Elhunyt a Békeidő Kossuth-díjas rendezője

Vitézy László 83 éves volt.

Péntek hajnalban elhunyt Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, színész, producer, forgatókönyvíró, érdemes és kiváló művész.

1940-ben született. Előbb világosítóként dolgozott a Filmgyárban, majd felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola film- és televízió-rendezői szakára, ahol 1973-ban végzett. Ezután a Balázs Béla Stúdióban tevékenykedett, később a Híradó- és Dokumentumfilmstúdió rövidfilmrendezőjeként, majd a Társulás Stúdió alapító játékfilmrendezőjeként dolgozott. 1988-ban a Mozgókép Demokratikus Szakszervezet egyik alapítója, 1990 és 93 között a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája ügyvivője volt. A 70-es évek végétől a Magyar Televízió Pécsi Körzeti Stúdiójában is dolgozott rendezőként.

Legfontosabb alkotásai a Békeidő (1980) című fikciós dokumentumfilm, melyért a mannheimi filmfesztivál nagydíját és Balázs Béla-díjat kapott, az 1982-ben készült a Filmszemle-díjas Vörös föld, a 2012-es Pillangó, A galamb papné (2013), legutóbbi filmje pedig a 2022-ben készült Az énekesnő című dokumentum jellegű játékfilm.

Via: Wikipedia / NFI / 24.hu