Hiába lett hitvány a Sonic, a sündisznó 2., nagyot ment a mozikban

71 millió dollárért váltottak jegyet a csapnivaló családi filmre az észak-amerikai jegypénztárakban, amivel a kék sün a Morbiust és a Rohammentőt is maga alá gyűrte.

Ezzel az eredménnyel a videójáték-adaptációs folytatás saját magát is lepipálta, hiszen az első rész 2020-ban 70 milliós bevétellel indított. A Sonic, a sündisznó 2. a világ többi részén is szépen menetelt, így világszerte összesen 141 millió dolláros bevételt termelt. „Kiváló nyitás. Az erős kritikákkal és az igen kedvező nézői visszajelzésekkel együtt

a Sonicnak a továbbiakban is kitűnő heteket jósolok”

– mondta David A. Gross, a Franchise Entertainment Research nevű konzultációs cég vezetője.

Az első Sonic végül összesen 319 milliót hozott világszerte (aztán sajnos a Covid megállította a diadalmenetet), saját hazájában elért eredményével (149 millió dollár) pedig felállította a legjövedelmezőbb videójáték-adaptáció rekordját az észak-amerikai mozikban. Gross kijelentésével ellentétben egyébként a folytatás kifejezetten vegyes kritikai fogadtatásban részesült: 66 százalékon áll a bírálatokat összesítő Rotten Tomatoes oldalán, és mi is nagyon utáltuk.

Ezzel szemben egyáltalán nem örülhetett a Morbius című antiszuperhősfilm stúdiója, hiszen a film bemutatása második hétvégéjére a korábbiakhoz képest orbitális, 74 százalékos eséssel mindössze 10,2 milliót ért el. Még ennél is kiábrándítóbb eredményt hozott a Rohammentő című Michael Bay-opus, aminek 8,7 milliós bevétele az észak-amerikai jegybevételi toplista negyedik helyére volt elég (a harmadik helyet 9,2 milliós eredménnyel Az elveszett város című Sandra Bullock-film szerezte meg).

Mindez nemcsak arról tanúskodik, hogy a Covid miatt történt lezárások feloldását követően az átlag nézők után immár a családok is visszamerészkedtek a mozikba, hanem arról is, hogy egy sor olyan film, ami régen sikeresnek bizonyult volna, a mai mozikörnyezet és korszellem közepette már nem generál akkora érdeklődést. Régen egy, a Rohammentőhöz hasonló bűnügyi film miatt még tódultak volna az emberek a mozikba, de mára nagyon leszűkült azon műfajok listája, amely egybecseng a nézői elvárásokkal – véli a fent is idézett szakértő.


(via Variety)