Ezért tiltotta be saját filmjét Leonardo DiCaprio

Tobey Maguire-rel forgatta a 90-es években. Mostanra a létezését is letagadná.

Nem állíthatjuk azt, hogy az 1995-ben és 1996-ban 16 mm-es fekete-fehér filmre forgatott Don’s Plum (Don kocsmája) címről biztos nem hallott senki, mert idén májusban mi is írtunk róla a „8 film, amit leforgattak, de te sosem láthatod” című összeállításunkban. Ahhoz képest viszont, hogy egy olyan produkcióról van szó, amiben Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire alakították a főszerepet, tényleg eltűnt a radarról a film. Lássuk, hogyan és miért!


A kezdetek

Miután Kanadából Los Angelesbe költözött, a feltörekvő filmrendező, Dale Wheatley gyorsan összebarátkozott egy olyan fiatal színészi körrel, amelyben többek között Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Kevin Connolly és R.D. Robb is helyet kapott. Mivel a csoport együtt akart filmet készíteni, elkezdték a Last Respects (Utolsó tisztelet) című vígjáték fejlesztését. DiCaprio elégedetlen volt, kifogásolta a forgatókönyvet, David Stutman író és producer ezért egy másik projektet ajánlott fel a színésznek The Saturday Night Club címmel. A film Kevin Smith Shop-stop című vígjátékából merített ihletet, és a filmkészítők saját tapasztalatait tükrözte volna, amikor késő esténként egy éttermi asztal körül ülve, cigarettázva és a barátokkal beszélgetve múlatták az időt.

Stutman rövidfilmként képzelte el a projektet, ami a színészek szabadon improvizálására épült. Miután DiCaprio igent mondott, a többi színészt már nem volt nehéz meggyőzni. Ahelyett, hogy egy rendes forgatókönyvet írtak volna, úgy döntöttek, hogy csak a jelenetek vázlatait dolgozzák ki, és a színészek improvizálják a saját dialógusaikat. A költségvetését az immár Don's Plum címen futó filmnek Tawd Beckman producer apja (a McDonald's Happy Mealjének egyik kitalálója) jóvoltából biztosították, hivatalos szerződések viszont nem voltak. Dale Wheatley szerint: "Azt hittük, hogy a barátainkkal készítünk filmet, és ostoba módon nem figyeltünk a papírmunkára".


Kezdődik a dráma

A szereplők és a helyszín már megvolt, 1995 júliusában így indult a forgatás. Bár gyorsan lezajlott, a színfalak mögött is akadtak drámák. David Stutman azt állítja, hogy hiába ült R.D a rendezői székben, valójában a line producer John Schindler rendezte a filmet. Schindler így nyilatkozott erről később: "Nos, mondhatjuk úgy, hogy én a rendezőt rendeztem."

A drámából kijutott a színészeknek is. Állítólag DiCaprio azt akarta, hogy egyik színésztársát, Amber Bensont rúgják ki, mivel nem tartotta őt "elég erős színésznek". A megoldás az volt, hogy lényegében kiírták őt a történetből azzal, hogy DiCaprio durva karaktere verbálisan annyira zaklatta őt, hogy nem akart többé részt venni benne. Tawd Beckman szerint: "Tehát az, hogy felhúzza magát az asztalnál, valós. És az, hogy a fejéhez vágja a szandálját, az is valós. Tényleg feldúlt volt. Tényleg kiviharzott."

Két napnyi forgatás után Dicaprio elment a forgatásról, hogy a Marvin szobáján dolgozzon. Néhány hónappal később a filmkészítők úgy döntöttek, hogy további jeleneteket vesznek fel, amelyekben elsősorban Tobey Maguire szerepelt, így végül nagyjából 30 órányi anyag gyűlt össze a két forgatási ütemterv között. Ekkor realizálták, hogy elég anyaguk van egy nagyjátékfilmez is, ezért érdemes lenne összevágni egyet belőle.

Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire az 1997-es New York Film Fesztiválon (Getty Images - Steve Eichner/Penske Media)

 


DiCaprio közbelép

Hónapokkal a film munkálatainak befejezése után értesült csak arról DiCaprio, hogy az eredetileg tervezett rövidfilmből nagyjátékfilmet akarnak csinálni. Az 1998-as jogi vallomásában ezt mondta: "Soha nem állt szándékomban nagyjátékfilmet készíteni. A megállapodás mindig is úgy szólt, hogy ez egy rövidfilm lesz. Soha nem mentem volna bele, hogy improvizáljak a barátaimmal egy játékfilm kedvéért. Semmiképp sem tennék ilyet".

A feltételezések szerint DiCaprio egyszerűen nem tartotta elég jónak a Don's Plumot ahhoz, hogy játékfilmként mutassák be. Mivel egy nagyrészt improvizált filmet forgatott egy nap alatt a barátaival, akik elsőfilmesek voltak, valószínűleg aggódott amiatt, hogy egy potenciálisan megkérdőjelezhető minőségű film negatív hatással lehet a karrierjére. Ezt Dale Wheatley is megerősítette, szerinte DiCaprio így érvelt:

Srácok, nem akarom, hogy ebből játékfilm legyen. Nem engedhetem meg magamnak, hogy most egy rossz filmem kerüljön a mozikba"

Wheatley és a társ-forgatókönyvíró/rendező R.D. Robb ennek ellenére dolgoztak tovább a filmen, pedig közben Tobey Maguire is jelezte, hogy ő sincs kibékülve az ötlettel. Miután megnézte az első vágást, attól tartott, hogy a nyers párbeszéd és az az irány, amerre elvitte a karakterét, negatívan befolyásolhatja a színészként való megítélését, ráadásul attól tartott, hogy az ő alakítását beárnyékolhatta DiCaprio játéka.


Forgalmazó kerestetik

John Schindler producer révén képbe került Jerry Meadors, aki akkoriban a Paramount Pictures egyik jól ismert fejese volt. A médiához értő Meadors sajtóközleményt adott ki a filmről, hogy eljusson a híre mindenkihez Hollywoodban. Ennek eredményeként 1996 júniusának végére kitűzték a Don's Plum iparági vetítését.

Vonakodva ugyan, de DiCaprio is részt vett rajta, de meggyőzték a látottak. Jerry Meadors így emlékszik vissza: "Imádta a filmet. Fel és alá ugrált. Megfordult és pörgött a levegőben. Kifelé menet pedig gratulált R.D.-nek, és azt mondta: 'Nos, azt mondtad, hogy játékfilmet fogsz készíteni. Soha nem hittem, hogy képes vagy rá, de megcsináltad, és elég jó lett.'

Úgy tűnt, minden sínen van, mert a Miramax Films, a '90-es évek talán első számú független filmgyártója és forgalmazója is kész volt ajánlatot tenni a Don's Plum megvásárlására és forgalmazására.

Forrás: Getty Images

 


Maguire közbelép

Kiderült, hogy Tobey Maguire-nek továbbra is aggályai vannak a filmmel kapcsolatban, Dale Wheatley és R.D. Robb ezért szerveztek egy közös vacsorát. Nem jól sült el. Wheatley szerint: "És végül Tobey elveszti az eszét, és teljesen kiborul. Elkezdett üvöltözni: 'Azt akarom, hogy a Don’s Plum égjen el!”

Nem sokkal a feszült hangulatú vacsoramegbeszélés után egy újabb összejövetelre került sor, amelyen többek között DiCaprio, Maguire, Wheatley és Robb is részt vett. Maguire ismét vádaskodni kezdett, és bejelentette, hogy gyanúja szerint a filmkészítők összeesküdtek, hogy fegyverként használják a médiát DiCaprio ellen, ha negatívan beszél a Don's Plumról. Wheatley úgy emlékszik, hogy DiCaprio viselkedése egyre keserűbbé és ellenségesebbé vált, és hogy a színész végül összeomlott, és azt mondta: "A kib*szott ügynökeim irányítják ezt a várost, és ők irányítják a Sundance-t, és higgyék el nekem, ez a film nem lesz a Sundance-en".


Az író és producer szerint:

Akkor már három éve barátok voltunk. Mélyen gyökerező barátságok voltak, és egy nap alatt mindezek a kapcsolatok tönkrementek".


Végtelen jogi csata

A Don's Plum körüli dráma súlyos következményekkel járt a film forgalmazási esélyeire nézve. A Sundance Filmfesztivál visszalépett, a Miramax pedig visszavonta a film megvásárlására tett ajánlatát. Válaszul DiCaprio és Maguire azon törekvésére, hogy megakadályozzák filmjük forgalmazását, Dale Wheatley, R.D. Robb, David Stutman és Jerry Meadors 10 millió dolláros pert indított a színészek ellen, akik azonnal ellenkeresettel válaszoltak.

Hosszú jogi csatározás után a két fél egyezségre jutott. A megállapodás részeként a felpereseknek el kellett távolítaniuk a filmből DiCaprio és Maguire néhány különösen nyers párbeszédét, és a Don's Plumot csak néhány európai és a japán piacon vetíthették. A filmet végül a 2001-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és tisztességes fogadtatásban részesült, de ettől nem enyhültek meg a színészek, és máig nem járultak hozzá a produkció forgalmazásához.

Bár filmes karrierje gyakorlatilag véget ért, mielőtt igazán elkezdődött volna, Wheatley sosem mondott le arról, hogy eljuttatja a nézőknek a Don's Plumot, és 2014-ben nyílt levelet írt Leonardo DiCapriónak, létrehozva közben a freedonsplum.com weboldalt.

A filmet fel is töltötte a weboldalra, ahol nagyjából 16 hónapig volt elérhető, mígnem - nem sokkal azelőtt, hogy DiCaprio elnyerte volna első Oscar-díját A visszatérőért - Wheatley kapott egy értesítést, amelyben ez állt: "A Leonardo DiCaprio és Tobey Maguire által a digitális millenniumi szerzői jogi törvény alapján benyújtott letiltási értesítésre válaszul eltávolítottuk a "Don's Plum" című, korábban a Vimeón elérhető videóját."

via: Collider