Itt a Vad Balaton - Kibővített moziváltozat!

Ahogy a cím is elárulja, a tavaly a tévében nagy sikerrel vetített természetfilm hosszabban, számos jelenettel és motívummal gazdagítva, ráadásul nagyszerű képminőségben kerül a mozikba.

A címbéli "vad" jelző természetesen nem egy elszabadult siófoki éjszakára utal, hanem a (nagyrészt) érintetlen magyar tengerre, amit még azok közül is kevesen ismernek, akik minden évben lejárnak oda. A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és környezete rendkívül változatos természeti kincseket tartogat. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a tájat. A tó partjait kísérő vulkáni kúpok és barlangok, mésztufa lépcsők és szurdokvölgyek, mocsarak és berkek olyan csodákat tárnak elénk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgattak közel 3 éven át összesen 150 forgatási napon, amihez természetesen még jöttek az utómunkálatok.

Összehasonlításként, egy nagyjátékfilm átlagosan 35-40 nap alatt vesznek fel, igaz, akadnak jelenetek, amiket más operatőröktől vásároltak – ők is fel vannak tüntetve a stáblistán. A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert, Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített, hosszabb és szélesvásznú (cinemascope) kivitelben érkezik április 19-től országszerte a mozikba. Akárcsak a már sorozatnak is tekinthető korábbi filmek, a Vad Balaton - Kibővített moziváltozat is természetesen teljes képet akar mutatni, így mind a négy évszakot szerepelteti, de itt összekapcsolódik a geológia a vadvilággal, ugyanis földtörténeti korban visszafelé haladunk az időben.

A film elején mutatják be a berkeket (mocsaras, elzárt, lassan feltöltődő öböl), amelyek néhány száz évvel ezelőtt alakultak ki. De százezer-millió éveket visszafelé haladva az időben jelennek meg a filmben többek között a vulkánok, a Pannon-tó üledékei, később pedig az ősóceán maradványai. Egy-egy állatfaj bemutatását is a geológiához kapcsolták, így kerültek a filmbe például a bazaltsziklákon költő hollók és vándorsólymok is. Az alkotópáros következő filmje a Vad erdők, vad bércek címet viseli, amiben ezúttal egy, Magyarországra többnyire csak a szomszédos országokból átlátogató hiúz nyomába szegődhetünk.