Hatalmasat bakiztak az Oscart odaítélő Filmakadémiánál

Először azt lehetett hinni, kirakták a Twitterre, hogy ki fogja nyerni szerintük az idei díjakat. De aztán szokás szerint kimagyarázták magukat…

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia – amelynek tagsága minden évben megszavazza és átadja az Oscar-díjakat – több millió Twitter felhasználót tévesztett meg, amikor kiraktak egy azóta már törölt fotót, ami azt a benyomást keltette, mintha a szervezet saját előrejelzése lenne arra vonatkozóan, kik nyerik majd a trófeákat.

A fénykép az „Ez lesz szerintem az Oscaron” címet viselte, és olyan tippeket tartalmazott, miszerint a legjobb film és a legjobb eredeti forgatókönyv díját az Élősködők, a legjobb rendezőnek járó elismerést az 1917-et jegyző Sam Mendes, a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó szobrocskát pedig a Jojo nyuszi nyeri. S habár még nyilván nem nem állnak rendelkezésre a szavazatok, mivel az Akadémia tagjai a napokban még szavazhatnak, és majd csak február 7-én összesítik a voksaikat, az is elterjedt (hiszen a Kaliforniai álom kontra Holdfény fiaskó után bármi megtörténhet), hogy véletlenül már a végeredményt hozták idő előtt nyilvánosságra.

A szervezet azonban csakhamar reagált a pánikra, és a következő választ tette közzé. „Felkértük a rajongókat a Twitteren, hogy osszák meg a maguk Oscar-előrejelzését. Ezt rengetegen meg is tették. Egy röpke üzemzavar azonban a Twitteren azt a benyomást keltette, mintha néhányotok tippjei a mi profilunkról érkeztek volna. De valójában nem. Ezt a hibát azóta megoldották. Mi pedig vasárnap fogjuk nyilvánosságra hozni a választottjainkat” – szerepel a friss bejegyzésben.

A felhasználók egyébként az Akadémia hivatalos logójával ellátott kis lapon tippelhetnek, szóval emiatt is annyira megtévesztő az egész. Ráadásul a szervezetnek volt egy olyan tweetje is, amiben összesítették az addig beérkezett felhasználói szavazatokat, és ezt „The Oscars Predictions Experience” címmel hozták nyilvánosságra – szóval elég nagy volt a zavar. Na de lényeg a lényeg: az, hogy kik nyerik a díjakat, február 9-én éjjel fog kiderülni, az idén is műsorvezető nélkül megrendezendő gálán.


(via IndieWire)