Ellopták Dorothy 3,5 millió dollárt érő rubintcipőit, de az FBI visszaszerezte

2005 ben kélt lába az Óz, a csodák csodája híres kellékének, 2018-ban kerültek elő, de csak most emeltek vádat a tolvaj, egy 76 éves férfi ellen.

Az amerikai ügyészség vádat emelt egy 76 éves minnesotai férfi ellen, aki nem kisebb gazságra vetemedett, mint hogy

ellopta azt híres piros cipellőt, melyet Judy Garland karaktere, Dorothy viselt az Óz, a csodák csodája című 1939-es musicalben.

 

Forrás: Andy Kropa/Getty Images

 

Az értékes cipőket még 2005-ben lovasították meg egy múzeumból, és csak évekkel később, 2018-ban találták meg egy FBI-akció során. Az igazságszolgáltatás malmai viszont az Egyesült Államokban is igen lassan őrölnek, ezért csak e hét kedden emeltek vádat a szövetségi ügyészek a 76 éves minnesotai Terry Martin ellen jelentős értékű műkincslopás miatt.

A cipőket a minnesotai Grand Rapidsban található Judy Garland Múzeumból vitte el a tolvaj, aki a nyomozás szerint az épület hátsó ajtajának ablakát betörve jutott be az épületbe. A CBS News szerint nem maradtak az elkövető után ujjlenyomatok, és nem szólalt meg a riasztó sem. Végül az FBI műkincsrablással foglalkozó csoportja által indított akcióban találták meg a legendás lábbeliket. Az ellopott cipellők viszont még mindig a nyomozóirodánál vannak, mert amíg a bírósági ügy nem zárul le, nem adhatják vissza a múzeumnak.

Terry Martin mindössze 19 kilométerre lakik a múzeumtól, amit Judy Garland egykori otthonából alakítottak át. A tárlat ügyvezető igazgatója, Janie Heitz azt mondta, kizártnak tartja, hogy a gyanúsított valaha is a múzeum alkalmazásában állt volna, és ezáltal könnyebben jutott volna be az épületbe.

A cipellők értékét 3,5 millió dollárra becsülik, és 1 millió dollárra voltak biztosítva, amikor 18 évvel ezelőtt ellopták őket.

Az FBI akciója során visszaszerzett, piros flitteres lábbeliken kívül még három ilyen létezik. Ezek közül az egyik pár a washingtoni Smithsonian Intézetben található, egy másik pár pedig 2012-ben került az Oscar-díjak sorsáról is döntő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia tulajdonába.

(via BBC)