Kiderült a nagy titok: ez volt valójában Darth Vader szuszogása!

Ha a sci-fik hangeffektjeit forradalmasító Ben Burtt nem kóricál annak idején egy búvárboltban, valószínűleg a Star Wars sem lenne ma ennyire kultikus mű.

Terjedelmes interjú jelent meg a The Hollywood Reporter hasábjain Ben Burtt-tel, a kétszeres Oscar-díjas és kétszeres tiszteletbeli Oscar-díjas hangmérnökkel abból az apropóból, hogy az idei Locarnói Filmfesztiválon megkapta a Vision Awardot „a filmművészet horizontjának kitágítása” miatt. Az elismerés egyáltalán nem túlzó, hiszen Burtt olyan blockbusterekért kapott korábban rangos szakmai trófeákat az elmúlt évtizedekben, mint a Star Wars, az E.T., Az elveszett frigyláda fosztogatói és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.

Ben Burtt 2009-ben a Golden Reel Awards gálán, ahol a WALL-E hangjáért díjazták (forrás: John M. Heller/Getty Images)

 

Az interjúban Ben Burtt természetesen rengeteget mesélt a sci-fi hangzás forradalmasításáról, hiszen R2-D2 csipogása, Chewbacca ordítása és WALL-E hangja is neki köszönhető, akárcsak a fénykardok jellegzetes zümmögése. Emellett eloszlatta a homályt egy évtizedes rejtéllyel kapcsolatban is: 

tényleg igaz-e, hogy Darth Vader jellegzetes szuszogása valójában ő maga volt?

Igen, az én lélegzésem. A forgatókönyvben leírták, hogy Darth Vadernek légzőkészüléke van, valamiféle légzőmaszk, életfenntartó rendszerrel. De ennél tovább nem ment a leírás. Elmentem egy búvárboltba itt Marin megyében, ahol búvárfelszerelést árultak, és esténként búvárleckéket adtak. Miután vége lett az óráknak, a medence körül ott hevertek ezek a búvárpalackok a szabályozókkal együtt. Körbejártam, és egyszerűen csak felvettem, hogy különböző emberek különböző sebességgel lélegeznek ezeken keresztül. Volt egy aprócska mikrofonom, amit a szelep belsejébe tudtam dugni, így egy nagyon közeli felvétel készülhetett. Később egy kicsit lelassítottam a felvételt – ez lett Darth Vader.

Később persze Burttnek meg kellett vágnia a szuszogó légzést, hogy az ritmusban legyen James Earl Jones beszédével (ő volt Darth Vader hangja, miközben a Sith nagyúr fekete páncélját David Prowse viselte a forgatáson).

Kezdetben túl sok hangot használtam. Ott volt ugye a légzőkészülék, aztán a sípolás, a kattogás, a mechanikus hangok, amikor mozgott, de ez már túlságosan zavaró volt. Ezért aztán mindent eltávolítottam a felvételről, kivéve a szuszogást. Ami persze mindenki fülében megragadt, és ikonikussá vált.