Kiosztották a díjakat Cannes-ban

Az Arany Pálmát a Lavina rendezőjének új filmje kapta, a legjobb rendezőnek járó díjat Sofia Coppola vehette át. Diane Kruger a legjobb színésznő, Joaquin Phoenix a legjobb színész lett.

Tegnap este kiosztották a 70. Cannes-i Filmfesztivál díjait. A legrangosabbat, az Arany Pálmát a Lavina rendezőjének,  Ruben Östlund The Square című filmjének ítélte a Pedro Almodovar vezette kilenc tagú zsűri, amelynek tagjai közt idén olyan neves színészek és rendezők voltak mint Will Smith, Paolo Sorrentino, Jessica Chastain és Park Chan-wook.

 

 

A The Square fekete humorú komédia egy kurátorról, aki a toleranciáról szóló, címbéli kiállítást készíti elő, amikor ellopják a telefonját, és ezzel egy olyan eseménysor indul el, amely gyökeresen felforgatja az életét. A film görbe tükröt állít a nyugati társadalom elé, hogy milyen képmutató és álszent a politikai korrektséget és toleranciát pusztán társadalmi elvárásból és illendőségből emlegetni, miközben előítéletesen és kirekesztően viselkedünk.

A fesztivál nagydíját Robin Campillo 120 battements par minute című filmje  kapta, amely a 90-es évek elején a francia Act-up mozgalom megalakulásáról szól. A csoport aktivistái azért harcoltak, hogy a francia kormány végre vegyen tudomást az AIDS jelentette veszélyről. Campillo egy HIV-fertőzött és egy egészséges srác kapcsolatán keresztül mutatja be a küzdelmet. 

Legjobb rendezőként Sofia Coppola a fesztivál történetének második női díjazottja, előtte csupán Julija Szolnceva szovjet rendező nyerte el a díjat 1961-ben. Coppola Csábítás című filmje (magyar bemutató: augusztus 31.) az amerikai polgárháborúban játszódik, egy bentlakásos lányiskola növendékeinek szemszögéből. Egy sebesült katonát visznek a lányok közé, és ezzel alaposan felbolydul az életük. A főszereplő, Nicole Kidman alakítását is díjazták, méghozzá a fesztivál 70. évfordulójára alapított különdíjjal.

 

 

A legjobb színésznő díját az anyanyelvén először forgató Diane Kruger vihette haza Fatih Akin Aus dem Nichts című  politikai thrillerében nyújtott alakításáért, a legjobb férfi színész díját Joaquin Phoenix kapta a You Were Never Really Here-ért. Phoenix egy Travis Bickle-szerű, zavarodott, veterán katonát játszik, aki mindenféle piszkos melókat vállal, és ezúttal egy politikus elszökött kamasz lányát kell kiszabadítani az emberkereskedők karmaiból.

Díjat ugyan nem kapott, de kétségtelen, hogy fontos esemény volt a fesztivál David Lynch számára is. A zavarba ejtő, ám zseniális Twin Peaks első két részének vetítése után a közönség állva tapsolta a rendezőt - Lynch el is sírta magát. Talán ennek is köszönhető, hogy míg korábban azt mondta, hogy a megváltozott nézői szokások miatt nem rendez több filmet, meggondolta magát. Úgy tűnik a közönség szerencsére továbbra is vevő a szürreális vízióira.