Elmaradt az új Liam Neeson-film vörös szőnyeges gálája a sztár rasszista kijelentése miatt

A sztárra azért zúdul népharag, mert elmesélte: egy nemi erőszak miatt úgy begorombult, hogy meg akart ölni egy fekete férfit.

Tovább gyűrűzik Liam Neeson rasszista botránya, ami azután robbant ki, hogy a 66 éves sztár egy hétfői interjújában iszonyú naivságból, esetleg tanító célzatú példázatként (ezt azóta sem igazán lehet tudni) elmesélte: annyira begurult évekkel ezelőtt egy hölgyismerőse megerőszakolásán, hogy heteken át órákig rótta ólmosbottal az utcákat, hátha beleköt „egy fekete rohadék”, akit bosszúból agyonverhet (az erőszaktevő ugyanis egy ismeretlen fekete férfi volt).

Neeson már az ominózus interjúban is igyekezett kihangsúlyozni, hogy ez a vendetta elég buta gondolat volt a részéről, amit azóta is nagyon sajnál. A médiában azonban nem ez a rész terjedt el futótűzként a beszélgetésből, hanem az, hogy lám, a megbecsült északír színészlegenda feketéket akart verni. Filmes szakemberek és Liam Neeson-rajongók tucatjai fejezték ki nemtetszésüket a közösségi médiában, és vonták kérdőre a színészt, hogy akkor is ilyen vehemensen akart-e volna bosszút állni, ha az elkövető történetesen fehér.

Liam Neeson napok óta kénytelen magyarázkodni az interjúja miatt. Az ABC-n futó Good Morning America című reggeli tévéműsorban többek között arról beszélt, hogy a 40 évvel ezelőtti nemi erőszak miatt érzett bosszúvágya miatt akkora lelkiismeretfurdalást érzett, hogy egy papnak is meggyónt mindent, a segítség reményében. Külön kihangsúlyozta azt is, hogy nem rasszista, egyszerűen csak segíteni akart egy bajba jutott emberen, akit szeretett, és akkor is ilyen gyilkos gondolatai támadtak volna a történtek után, ha az elkövető ír, skót, brit vagy litván. Azóta már ő maga is nagyon szégyelli, hogy ilyen ódivatú, középkori módszerekkel akart revansot venni, azt viszont fontosnak tartja, hogy ne legyen tabutéma a rasszizmus, beszéljenek róla a nyilvánosság előtt.

A sztár új filmje, a Dermesztő hajsza február 5-én debütált volna New Yorkban egy vörös szőnyeges vetítésen (Neeson egy hókotró munkást alakít benne, aki leszámol a maffiával, miután a gyereke meghal túladagolásban), a gálát azonban a történtek miatt az utolsó pillanatban, pár órával a kezdés előtt lefújták. A színész a tervek szerint a február 24-i Oscar-gálán is díjat adna át, de a történtek után esélyes, hogy a rasszista és homofób kijelentésekre érzékeny Filmakadémia visszavonja a felkérést. (via NME.com)