Harry herceg mellett tanúskodott Hugh Grant

Azzal vádolják a The Sun nevű bulvárlapot, hogy a herceg telefonjának feltörésével szereztek információkat.

A Rupert Murdoch-féle News Group Newspapers (NGN) kötelékébe tartozó The Sun című bulvárlapot azzal vádolják, hogy jogellenesen gyűjtött információkat, és a telefonhackelési perben Hugh Grantet is beidézte a bíróság.

A színésznek 2012-ben már volt hasonló ügye, akkor megegyezett a News of the Worlddel - amely korábban szintén az NGN tulajdonában volt - egy telefonhackelési perben, és a jelentős kártérítést, amit kapott, a Hacked Off nevű sajtóreform-kampánynak adományozta.

A 62 éves Grant a mostani, Harry herceg által a kiadó ellen indított perben azt állította, hogy a The Sun betöréseket rendelt meg az otthonába, és lehallgatta a vezetékes telefonját, hogy információkat szerezzen a magánéletéről.

A nyilatkozatában utalt a brit sajtó normáit és eljárásait vizsgáló Leveson-vizsgálatnak 2011-ben tett vallomására, amelyben arról beszélt, hogy betörtek a londoni lakásába, miután a bejárati ajtót lefeszítették a zsanérokról. Elmondta, hogy a The Sun című napilapban nem sokkal később megjelent cikk "részletesen bemutatta a belső teret".

Ekkor még nem volt konkrét bizonyítéka arra, hogy ezt a betörést a The Sun utasítására követték el vagy rendelték meg, de 2022 elején egy magánnyomozó olyan információkkal látta el, ami arra késztette, hogy elindítsa a keresetet az NGN ellen.

Elmondta, hogy ezek az információk magánnyomozói számlákat és kifizetéseket tartalmaztak, és hogy ezek között szerepelt az az időszak is, amikor a sajtó normáit és etikáját vizsgáló Leveson-vizsgálat zajlott.

„Különösen megdöbbentő volt megtudni, hogy jómagam, a kollégáim, és családtagjaim is, akik semmilyen módon nem szerepeltek a nyilvánosság előtt, a The Sun célkeresztjébe kerültek a Leveson-vizsgálat során. (…) Megdöbbentőnek találtam, hogy a The Sun akkor hajtotta végre ellenem ezeket a jogellenes cselekményeket, amikor éppen arra készültem, hogy tanúvallomást tegyek a sajtó etikájáról szóló nyilvános vizsgálat során.”

Az NGN a 2011-ben bezárt News of the World című napilap kapcsán kirobbant telefonhackelési-botrány óta számos követelést rendezett, de következetesen tagadta, hogy a The Sunnál bármilyen jogellenes információgyűjtés történt volna. A lap szóvivője most is cáfolja azt az állítást, hogy valaha is megbíztak volna valakit a Hugh Grant otthonába való betöréssel.

Via: Independent