Istenítik a kritikusok Nicolas Cage eddigi legvéresebb filmjét

A Mandy a Sundance fesztiválon debütált, Cage őrült kultistákat öldös benne.

Jóformán teljes titokban debütált a hétvégén elstartolt Sundance Filmfesztiválon Nicolas Cage legújabb filmje, a Mandy című pszichedelikus horror. Ami igazából csak egy faék egyszerűségű bosszúfilm, amiben a főhősnek bántották a szeretteit, ezért most ő is bántani kezdi a gonoszokat. A Mandy viszont annyiban több Charles Bronson és Liam Neeson hasonló stílusú klasszikusainál, hogy Cage meglepően jó színészi alakítást nyújt, maga a film pedig tele van szürreális jelenetekkel – mivel a Red Miller nevű főszereplő egy olyan, világtól elvonultan élő, tudatmódosító szereket sem elutasító, buddhista hippi a '80-as évek Amerikájában, aki teljesen kivetkőzik önmagából, miután egy Jeremiah nevezetű kultista és a martalócai brutálisan megölik a feleségét, Mandyt.

A filmet január 19-én vetítették le a Sundance-en, azóta pedig sorra jönnek róla a dicsérő kritikák a horrorkedvelő mozimagazinokban és geek szakportálokon. A Thrillist szerint

Ez az elmúlt évek legjobb Nicolas Cage-filmje!

A Nerdist még ennél is vadabb címet adott a cikkének:

A Mandy a legjobb és legvéresebb Nicolas Cage-film!

Sőt, azt a részt, ahol az összevert, csurom véres Cage egy szál semmiben, őrült módjára ordít a fürdőszobában, miközben vodkát vedel és vodkával fertőtleníti a sebeit, a Nerdist egyenesen a mozgóképtörténelem legemlékezetesebb jelenetének nevezte. De a The Verge sem spórolt a dicsérő jelzőkkel:

Eszelős, elfajzott akicóhorror Az erőd nyomdokain, ami rendkívül sok vérrel és szürreális csavarral viszi tovább a klasszikus gonosz kultisták-toposzt, megfejelve egy vad tekintettel tomboló Nic Cage-dzsel.

A Mandy kirobbanó sikere azért is érdekes, mert az eddig totálisan ismeretlen  rendezte, egy dokumentumfilmes operatőr,  forgatókönyvéből. Reméljük, valamilyen úton-módon itt Magyarországon is meg fogjuk majd tudni nézni.