Kylo Ren néha buszt vezet – Adam Driver portré

A hatalmas fülű, langaléta srác a jelek szerint ugyanannyira van otthon a nagy költségvetésű hollywoodi eposzokban és a kedves, kifinomult művészfilmekben, mondjuk Jim Jarmusch rendezésében.

Adam Drivert egy darabig mindenki szerette, aki ismerte, viszont nem ismerték olyan sokan. Aztán megkapta Kylo Ren szerepét az új Star Wars filmben, és divat lett cikizni, persze nem feltétlenül őt, hanem a figurát – aki megölte Han Solót, legyen átkozott a neve! -, de a kettő ilyenkor óhatatlanul összetapad. Lassan újra megismerhetjük a másik, vagy inkább az eredeti művészfilmes arcát, hiszen itt van Jim Jarmusch új munkája a Paterson, és nemsokára megérkezik a Némaság is Scorsesétől – hogy aztán hamarosan újra Csillagok Háborúja üzemmódba kapcsoljunk!

Forrás: Rodin Eckenroth / WireImage / Getty Images

 

Adam Douglas Driver 1983. november 19.-én született San Diegóban. Édesanyja Nancy Needham jogi asszisztens, míg apja Joe Douglas sofőr. Mindössze hétéves volt, amikor édesanyjával (aki újraházasodott így a mostohaapja baptista lelkész) Mishawakaban költöztek, és ott is nőtt fel. Vallásos neveltetésben részesült, még a templomi kórusban is énekelt, és a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően Driver csatlakozott az Egyesült Államok Tengerészgyalogságához. Harctéri szolgálat nélkül szolgált közel három éven keresztül, mielőtt biciklizés közben eltörte a szegycsontját. Miután távozott a tengerészgyalogságtól, egy éven keresztül az Indianapolisi Egyetemre járt, ahol drámát tanult, majd átiratkozott a Juilliard színiiskolába ahol dráma szakon ment tovább. Itt tagja volt a 38. dráma csoportnak.

Miután elvégezte az iskolát, New Yorkban próbált szerencsét, ahol megjelent Broadway- és off-Broadway-produkciókban. Mint sok más feltörekvő színész, ő is olykor pincérsegédként, pincérként dolgozott. Több televíziós műsorban, illetve kisfilmekben is feltűnt. Első nagy szerepét a 2011-es J. Edgar című filmben kapta, amit Clint Eastwood rendezett. 2012-ben főszerepet kapott a Csajok című HBO vígjátéksorozatban, ahol érzelmileg labilis Adam Sacklerként láthatjuk, és három egymást követő évben kapott Emmy-jelölést alakításáért. A sorozatot azután sem hagyta ott, hogy tényleg komoly megkeresések futottak be, amiért le a kalappal előtte. Még abban az évben Levként láthatta a közönség a Frances Ha című drámában. Egy rövid jelenet erejéig szerepelt a Lincoln című filmben, szintén 2012-ben. Rá egy évre 2013-ban négy filmben is szerepet kapott: a Bluebirdben, a Tracksben és a The F Wordben, illetve a Llewyn Davis világa című filmekben.

2014-ben Jude-ot egy kétségbeesett édesapát alakított a Éhes szívek című thriller drámában. Az alakításért elnyerte a legjobb színész díját, a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. De láthattuk a Itthon, édes otthoncímű dramedyben, ahol olyan híres színészekkel játszott együtt mint például Jason Bateman, Jane Fonda, Rose Byrne vagy épp Tina Frey. 2014 február végén Variety arról számolt be, hogy ő fogja játszani a 2015-ös Star Wars: Az ébredő Erő című film főgonoszát, Kylo Ren-t.  A filmet 2015. decemberében mutatták be a mozikban, megosztó sikerrel.

Mostanában négy filmben is láthattuk/láthatjuk főszerepben, a Jeff Nichols rendezte Midnight Specialben, a nálunk most bemutatott Patersonban, Martin Scorsese Némaságában, illetve jövőre Logan Luckyban, amit Steven Soderbergh csinál, és amiben elképesztő sztárparádé lesz, és persze a Star Wars: The Last Jediben, ahol szintén Kylo Rent alakítja. Aztán sem fog pihenni, hiszen a naptárjában három további film is szerepel. Az Annette-ben Rooney Mara és Rihanna lesz a partnere és egy stand up komikust játszik majd, a francia Leos Carax rendezi, a The Man Who Killed Don Quixotte Terry Gilliam bizarr időutazása lesz, míg a Tough as They Come-ot Sylvester Stallone készíti, ő is szerepel benne mint az Afganisztánban végtagjait vesztő főhős – gondolom ő lesz Driver, aki végre hasznosíthatja a seregben tanultakat - mostohaapja.

2013-ban feleségül vette kedvesét, a szőke és nagyon szép Joanne Tuckert, aki szintén tagja volt 38. dráma csoportnak, és akit olykor-olykor el lehet kapni egy filmben – például a hallgass ide, Philipben -. de messze nem olyan ismert, mint párja.