Hihetetlen: bemutatják Terry Gilliam elátkozott Don Quijote-filmjét

És végre megérkezett a trailer is – csupán húsz évet kellett várni rá.

A Monty Python egyetlen amerikai tagja 1998-ban kezdte meg a Cervantes-regényen alapuló film előkészületi munkálatait, majd 2000-ben kezdődött a(z első) forgatás. Ezt követően azonban a projektet szinte minden sújtotta, amit csak el lehet képzelni: természeti katasztrófa, betegség, casting és egyeztetési problémák, anyagi csőd (a produkció első hányattatásairól készült is 2002-ben egy dokumentumfilm, La Mancha elveszett lovagja címmel).

Jean Rochefort és Terry Gilliam a La Mancha elveszett lovagjában. Forrás: port

 

Ennek megfelelően a The Man Quo Killed Don Quixote címre hallgató műnek az évek (sőt évtizedek) során többféle szereposztása is nyilvánosságra került: a szélmalmokkal harcoló holdkóros vitézt eredetileg Jean Rochefort játszotta volna, őt betegsége miatt Robert Duvall váltotta, de tárgyaltak Michael Palinnel és John Hurttel is, hogy végül Jonathan Pryce-szal valósuljon meg a film.

A lovag fegyverhordozóját eredetileg Johnny Depp alakította volna, majd szóba került Colin Farrell, Ewan McGregor és Jack O'Connell is. A nyertes végül Adam Driver lett: ő játssza az Egy jenki Artúr király udvarában által inspirált sztoriban azt a Toby nevű marketingest, aki egyszer csak a XVII. századi Spanyolországban találja magát, ahol Don Quixote azt hiszi róla, hogy ő Sancho Panza. Ezt követően a hősök ide-oda ugrálnak az időben a késő lovagkor és a XXI. század között.

A film forgatását végül tavaly nyáron fejezték be, és most debütált az előzetes is. Pontos premierdátum még nincsen, bár az alkotók reményei szerint a mű az idei Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálhat, májusban. Akárhogy is lesz, most már semmi sem tántoríthatja vissza Gilliamet a film bemutatásától (igaz, miután a forgatást befejezték, azzal poénkodott, hogy véletlenül megsemmisítette az anyagot). Pryce és Driver mellett egyébként a The Man Quo Killed Don Quixotében szerepel Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko, Rossy de Palma, Jordi Mollà és Sergi López is.


(via Independent)