Hihetetlen valós sztorin alapul Shyamalan új thrillere

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb tömeges letartóztatása adta az ihletet.

Már mozikban M. Night Shyamalan új filmje, A csapda, amelyben egy átlagos középkorú apuka, Cooper (Josh Hartnett) elkíséri tizenéves lányát egy nagyszabású koncertre. Miközben a büfében áll, Cooper észreveszi, hogy feltűnően sok a rendőr a philadelphiai arénában, ahol a koncert zajlik. Kiderül, hogy a rendőrség az egész arénát körbevette, abban a reményben, hogy elfognak egy sorozatgyilkost, akiről úgy vélik, hogy odabent rejtőzik. Cooper ettől ideges lesz, mert ő a szóban forgó sorozatgyilkos, és még egy potenciális áldozatot is tart otthon a pincéjében.

Ebből az alaphelyzetből nem gondolnánk, de Shyamalant egy valós eset inspirálta. 1985-ben került sor a Flagship hadműveletre, amelyet az Egyesült Államok kormánya hajtott végre, hogy több száz szökésben lévő elítéltet fogjon el. A nagy trükk? Ingyenjegyeket küldtek nekik egy Washington Redskins - Cincinnati Bengals meccsre. A műveletben 101 ember fogtak el, és valószínűleg ez volt az Egyesült Államok történetének legnagyobb tömeges letartóztatása.

Érdekes módon a terv egyik kiötlője, Tobias P. Roche több olyan apró nyomot is elhelyezett, amelyeket egy figyelmesebb bűnöző kiszúrhatott volna. Az általa választott álnév, amelyet a játék meghívójára írt, I. Michael Detnaw volt, ami visszafelé olvasva "Wanted". Az "üzletvezető" neve Markus Cran volt, ami visszafelé "narc", azaz kábítószerügyekkel foglalkozó nyomozó.

Az átverésben több száz rendőrbíró, rendőr és más bűnüldöző ügynök is részt vett, akik jegyszedőknek, szurkolóknak, kabaláknak és stadionalkalmazottaknak öltöztek. A letartóztatott bűnözők egyike sem volt sorozatgyilkos, de voltak köztük erőszakos bűncselekmények miatt körözöttek. Az elfogott bűnözők többségét azonban óvadék ellenében szabadon engedték.

Forrás: Intercom

 

A Flagship hadműveletnek voltak előzményei. Összeállítottak korábban egy speciális munkacsoportot Fugitive Investigative Strike Team, azaz F.I.S.T. néven, hogy bűnözőket gyűjtsenek össze a posta segítségével. Szórólapokat küldtek ki, amelyekben arról értesítették őket, hogy fantasztikus nyereményt nyertek. Amikor eljöttek érte, letartóztatták őket. A New York állambeli Buffalóban a szökevényeknek azt mondták, hogy 10 ezer dollárt nyertek a lottón, New York Cityben azzal hitegették őket, hogy egy "értékes csomagot" kell átvenniük, a connecticuti Hartfordban pedig az elítélteknek két ingyenjegyet ígértek Boy George koncertjére. A széles körű akció során összesen 3 309 bűnözőt fogtak el.

Shyamalan, aki nemcsak rendezője a filmnek, de ő a forgatókönyvírója és a producere is, nemrég az Empire magazinnak mesélt arról, honnan jött A csapda ötlete:

[Arra gondoltam], mi lenne, ha A bárányok hallgatnak egy Taylor Swift-koncerten zajlana le?

Via: Slashfilm / Collider