Jön A pankrátor női verziója

Megérkezett a Sundance fesztiválon bemutatkozott magyar testfilm, a Nemes Anna és Csuja László által jegyzett Szelíd első teljes előzetese.

Az alkotás világpremierjét január 21-én a rangos amerikai, idén online formában jelentkező Sundance Filmfesztivál versenyszekciójában tartották meg. A női testépítés színfalai mögé kalauzoló melodrámát elismeréssel fogadták az amerikai kritikusok. Köztük a neves filmes szaklap, a Variety ítésze, aki a szívbe markoló történethez illeszkedő rendezés, zenei és képi világ érdemeinek kiemelése mellett kifejtette azt is, hogy a Szelíd olyan filmélményt ígér, amely finoman, szinte észrevétlenül kúszik be az ember bőre alá.

A RogerEbert.com véleményformálója szintén méltatja a film erényeit, külön kiemelve, hogy a készítők nagy tisztelettel nyúltak a testépítés világához, valamint megjegyzi, hogy ha akad is némi hasonlóság film és A pankrátor között, többek közt

a főhősnőt megformáló Csonka Eszter magával ragadó teljesítménye miatt a Szelíd teljes egészében saját utat jár be.


A Szelíd az első magyar nagyjátékfilm, ami versenybe került a Sundance-en. A meghívás rangját növeli, hogy a fesztivál évek óta az Oscar-díj egyik legfontosabb előszobája, ahol a legnagyobb sztárok és sztárrendezők szerepelnek. Csuja László (Virágvölgy) és Nemes Anna rendezőként közösen jegyzik a Szelídet. Nemes Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, ő készítette el a Szelíd előképének tekinthető Beauty of the Beast (Szép szörny) című, női testépítőkről szóló esszéfilmet, amelyben felfedezte Csonka Esztert.

Csonka nemzetközi hírű testépítő, aki már közel húsz évet töltött a testépítés világában. A kamerák előtt a szintén amatőr Turós György, testépítő-fitneszedző volt a partnere. A film főhőse, Edina női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.


(via Good Option PR)

 

Döbrösi Laura a SZESSÖN vendégeként elárulta, hogy karmesternek lenni a világ legmenőbb dolga és azt is, mit jelent noisemakernek lenni, de beszélt a nő zenészekről is.