Kiderült a filmtörténelem egyik legnagyobb alkotásának megfejtése

A 2001: Űrodüsszeia végének magyarázatát maga a rendező, Stanley Kubrick árulta el egyszer.

Idén tavasszal volt ötven éve, hogy az amerikai és angol mozik bemutatták a 2001: Űrodüsszeiát, ami egy csapásra megváltoztatta azt, ahogy az emberek a sci-firől gondolkodnak. Kubrick mesterműve újraformálta a filmművészet vizuális nyelvét, kitágította és a hétköznapok részévé tette az emberi kultúráról és létezésről, sőt az egész univerzumról való elmélkedést.

A film talányos, többféle megoldásra is lehetőséget adó befejezése mindig is nagy rejtély volt a mozinézők számára az elmúlt évtizedekben. Az alkotás záró szekvenciájában azt láthatjuk, hogy főhősünk, a Keir Dullea által alakított tudós, Dave Bowman elhagyja a galaxist, és elsodródik egy időn és űrön túli tartományba.

A jelenet igazi összegzése mindennek, ami Kubrick: a végtelenségnek, a misztériumnak, az ember valódi szerepének és felelősségének, és rengeteg kérdést vet fel – de egyet sem válaszol meg. Egész eddig úgy tűnt, a képsor pontos jelentését soha nem fogjuk megtudni, hiszen Kubrick híres volt róla, hogy nagyon nem szívesen magyarázgatta a munkáit a közönségnek.

Most azonban előkerült egy interjú, ami egész eddig a neten keringett, eredetileg pedig egy nyolcvanas években forgatott japán dokumentumfilm soha fel nem használt része volt – és valódi revelációval bíró nyilatkozatot tartalmaz a rendező részéről az Űrodüsszeiára vonatkozóan. „Azóta próbálom ezt elkerülni, amióta kijött a film. Ugyanis amikor kimondod ezeket a gondolatokat, már nagyon hülyén hangzanak. De azért megpróbálom.

Az ötlet lényege valami olyasmi, hogy ilyen Isten-szerű entitások, tiszta energiából és elméből való lények, akiknek nincs valódi formájuk vagy kiterjedésük, viszik el Dave-et,

és berakják valami emberi állatkerthez hasonlító helyre, hogy ott tanulmányozzák. És akkor az egész életét hátra hagyja abban a pillanatban abban a szobában, megszűnik számára az idő, és ez azon a módon történik meg vele, ahogy a filmben is láthatjuk” – magyarázta Kubrick, aki ezzel kvázi a síron túlról üzen minden kíváncsi rajongónak, hiszen 1999-ben meghalt.


(via Consequence of Sound)