Iszonyúan féltem Dwayne Johnson új, 3D-s filmjén!

A Felhőkarcoló jól játszik a magassággal és a térélménnyel – kár, hogy a sztori a Die Hard béna koppintása.

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik bármit megnéznek, amiben Dwayne „The Rock” Johnson a főszereplő. És persze azoknak, akiknek mindegy, milyen nyári blockbuster megy a vásznon, a lényeg, hogy finom legyen a nachos meg a mártogatós szósz, és pörögjön maximumon a légkondi! 

Marcona fegyveresek egy csoportja száll meg egy high tech toronyházat. Könyörtelen és elszánt zsoldosok ők, akik minden áron meg akarják szerezni, amit az épület ázsiai tulajdonosa a titkos széfjében tárol. A rendőrség tehetetlen, és az egész városban csak egyetlen ember van, aki képes megállítani a gonosztevőket: a folyton zsörtölődő, gyilkos humorú, kopasz, amerikai főhős, aki éveket húzott le egy fegyveres alakulatnál, így nemcsak gyorsabban lő az árnyékánál, de egy széklábbal is péppé ver bárkit.

Hősünk a szenzációra éhes média kameráinak kereszttüzében egyszemélyes hadseregként, emeltről emeletre veszi be a toronyházat. Feltett szándéka, hogy az utolsó emberig kicsontozza a rosszfiúkat, mivel azok fogva tartják az épületben a feleségét! Izgalmas akciójelenetek, látványos verekedések és robbanások sora után a gengszterek természetesen mind egy szálig elhullanak. A magát legyőzhetetlennek vélő, önhitt főgonosszal való leszámolásra pedig a felhőkarcoló tetején kerül sor – természetesen a bandavezér több tucat emeletet zuhan a halálba!

Melyik film tartalomismertetőjét írtam le itt fentebb? A nálunk ki tudja, miért Drágán add az életed!-ként ismert, épp a héten 30 éves Die Hardét? Haha, dehogy! Ez bizony Dwayne Johnson legújabb akciófilmje, a Pokoli torony... Izé, nem az, hanem a Felhőkarcoló!

Ami tényleg olyan, mintha a Die Hard és a Pokoli torony forgatókönyvéből lett volna összeollózva, csak itt most nem az atlétatrikós Bruce Willis veri el a rosszfiúk seregét, hanem egy műlábbal bunyózó, nyakkendős Dwayne Johnson! Egy jelenet azért mégis volt, ahol elismerően csettintettem a vásznon pörgő események láttán.

IMAX 3D szemüvegben eléggé lehetett érzékelni a magasságokat és a mélységeket! Nekem például nagyon elkezdett izzadni a tenyerem és verejtékezni a homlokom, amikor A Szikla egy toronydarun kapaszkodva himbálózott ég és föld között!

Na persze ezt az iszonyú félelmetes térélményt rögtön tönkre is vágta a film olyan blődségekkel, mint hogy Dwayne Johnson becelluxozott kézzel is képes megtapadni az üvegfalon, mint valami duci Pókember... Tom Cruise-nak azért sokkal jobban állt a felhőkarcoló-mászás a Mission Impossible-filmekben! Az biztos, hogy nem a Felhőkarcoló lesz az idei év legmenőbb és legtöbbet kaszáló blockbustere. Egynek elmegy, tisztességes iparosmunka – jó film maximum azok számára lehet, akiknek a Con Air és a Büntető a hollywoodi szórakoztatás csúcsa.

Ítélet: 5/10