George Clooney és Carl Weathers is megemlékezett Tom Wilkinson haláláról

A BAFTA-, Emmy- és Golden Globe-díjas brit színész 75 éves korában hunyt el.

Tom Wilkinson brit színész, akit az Alul semmiért BAFTA-díjjal is jutalmaztak, 2023. december 30-án hunyt el angliai otthonában, 75 évesen. A halálhírt a színész családja jelentette be egy közleményében. Wilkinsont az Alul semmi mellett olyan kultikus filmekből ismerhették a nézők, mint az 1993-as Apám nevében, az 1998-ban bemutatott Szerelmes Shakespeare, az amerikai függetlenségi háború idején játszódó A hazafi című történelmi dráma, a Tom Cruise-féle Valkűr, az Egy makulátlan elme örök ragyogása, a Michael Clayton vagy a 2005-ös Batman: Kezdődik!, amelyben ő alakította a maffiavezér Carmine Falconét.

 

Forrás: Alberto E. Rodriguez/Getty Images

 

George Clooney, Michael McKean, Eddie Izzard és Carl Weathers is azon sztárok között volt, akik megemlékeztek a napokban elhunyt egykori kollégájukról. Clooney így írt róla a hivatalos közleményében:

Tom minden projektet jobbá tett, minden színészt jobbá tett. Ő volt az elegancia megtestesítője, és mindannyiunknak nagyon fog hiányozni.

Eddie Izzard ezt írta a közösségi oldalán:

Szomorúan hallom, hogy a csodálatos Tom Wilkinson elhagyott minket. Igen erős jelenléte volt minden szerepében, amit játszott. Megtiszteltetés volt, hogy ha csak egy kicsit is, de ismerhettük.

 

Michael McKean így reagált a halálhírre:

Kiváló színész volt. Nyugodj békében, Tom Wilkinson

 

Carl Weathers, a Rocky-filmek, a Ragadozó és A Mandalóri sztárja így búcsúzott:

Nyugodj békében, Tom Wilkinson! Micsoda elképesztő tehetség!

 

Tom Wilkinson haláláról „a brit Oscarnak” számító BAFTA-díjak sorsáról ítélő Brit Filmművészeti Akadémia (British Academy of Film and Television Arts) grémiuma is megemlékezett:

Szomorúan értesültünk Tom Wilkinson film- és televíziós színész haláláról. Tom emlékezetes karrierje során hat BAFTA-jelölést kapott, 1998-ban az Alul semmi című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi mellékszereplő díját nyert el.

(via Hollywood Reporter & NME.com)