Egy új autópálya néhány percért - gigantikus díszletek egyetlen jelenet miatt

Több százezer fős tömegjelenet, robogó vonat az utcán, lángoló erdő - ha egy rendező elég eltökélt, és még pénz is van rá, semmi sem lehetetlen.

6000 kígyó Az elveszett frigyláda fosztogatóiban

Indiana Jones gyűlöli a kígyókat. Így mi sem természetesebb, mint be kell hajítani egy kígyókkal teli terembe - de akkor már ne egy vagy tíz kígyó legyen, hanem hatezer! Az elveszett frigyláda fosztogatóiban először csak ezret, majd kétezret terveztek, de kiderült, hogy ez a kígyómennyiség nem látszik valami soknak, így lett végül hatezer, bár Steven Spielberg úgy emlékszik, hogy több mint kilencezer állat tekergett abban a bizonyos jelenetben. Bár a mennyiség igazából mindegy is, ha azt nézzük, hogy több mérgeskígyó is volt közöttük. Míg jó részük csak a földön hevert, a kobrákat plexivel választották el a színészektől - ez egy picit látszik is, amikor Indy épp az egyikkel szemben pottyan le. 

 

2, 4 kilométernyi vadiúj autópálya

A Mátrix: Újratöltve leglátványosabb jelenete az eszelős autópályás üldözés. A Wachowski tesók nem bíztak mindent a CGI-ra, és felépíttettek egy majdnem két és fél kilométernyi autópályaszakaszt, lejárókkal és mintegy hat méter magas fallal. Az autók is igaziak voltak: a General Motors több mint száz járművet adott a produkciónak, amiket a forgatáson rommá is zúztak.

 

Vonat az utcán

Christopher Nolan a praktikus trükkökben bízik, és a hollywoodi rendezőkhöz képest csínján bánik a CGI-jal. Az Eredet egyik akciójelenetében egy böhöm vonat robog végig az autókkal tömött utcán - és ehhez tényleg építettek egy speciális szerelvényt! Az ütközéseket is mind élesben vették fel, csupán a vonatkerekek által felszaggatott úttestet oldották meg számítógépes effektekkel.

 

Francis Ford Coppola  felgyújtott egy erdőt

Az Apokalipszis most forgatása maga volt a pokol, számtalan történetet olvasni a hányattatott forgatásról. "Imádom a reggeli napalm szagát!” - mondja a szörfözni induló, félmeztelen Kilgore, miközben napalmmal szórják meg a vietnámi falucskát és a környező erdőt. Nos, a stáb is érezte azt a szagot, ugyanis a jelenet éles: tényleg felgyújtották az erdőt és a harci járművek is igaziak.

 

Több, mint 300 ezer statiszta

Richard Attenborough életrajzi filmje, a Gandhi temetési jelenetében szürreálisan óriási emberáradatot láthatunk. A hitelesség végett nem lehetett elsunnyogni, hiszen az igazi Gandhit több mint egymillióan kísérték végső nyughelyére. A filmben mintegy háromezren vannak csak a masírozó katonák, és az egész tömeg mintegy 350-400 ezret számlálhat, a pontos adatot senki sem tudja. Ez abszolút rekord: ennyi statisztát egyetlen másik film sem mozgatott.

(Forrás: Listverse)