Ezek a filmtörténelem legbizarrabb fegyverei

A cupákpisztolytól a robbanó rágón át a combrakétavetőig a filmesek sok agyament dolgot kitaláltak már, ha arról van szó, milyen furmányos módon törhetünk mi, emberek egymás elpusztítására. Íme a legjobbak!

Grindhouse – Terrorbolygó: Lábgépfegyver

Robert Rodriguez 2007-es, zombihorrorba oltott inváziós katasztrófafilmjében a gusztustalan élőhalottakkal egy maroknyi ember veszi fel a harcot, köztük egy régi-új szerelmespár. Mikor Cherry Darling az ádáz küzdelem során elveszíti egyik lábát, és azt combjának felétől amputálni kell, a kis csapat különös módon használja ki a sztriptíztáncos lány testi fogyatékát.

Szerelme, Wray ugyanis egy zseniális ötlettől vezérelve egy rakétavetőként is működő gépfegyvert illeszt a csonkhoz, így indulhat is az ellen aprítása. Elragadó nézni, ahogy Cherry, némi sztriptízes mozdulatokat is bevetve, lábait szexin megemelve és körbeforgatva szétgolyószórózza az ocsmány zombihordát. Nem csoda, hogy a géppuskalábú lányt játszó színésznő, Rose McGowan Robert Rodriguez rendező szívét is elrabolta…

eXistenZ – Az élet játék: Pisztoly csontból, inakból és egyéb maradványokból

„Halál a démoni Allegra Gellerre!”

– kiáltja az elvetemült bérgyilkos, aki David Cronenberg 1999-es alkotásában a realisták híveként követ el merényletet egy organikus fegyverrel a zseniális videojáték-tervezőnő ellen. A gyomorforgató cupákpisztoly egyfajta jelképe is annak, hogy a virtuális valóság és a technológia istenítése helyett térjünk vissza a természetes dolgokhoz, ugyanakkor praktikus haszna is volt: a fémmentes fegyvert ugyanis nem mutatta ki a detektor a biztonsági ellenőrzés során.

Allegra azonban szerencsésen túléli a váll-lövést, a film egy későbbi jelenetében pedig azt láthatjuk, ahogy éppen az ő védelmére kirendelt hű harcostárs rakja össze a gusztustalan pisztolyt egy kínai étterem megfőzött mutáns állatokból feltálalt specialitásából – az eXistenZ-ben ugyanis állandóan változnak a szerepek, és sosem lehet biztosan tudni, mi a valóság, és mi a játék virtuális valósága.

Mission: Impossible – Robbanó rágógumi

Az első, 1996-os Mission: Impossible-mozi egyik elképesztő akciójelenetében azt láthatjuk, ahogy Hunt ügynököt a Jean Reno alakította gonosztevő egy helikopterrel akarja odaszögezni egy száguldó vonat hátuljához. Emberünk azonban kivágja magát: átugrik a rotoros járműre, előkap egy zöld és piros oldalakból álló laprágót, összenyomja és ráragasztja a helikopter oldalára, amely azonnal felrobban.

Habár a Mission: Impossible széria és filmsorozat egyik védjegyének a benne megjelenő trükkös kütyük számítanak, a robbanó rágó még az önmagát megsemmisítő diszkekhez vagy a tökéletesen hűséges maszkokhoz viszonyítva is meglepő ötlet volt.

Nem vénnek való vidék: Sűrített levegővel működő pisztoly

A Coen fivérek 2007-es alkotásában Javier Bardem játssza azt a bilifrizurás rémet, akit ráküldenek arra a mit sem sejtő szerencsétlenre, aki lenyúlt egy kis kápét (2 millió dollárt) egy drogbandák közti leszámolás helyszínéről. A minden bizonnyal pszichopata sorozatgyilkostól való rettegésünket elsősorban kiismerhetetlensége és rejtélyessége táplálja: ennek egyik fontos eszköze a fegyvere, amiről első ránézésre képtelenség megállapítani, hogy egyáltalán micsoda, és miért kell hozzá egy légpalackot cipelni (amikor pedig a páciens rájön, már késő).

A sűrített levegővel működtetett pisztoly ugyanakkor azt is szimbolizálja, mennyit ér a gonosz figura számára az emberi élet, hiszen a szóban forgó fegyvert szarvasmarhák leölésére használják. A Chigurh nevű, szinte már sátáni gonosztevő másik jellegzetes harceszköze a filmben a hangtompítóval ellátott shotgun, amit nagyobb melók elvégzésére használ, és ami szintén nem számít túl elterjedt megoldásnak a gyilok bizniszben.

Tron: Örökség – Gyilkos frizbi

A kultikus 1982-es film 2010-es folytatásában a főhős, Sam bejut az apja által teremtett digitális világba, a Tron rendszerébe, hogy megkeresse ott eltűnt felmenőjét. Ezzel egy egyszerre lenyűgöző és félelmetes, hipermodern, monokróm, fénycsíkokkal teli virtuális valóságba kerül, ahol a mit sem sejtő srácot programként sorozzák be: látványos viadalok keretében kell megküzdenie hasonszőrű társaival, így váratlanul egy arénában találja magát.

Számára csak ekkor derül ki, hogy az azonosításra használt diszkek, amiket viselőik a hátukon hordanak, valójában „harci lemezek”, amelyek seperc alatt darabokra vágnak bármit – és bárkit. A bemelegítő körök után pedig csakhamar sor kerül egy nehezebb összecsapásra is, miközben a Tron rejtélyes ura szenvtelenül figyeli a küzdőket.

Gyalog galopp: Az Antiochiai Szent Kézigránát

A Monty Python csapatának 1975-ös vígjátékában látható különleges fegyver az egyetlen a listánkon, amiben semmi félelmetes nincs – hacsak az nem, hogy halálra röhöghetjük magunkat tőle.

„És szólt az Úr, mondván: Húzd ki a Szent Biztosítószeget, majd azután számlálj el háromig. Se többet, se kevesebbet. Három legyen, ameddig számolsz, s ameddig számolsz, az háromig legyen. Négyig ne számolj hát ezért, sem pediglen kettőig – hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig.

Az ötöst szádra ne vedd. Midőn a hármashoz érsz, mely sorrendben a harmadik leszen, eldobandod te az Antiochiai Szent Gránátot a te ellened felé,

ki – mivel nem kedves nekem – megdöglend” – hallhatjuk a korabeli használati utasítást, amelynek felolvasása után Artúr király és lovagjai a Szent Kézigránát segítségével a felolvasott szövegnek (majdnem) megfelelően hatástalanítják a szóban forgó vérengző ellenséget, vagyis a „vérnyulat”.

Rémálom az Elm utcában: Freddy Krueger spéci kesztyűje

A horrortörténelem egyik leghíresebb rémének fegyverével elérkeztünk listánk leghátborzongatóbb halált osztó eszközéig. A látvány mellett még borzalmasabb lesz a hatás, ha belegondolunk, hogy az áldozatait álmukban lemészároló Freddy Krueger gyerekeket gyilkol meg vele.

A különlegesen szadista, nagy műgonddal kialakított, pengékben végződő kesztyű ötlete állítólag akkor jutott a rendező, Wes Craven eszébe, amikor egyik éjjel látta, ahogy a macskája a kanapé oldalán élesíti a karmait. Hát, ezentúl biztos más szemmel nézünk majd házi kedvencünkre – de valószínűleg a horrofilmes mesterre is…

Total Recall – Az emlékmás: Fejbomba

Paul Verhoeven 1990-es akció/sci-fijében az Arnold Schwarzenegger alakította főhős, hogy küldetését teljesítse, a Marsra indul. A vámellenőrzésen elhízott, középkorú asszonyságnak álcázza magát, és már majdnem sikerül átjutnia, amikor az álcául használt műfej meghibásodik, és lebuktatja a férfit, aki inkább lecsatolja magáról az áruló, rángatózó eszközt, és üldözői egyikének kezébe dobja.

A robotprotézis ekkor a „készülj a meglepetésre” szavakkal incselkedik, majd felrobban. A még mai szemmel nézve is hatásosnak számító trükk annak idején maga is nagyot szólt: a vizuális effektes csapat 1991-ben a különleges teljesítményeknek járó Oscar-díjat kapott érte.


(via Taste of Cinema)