Jessica Chastainnek jól áll egy kis vér

Az újranyitó mozik első fontos filmje, az AVA története ugyan elég ismerős, de egy olyan bérgyilkosos moziban, ahol Colin Farrell vadászik Jessica Chastainre, és még John Malkovich is ott sertepertél, csak van valami.

Rögtön egy kis érdekesség: a film eredeti címe és a főhősnő neve EVE volt, ám valamilyen oknál fogva a gyártó stúdió a már lefutott forgatás után úgy döntött, hogy legyen inkább AVA a név és a cím, aminek egyrészt nem sok értelme volt, másrészt rengeteg pluszmunkát jelentett a filmkészítőknek. És a magyar szinkron készítőinek - a magyar előzetesben is Eva a hősnő neve. Apropó filmkészítők, az AVA-t eredetileg az ausztrál Matthew Newton rendezte volna, akit a stáblistán most már csak forgatókönyvíróként jegyeznek, de kiderült, hogy Newton számtalanszor állt bíróság előtt párkapcsolati bántalmazásért és egyéb erőszakos tetteiért, így az utolsó pillanatban lecserélték a veterán Tate Taylorra, mert a jelek szerint ez egy ilyen „hirtelen meggondoltam magam” – ahogy hősnőnk munkaadói is hirtelen meggondolják magukat.

Ava  (Jessica Chastain, aki egyben producere is a filmnek) ugyanis egy titkos kormányszervezet bérgyilkosnője, a legjobb a cégnél, ráadásul az egyik magas rangú, idősebb kolléga (John Malkovich) protezsáltja. Csakhogy előkerül egy Simon nevű fiatal, ambiciózus vezető (Colin Farrell) – mindig ezekkel van a baj -, és úgy dönt, Avát likvidálni kell, részben azért, mert nem tartja be az előírásokat, részben nyilván azért, mert ilyenkor mindig van egy olyan meló, ami nem úgy sikerül, mint ahogy tervezték. Közben előkerült Ava egykori vőlegénye (Common), aki nem tud a lány múltjáról, és adódnak más bonyodalmak is, de az egészben valahogy semmi újdonság nincsen. Talán nem véletlen, hogy Ava anyját az a Geena Davis alakítja, aki az Utánunk a tűzözön (1996) főhősnője volt, ami egyfajta remake-je volt a francia Nikitának (1990) Luc Bessontól, de említhetnénk Steven Soderberghtől A bűn hálójábant (2011), és még sok minden mást.

Nem az van, hogy az AVA rossznak ígérkezik, csak az, hogy nem ígérkezik semmi újnak, amitől persze még lehet kellemes meglepetés. Látszik, hogy rendesen össze van rakva, és három ilyen színész – Commont mondjuk még mindig inkább rappernek tekintem, mint színésznek – pedig csak tud mit kezdeni egy ilyen sablonsztorival is, csak azt reméltük, az újrainduló mozizás kicsit máshogy indul majd be. Ez lesz ugyanis a július 2-vel újra beinduló mozik első nagy stúdiófilmje – persze úgyis mindenki Christopher Nolan Tenetjére vár, addig mindenki egy kicsit elengedi magát.