Ezért nem volt hajlandó találkozni Hitchcock Steven Spielberggel

A cápa rendezője többször is megpróbált találkozni az általa példaképnek tekintett mesterrel, de a rendező minduntalan visszautasította – éppen A cápa miatt.

Spielberg már a nagy sikerű 1975-ös horror bemutatása után próbálta elérni Hitchcockot, aki épp utolsó filmjét, a Családi összeesküvést forgatta, és A cápa rendezője mindenáron be akart jutni a forgatásra, hogy a közelébe férkőzhessen. Egy stábtag későbbi visszaemlékezése szerint a Psycho direktorának már-már a szokásos reggeli rutinjához tartozott, hogy kiakadjon azon, hogy egy fiatalember megint ott sündörgött a környéken.

És Hitchcock egyszer sem enyhült meg: mindig kerített valakit, aki kiebrudalta szegény Spielberget a helyszínről. Az ifjú filmes egyébként már tíz évvel azelőtt, a Szakadt függöny forgatásakor is megpróbálta megkörnyékezni a rendezőlegendát. Pedig a Családi összeesküvés egyik színésze, Bruce Dern (aki korábban a Marnie-ban is dolgozott már együtt Hitchcockkal) megpróbált közbenjárni Spielberg érdekében.

„Azt mondtam neki: »bálványoz téged. Nem akar mást, csak öt percre leülni eléd és beszélgetni veled«” – írja Dern Things I’ve Said, But Probably Shouldn’t Have (Dolgok, amiket kimondtam, pedig talán nem kellett volna) című memoárjában. „»Nem ez az a srác, aki azt a halas filmet csinálta? Sosem tudnék leülni beszélni vele, mert ránézek, és úgy érzem magam, mint egy k*rva«, válaszolta nekem.

»Mire én: na de miért érzed úgy magad Spielberg miatt, mint egy k*rva?« »Azért, mert én vagyok a hangja a Universal stúdió vidámparkjában A cápához kapcsolódó mutatványnak. Egymillió dollárt adtak érte. Én meg elfogadtam, és megcsináltam. Ekkora k*rva vagyok. Szóval nem ülhetek le beszélgetni ezzel a fiúval, aki a halas filmet csinálta. Még kezet sem foghatok vele«” – hangzott Bruce Dern szerint Hitchcock válasza. Nincs egyébként arra vonatkozóan semmilyen adat, hogy a nagy rendező narrálta volna A cápát bemutató részt az említett vidámparkban. Hitchcock valószínűleg a fenti reklámra gondolt, amiben ő népszerűsíti a Universal vezetett hollywoodi túráját, és A cápa elemei is feltűnnek benne.


(via Independent)