Keanu Reeves Toy Story 4-beli karaktere miatt perelik a Disney/Pixart

A motoros kaszkadőr figura miatt egy híres amerikai motoros kaszkadőr, Evel Knievel fia indított eljárást, amiért visszaéltek apja imidzsével.

Kelly Knievel védjegy bitorlása miatt nyújtott be keresetet a Las Vegas-i bíróságra. A férfi a vezetője annak a K and K Promotions nevű cégnek, ami 1998 óta birtokolja az Evel Knievel nevéhez fűződő reklámjogokat. A Knievel fiú szerint a Disney nem kért tőle engedélyt arra, hogy felhasználják apja imidzsét, holott a cég leányvállalata, a Pixar által gyártott Toy Story 4-ben látott motoros kaszkadőr figura egyértelműen Evel Knievelen alapul.

Knievel 1938 és 2007 között élt motoros kaszkadőr volt, aki olyan elképesztő mutatványokkal csinált nevet magának, mint például a Las Vegas-i Caesars Palace szálloda szökőkútja felett való átugratás, ugyanez a kunszt a londoni Wembley Stadionban egy sor busszal; de a vakmerő férfit egyszer rakétából is kilőtték az idahói Snake folyó által kivájt kanyonba.

Aki látta a Toy Story 4-et, tudja, hogy van benne egy Knievelre kísértetiesen emlékeztető karakter: egy Duke Caboom (a magyar verzióban Duke de Bumm) nevű kanadai motoros kaszkadőr akciófigura, aki hajmeresztő motoros ugratásokat hajt végre – igazából pont olyanokat, mint amik fentebb szerepelnek, csak épp a Pixar által teremtett játékvilágra lefordítva. Az eredeti verzióban a karakter hangját nem kisebb sztár kölcsönzi, mint Keanu Reeves.

Forrás: Fórum Hungary

 

A dolgot egyértelműsíti, hogy Duke de Bumm ruházata is kísértetiesen emlékeztet Evel Knievel motoros szerkójára (csak fehér alapon kék csillagok helyett fehér alapon piros csíkos az overálja), és súlyosbítja, hogy a Toy Story 4-hez promócióként kihoztak egy valódi akciófigurát is, amit a McDonald’s Happy Meal menüjéhez lehetett kérni (1973-ban egyébként árusítottak Evel Knievel motoros akciófigurákat is).

Apja képmásának jogtalan felhasználása miatt Kelly Knievel 300 ezer dolláros (93,3 millió forintos) sérelemdíjat követel.

„Evel Knievel nem azért nyűgözött le milliókat a világ körül, nem azért törte a csontjait és adta a vérét, hogy a Disney egy rakás pénzt keressen vele”

– jelentette ki Kelly Knievel egy sajtóközleményben. A Disney vezetősége eközben egy nyilatkozatban alaptalannak nevezte a vádakat.


(via The Hollywood Reporter)