De mit szólnak ehhez a törökök?

Christian Bale és Oscar Isaac szerelmi rivalizálásának az örmény népirtás ad véres történelmi hátteret, arra viszont nem jöttem rá, mire vonatkozhat a címbéli ígéret.

The Promise

2017. április 21-én, vagyis három nappal az örmény népirtás nemzetközi emléknapja előtt mutatják be Amerikában Terry George látványos történelmi eposzát, a The Promise-t, amihez az első modern népirtás adja a hátteret, de valójában egy szerelmi háromszögről van szó – tisztára mint Az angol betegben. Az angol rendező egyébként amolyan népirtás specialista, hiszen a 2004-es Hotel Ruandával vált ismertté, amely a ruandai genocídium történetét dolgozta fel, a most megjelent első amerikai előzetes alapján az első világháború legelején találjuk magunkat, az Oszmán Birodalomban.

Sok helyen írták le, hogy a film az 1990-es évek nagy eposzait idézi meg, vagyis van benne valami régimódi, de ezzel semmi baj nincsen, leszámítva az előzetes végén szóló számot. Az ottomán birodalom amúgy is hirtelen felkapott filmes téma lett, különösen az első világháború különböző évfordulóival kapcsolatban, mint a Russell Crowe főszereplésével készült Akihez beszél a föld vagy a tavalyi The Ottoman Lieutenant esetében, de ennek a filmek nem örülnek Törökországban.

A törökök ugyanis a mai napig nem ismerték el az  örmény népirtást, maga a téma tabu arrafelé, a The Promise ellen máris lejárató kampány indult, bár eddig csak egy helyen a Torontói Filmfesztiválon volt látható a film, máris több tízezer szavazat érkezett az Imdb adatlapjára, és ezek kétharmada a legalacsonyabb, 1-es pontszámot adta.

The Promise

Ez persze semmi ahhoz képest, amit annak idején Észak-Korea művelt Az interjú kapcsán, de várjuk ki a végét.