Itt az orosz színésznő, aki beelőzheti Tom Cruise-t

Yulia Peresild színésznő és Klim Shipenko rendező október 5-én indul a Nemzetközi Űrállomásra – de Tom Cruise és Doug Liman szintén októberben tervez űrsétát ugyanott.

Évtizedekkel a hidegháború vége után ismét ádáz űrverseny van kialakulóban Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok között. Könnyen lehet ugyanis, hogy a 36 éves orosz színésznő, Yulia Peresild hamarabb fog felmenni filmet forgatni a Nemzetközi Űrállomásra, mint Tom Cruiseaki még tavaly májusban jelentette be, hogy a következő sci-fijét az űrben akarja leforgatni, és az ötletére azonnal ráharapott a NASA, valamint a milliárdos Elon Musk is, aki nemcsak a Tesla tulajdonosa, de egyúttal a SpaceX nevű űrkutatási vállalat feje.

Az oroszok azonban most nagy csinnadrattával bejelentették: 2021. október 5-én felküldik a Nemzetközi Űrállomásra Yulia Peresildet, és egy 37 éves filmrendezőt, Klim Shipenkót azzal a nem titkolt céllal, hogy ők készítsék el az első játékfilmet az űrben, ami a Challenge (Kihívás) címet viseli. Tom Cruise, valamint régi barátja és harcostársa, Doug Liman rendező (akivel a sztár korábban együtt forgatta A holnap határa című sci-fit) szintén októberben fog az ISS-re utazni, de az ő pontos menetrendjük még nem ismert az oroszok valószínűleg direkt beelőzték őket.

Forrás: Mikhail Metzel\TASS via Getty Images

 

Tavaly év végén az oroszországi Channel One tévécsatorna és a Roszkoszmosz, azaz az Orosz Szövetségi Űrügynökség nyílt castingot hirdetett az űrben készülő Challenge női főszerepére: olyasvalakit kerestek, aki „igazi szuperhősként utazik majd a csillagok és a nemzetközi sztárság felé”, 25 és 40 év közötti orosz állampolgár, nem több 70 kilónál, legfeljebb 112-es a mellbősége, le tud futni 1 kilométert 3 és fél perc alatt, le tud úszni 800 métert 20 perc alatt, és mindezek mellé még profi műugró is. Yulia Peresild a jelek szerint mindenben megfelelt az elvárásoknak, ugyanis a rendezővel együtt június 1-én kezdi meg az űrhajóskiképzést, beleértve a centrifugatesztet és a nulla gravitációjú repülést. A két filmes felkészítőtáborban töltött napjairól a Challenge -et finanszírozó Channel One csatorna dokumentumfilmet is készít.

Yulia Peresild korábban több népszerű orosz tévésorozatban és filmben is szerepelt, többek között abban a 2015-ös Csata Szevasztopolért című mesterlövészes drámában, amelyet pár éve mi is beválogatunk itt a Port.hun a legjobb háborús filmek közé, amikről egy maroknyi rajongón kívül jóformán senki sem hallott. Klim Shipenko legutóbbi sikerfilmje, a megtörtént eseményeken alapuló Szaljut–7 pedig azt az 1985-ös esetet mutatta be, amikor elnémult a Szaljut–7 űrállomás, és mivel tartani lehetett tőle, hogy az amerikai Skylabhoz hasonlóan irányíthatatlanul fog belépni a légkörbe, és ott előre nem látható kárt okoz, a szovjetek útnak indították a Szojuz T–13 űrhajót, hogy megakadályozzák a katasztrófát, melynek legénysége végül sikeresen megjavította az űrállomás elromlott műszereit. (via The Guardian)