Hihetetlen, mennyi ócska filmjük van ezeknek a tehetséges színészeknek! – 2. rész

Sajnos a tehetség még nem garancia arra, hogy tévedhetetlen ízlése és/vagy jóstehetsége legyen valakinek, így nem kevés sztárnak rondítja el a filmográfiáját pár kínos cím. Olyannyira nem kevésnek, hogy a múltkori lista mellé újabb neveket találtunk.

Naomi Watts

A brit születésű, majd Ausztráliában nevelkedett színésznő (Nicole Kidman legjobb barátnője) erősen indította filmes pályáját: 2001-ben tette le a névjegyét David Lynch Muldolland Drive – A sötétség útja című filmjével, amit a közmegegyezés vitathatatlan remekműnek tart. Majd jött A kör című, hatalmas sikert aratott horrorremake, nem sokkal később pedig a 21 gramm a mexikói Alejandro González Iñárritutól, amiért Oscar-jelölést érdemelt. 2005-ben azonban A kör folytatása nagyot bukott, és ez mintha elvette volna a sztár szerencséjét: az ugyanabban az évben bemutatott pszichothriller, a Maradj! sem muzsikált valami jól. Mivel azért Watts a későbbiekben szerepelt pár sikerfilmben is (King Kong, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek, A lehetetlen, Birdman), sikerült bennmaradnia az A-listában, de a 2010-es évekbe lépve még inkább rájárt a rúd.

Diana hercegnő és Naomi Watts a Diana című filmben. Forrás: Reg Lancaster / Express / Getty Images és Neil Mockford / FilmMagic


Hiába a lenyűgöző hasonlóság, Diana című életrajzi filmjét alaposan lehúzták a kritikusok (mindössze 7 százalékon áll a kritikákat összesítő site-on, a Rotten Tomatoeson), de a közönség sem szerette sokkal jobban (ugyanitt 26 százalékra értékelték a felhasználók). Ehhez hasonló fiaskó volt a pályáján az Álmok otthona című thriller (6 százalékos értékelés) és a Bezárva című horror (5 százalék) – de az sem tett jót a karrierjének, hogy játszott a jókorát bukó A beavatott-franchise filmjeiben. Legutóbbi sikere a nálunk sajnos nem játszott 2019-es filmdráma, a Luce volt, legközelebb pedig az elvileg még az idén megérkező Goodnight Mommyval, a kiváló osztrák horror, a Jó éjt, anyu! remake-jével bizonyíthat (érdekesség egyébként, hogy ez már a hetedik remake lesz a színésznő pályáján).


Michael Shannon

Erre a tagadhatatlanul tehetséges színészre a 2008-as A szabadság útja mellékszerepében figyelt fel a világ (amellyel Oscar-jelölést is érdemelt); de Michael Shannon megbízható karakterszínészként már előtte is számos produkcióban szerepelt: például a Vanília égboltban, a Pearl Harborban vagy a World Trade Centerben. S habár ezen alkotásoknak vitatható a művészi értéke, semmi sem múlja alul a Kenguru Jack című, Jerry O'Connell nevével fémjelzett 2003-as ausztrál kalandvígjátékot, amelyben szerencsétlenségére neki is jutott egy kisebb szerep – és ami 8 százalékon áll a már említett Rotten Tomatoeson.

És közel sem ez a művész legrosszabbra értékelt filmje!

Két évvel korábban bemutatott középiskolai témájú filmdrámája, a New Port South ugyanis abban a dicstelenségben részesült, hogy beléphetett a 0, azaz nulla százalékon álló művek sorába a Rottenen.

Forrás: Jason Merritt / Getty Images


Az éjszakai ragadozók 2017-es Oscar-jelölésével, illetve az olyan filmekben való megjelenésével, mint a Tőrbe ejtve vagy A víz érintése, Shannon újból és újból bizonyította, mennyire tehetséges – éppen ezért annyira megdöbbentő, milyen sok pocsék címet tartalmaz a filmográfiája. Ezek közé tartozik még (a teljesség igénye nélkül) Az acélember, a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala, a kiábrándító képregény-adaptáció, a Jonah Hex, az egyáltalán nem vicces vígjáték, a Gyerünk a börtönbe! és egy újabb 0 százalékos opus, a Pottersville című bizarr Óriásláb-sztori – amelyben ráadásul főszerepet alakít. A színész rajongói a frissen bemutatott A gyilkos járat sikeréért imádkozhatnak, de Shannon a közelgő Amszterdammal is szépíthet.


Samuel L. Jackson

A Ponyvaregény ízesen, élvezettel és gyakran káromkodó sztárja kereken fél évszázada tartó pályája során közel kétszáz filmben vagy egyéb mozgóképben szerepelt – így nem csoda, hogy becsúszott pár kevésbé sikerült darab is. A színész rossz választásainak alapvetően nincs jellemző mintázata, szóval vélhetően tényleg a felfokozott munkatempó okozza a filmográfia összeszemetelését.

Egyetlen időszak azonban kiemelkedik (pontosabban lesüllyed) ebből a szempontból Jackson karrierjében:

2008 borzalmas éve volt, hiszen három rettenetes filmje is kijött, a Hipervándor, a Spirit – A sikító város és a Gospel Hill.

Forrás: Axelle/Bauer-Griffin / FilmMagic / Getty Images


A többi évben azonban abszolút vegyes a kép, és felváltva érkeztek a sztár jó és rossz filmjei: a nagy kiugrást jelentő kiváló Dzsungelláz után a Csak semmi érzelem című romkom, vagy a közelmúltban a Gyilkos gimi című borzalmas akciókomédiát követően a nagyszerű Aljas nyolcas. Samuel L. Jacksonnak egyébként több mint egy tucat filmje áll 20 százalék alatt a Rotten Tomatoeson, sőt, nem egynek közülük egy számjegyű az értékelése. A negatív rekordot 2014-es akcióthrillere, a Kite tartja, 0 százalékos összesített értékeléssel (a felhasználók 18 százalékot szavaztak meg neki). Mivel a színész munkakedve a 75-höz közelítve sem csökken, valószínűleg a közeljövőben is ez a sorminta várható tőle.


Oscar Isaac

A guetamalai születésű színész a 2013-as Llewyn Davis világával hívta fel magára a figyelmet, de előtte is szerepelt már közel két tucat filmben – köztük meglehetősen rosszakban is. Ő játszotta például a gonosztevőt a Russell Crowe címszereplésével forgatott, nem túl jól fogadott Robin Hoodban, de ekkor készült a szintén csúnyán elhasalt Sucker Punch is.

Ám Isaac még ezt is tudta tetézni

azzal, hogy szerepet vállalt Madonna rettenetes rendezői bemutatkozásában, a W.E. című történelmi-életrajzi románcban (12 százalékos Rotten Tomatoes-értékelésével ez egyébként a sztár eddigi legkevesebbre taksált filmje).

Oscar Isaac a Svindlerben. Forrás: Pannonia Entertainment


A Llewyn Davis világa után azonban felvitte az isten hősünk dolgát, és egy olyan, remek produkciókból álló sikerszéria következett, mint a Kétarcú január, az Ex machina, az Egy durva év és a Star Wars: Az ébredő Erő. Isaac ezután sajnos ismét hullámvölgybe került, lásd a Mojave című thriller, az X-Men: Apokalipszis, a Suburbicon és Az élet maga kedvezőtlen fogadtatását; de a két Addams Family-animáció (amelyben Gomez hangját kölcsönözte) sem nyűgözte le a kritikusokat. Ezt követően viszont a sztár ismét magára talált, és mind a Svindlert, mind a Dűnét, mind a Holdlovag című Disney+-sorozatot sikerként könyvelhette el.


Liam Neeson

Egészen 2008-ig ez az Oscar-jelölt északír művész komoly színésznek számított, majd jött az Elrabolva című akcióthriller, és Neeson, már az ötvenes évei közepén egy csapásra akciósztárrá vált – aminek úgy rákapott az ízére, hogy megkezdte a hasonszőrű darabok sorozatgyártását. Néhány Elrabolva-klón (például a Fehér pokol vagy a Sírok között) elég jó kritikákat kapott, de a legtöbbre nem ez a jellemző. A színész korábban is nyúlt már mellé (lásd a félresikerült Star Wars I. rész – Baljós árnyakat vagy az ugyanabban az évben bemutatott Az átok-remake-et),

de a 2010-es években szinte fürdőzött a rossz kritikákban.

Liam Neeson a Sötét múlt című filmben. Forrás: Freeman Film


A két Elrabolva-folytatást, a Csatahajót, A titánok harcát és második részét, A titánok haragját, illetve A szupercsapatot is lehúzta a kritika. Neeson csak olyankor érdemelte ki, hogy komolyan vegyék színészként, amikor olyan neves rendezőkkel dolgozott együtt, mint Martin Scorsese (lásd Némaság című együttműködésüket) vagy Steve McQueen (Nyughatatlan özvegyek). A sztár azonban a közelmúltban is pocsék filmet pocsék filmre halmoz: olyan munkáinak, mint a Becsületes tolvaj, Az oltalmazó vagy a Jeges pokol, már a címe is árulkodó. De idei projektje, a Sötét múlt is kiábrándító volt: nem csoda, hogy nálunk rögtön a tévében landolt.


Josh Brolin

Amikor 2007-ben sor került Josh Brolin nagy áttörésére a Coen fivérek Nem vénnek való vidék című alkotásában, addigra a színész már több mint két évtizede volt a szakmában. Mivel a művész első szerepét az azóta kultikussá vált Kincsvadászokban alakította, majd 1996-ban is volt egy kiugrása a Gyagyás családban (ami a rettenetes magyar cím ellenére egy kiváló David O. Russell-mozi), a Nem vénnek való vidék inkább a nagy visszatérést jelentette a számára. Annál is inkább, mivel 1996 és 2007 között olyan ballépéseket követett el, mint az Árnyék nélkül, A tenger vadjai vagy a Drogosztag (utóbbi kemény 3 százalékon áll a Rottenen).

Forrás: Theo Wargo / WireImage / Getty Images


A Nem vénnek való vidék után és főleg a Milk Oscar-jelölését követően Brolin talán jobban megválogatta, hogy mit vállal el – de még ezután is becsúsztak olyan silányságok, mint a Csajok a pácban, a Michael Shannon filmográfiáját is elcsúfító Jonah Hex (amelyben az övé volt a címszerep), illetve egyetlen éven, 2013-on belül a Gengszterosztag, az Oldboy-remake és a Nyárutó című bukások alkotta mesterhármas.

De azóta sok víz lefolyt a Dunán, és a Beépített hibával, a Sicario- és a Bosszúálló-filmekkel, az Ave, Cézár!-ral és a Dűnével helyrerántotta az ázsióját.


(via Looper)


Nyitókép: Liam Neeson, Naomi Watts és Samuel L. Jackson. Forrás: Nicholas Hunt / Getty Images, John Shearer / Getty Images és Axelle/Bauer-Griffin / FilmMagic.