ebből ne vegyen észre semmit. A mit sem sejtő milliárdoscsemetét Cillian Murphy alakítja egészen zseniálisan.