Ezeket a háborús filmeket várjuk 2023-ban

Idén érkezik norvég, francia, magyar, izraeli és persze amerikai háborús film is, lefedve mindkét világháborút, a gyarmatosítás korát és az arab-izraeli háborúkat, illetve a történelem legnagyobb huszárcsínyét. Tűkön ülünk!

Narvik (2022)

1940 április. A világ szeme Narvikra, egy észak-norvégiai kisvárosra szegeződik, amely a Hitler hadigépezetéhez szükséges vasérc forrása. A két hónapig tartó ádáz téli háborúban Hitler elszenvedi első vereségét. A Hitler első vereségeként ismert II. világháborús csatából egy norvég katona hazatér, és megdöbbentő dolgot tud meg a feleségéről. A norvégok nagyon belehúztak a háborús filmek készítésébe, az elmúlt három évben sorra remek munkák jöttek ki - ezzel kapcsolatban is jó élőérzeteink vannak, annak ellenére is, hogy Hitler NEM szenvedett vereséget. A kezdeti sikerek után a brit-francia csapatok kiszorultak a városból, majd evakuálták őket.

Bemutató a Netflixen: január 23.

 

The Woman King – A harcos (2022)

Dahomey királysága a XIX. század elején Afrika egyik legjelentősebb hatalma volt, és uralkodóját egy csupa nőből álló, különleges katonai egység védte. Félelmetesek, gyorsak, kíméletlenek. Nanisca tábornok (Viola Davis) képezi ki a csapatot: amikor óriási hajóikkal európai katonák szállnak partra, hogy elfoglalják a királyságot és rabláncra fűzzék lakóit, akkor tudja: élete legfontosabb és legveszélyesebb bevetése áll előtte. Azt érdemes tudni, hogy a Fekete Párduc női testőrségét egy az egyben innen kölcsönözték, és azt is, hogy a filmben elhangzottakkal ellentétben Dahomey maga is részese és haszonélvezője volt a rabszolgakereskedelemnek, sőt, a katonanők maguk is tartottak rabszolgákat.

Bemutató: február 2.

Forrás: InterCom

 

Hadik (2023)

1757, Hadik András (Trill Zsolt) végrehajtja a történelem legvakmerőbb huszárcsínyét, még akkor is, ha a csapatai felét szekerekre ültetett szász gyalogság adja ki. A hétéves háború idején Hadik különleges küldetést kap Mária Teréziától: egységeivel titokban fel kell nyomulnia Berlinig,

hogy Nagy Frigyes porosz király távollétében elfoglalják és megsarcolják az ellenséges fővárost.

Hadik és katonái csakis éjszaka mozogva, mindössze hat nap alatt tették meg a 450 kilométeres távolságot, hogy rajtaüssenek a városon, ami teljesen váratlanul érte a poroszokat, ennek is volt köszönhető a küldetés fényes sikere. Hadik serege azelőtt távozik az elfoglalt Berlinből, hogy az ellenséges erősítés megérkezne a városba. Bár az első előzetes nem lett túl izgalmas, mi reménykedünk!

Premier: március 9.

 

Tirailleurs (2023)

A szenegáli lövészek (tirailleurs sénégalais) évtizedeken át voltak a francia hadsereg elitkatonái, akik mindkét világháborúban harcoltak. Nekik állít emléket az Omar Sy főszereplésével készült film, amely egy apáról szól, aki azért vonul be, hogy együtt lehessen kényszersorozott 17 éves fiával, hogy aztán mindketten megjárják az I. világháború összes poklát, francia egyenruhában, de egy olyan országért harcolva, amelyet nem is ismernek, amelytől addig semmi jót nem kaptak. A filmet, amelyben Omary Sy végig anyanyelvén, az Afrika nyugati részén beszélt fulbe nyelven játszik, a Cannes-i filmfesztiválon vetítették, májusban kerül a francia mozikba, és nyilván felveszi valamelyik streaming szolgáltató is a kínálatába.

Premier: május 18.

 

Oppenheimer (2023)

Ez volna az év egyik legjobban várt filmje, merthogy az Oppenheimer rendezője Christopher Nolan, a címszereplője pedig Cillian Murphy. Az első atombomba születését koordináló, majd később a hidegháború alatt kommunistaszimpátiával - mint utólag elismerték, jogtalanul - gyanúsított J. Robert Oppenheimer történetét már sokszor elmesélték - ezekről a filmekről és sorozatokról mi is csináltunk egy válogatást -, de olyan formátumú rendező, mint Nolan, még sosem.

És akkor még a filmben barna szemű Murphyről nem is beszéltünk.

Az Oppenheimer nyilván technikailag is tökéletes lesz, és már most tudni, hogy kvázi újrateremtették az első éles atomrobbantást, csak ugye nem atommal, de nyilván elképesztő technikai felkészültséggel. Vagyis adott a zseniális rendező, a hasonlóan zseniális főszereplő - mellette még Emily Blunt, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Matt Damon és Kenneth Branagh kapott fontos szerepet.

Bemutató: 2023. július 20.

 

Golda (2023)

Guy Nattiv () rendezte életrajzi dráma azon kőkemény döntésekre fókuszál, amelyekkel az izraeli miniszterelnök asszony, Golda Meir volt kénytelen szembenézni az 1973-as Yom Kippur háború alatt. Az összeomlás szélén álló zsidó állam ugyanis már az atomfegyver bevetését fontolgatta. Meirt a képeken felismerhetetlen Helen Mirren játssza, a másik nagy név pedig Liev Schreiber, aki a hidegháború egyik építészét, az amerikai külpolitikát meghatározó Henry Kissingert alakítja. A filmet, amelyben nem csak a politika és a diplomácia, de maga a háború is fontos szerepet kap, februárban a Berlinálén mutatják be, moziforgalmazásba pedig a nyár végén kerül.

Nemzetközi premier: augusztus 25.

Forrás: Embankment Films

 

A listára csak azok a filmek kerültek, amelyeknek már van premierdátuma - legyen az hazai vagy nemzetközi forgalmazásban.