Leonardo DiCaprio unja a hős szerepet, teljesen átíratta új filmje forgatókönyvét

A Killers of the Flower Moon forgatókönyvírójának nyilatkozata szerint a sztár meglehetősen drasztikus változtatásokat eszközölt az általa írt scripten.

Martin Scorsese új filmje, a Killers of the Flower Moon című történelmi bűndráma forgatása a koronavírus miatt pontosan egy évvel az eredetileg kitűzött 2020 márciusa után, 2021 márciusában kezdődik. Erről a film forgatókönyvírója, Eric Roth beszélt egy Script Notes című podcastben, ahol azt is feltárta: nem elég a vírus miatti késlekedés, a film sztárja, Leonardo DiCaprio az így felszabadult időben folyamatosan átíratta vele a már véglegesített scriptet.

A Killers of the Flower Moon forgatókönyvét Roth David Grann magyarul is olvasható tényregénye, a Megfojtott virágok alapján írta. „Amikor az 1920-as években kiderült, hogy az oklahomai oszázs indiántörzs (…) földje alatt az Egyesült Államok legnagyobb olajkészlete húzódik, (…) egyszer csak valami egészen hátborzongató történt. A törzs tagjait egymás után meggyilkolták. (…) És azok is meghaltak, akik kérdéseket tettek fel…” – olvashatjuk a könyv sztorileírásában.

DiCaprio és Scorsese. Forrás: Jamie McCarthy / WireImage/Getty

 

Eric Roth pedig a következőt mesélte az adaptációról, illetve a DiCaprióval közös munkáról. „Négy vagy öt éven át foglalkoztam ezzel a könyvvel, a Megfojtott virágokkal, amit mindenkinek el kellene olvasnia. Csodálatos kötet. Úgy gondolom, a forgatókönyvem hűséges volt az eredetihez. A sztori szerint 1921-ben az oszázs indiánok voltak Amerika legszegényebb népe, de olajat találtak a földjükön Oklahomában, és ezután minden gyilkos Amerikában odament megölni őket a pénzükért. Összesen 184-en haltak így meg, de aztán jött ez a hősies fickó, és segített (a Megfojtott virágokban ábrázolt események ugyanis szorosan összefüggenek az FBI születésével is, mivel a frissen alapított szervezet fiatal igazgatója, J. Edgar Hoover úgy akart bizonyítani, hogy embereivel mindenáron kinyomoztatja az ügyet – a szerk.).”

„Martin Scorsese folyamatosan átíratta velem a forgatókönyvet, mert Leonardo több dolgot is meg akart változtatni,

amikről vitáztunk egy sort. Végül félig ő nyert, félig én. Szóval kompromisszum született” – mondta Roth, akinek a nyilatkozata alapján úgy tűnik, a márciustól forgatandó film ötven százaléka alapul majd az ő vízióján, a másik felét teljesen átíratták vele. Az IndieWire szerint ez megmagyarázza, hogy még májusban miért döntött úgy a Paramount Pictures, hogy eladja a forgatókönyv megfilmesítési jogait az Apple TV+-nak, és csak forgalmazóként marad a projektben.


Roth verziójában egyébként DiCaprio lett volna az a hős, aki az FBI ügynökeként odamegy az oszázsokhoz, és megoldja a sorozatgyilkosságok ügyét. A sztárnak viszont a jelek szerint már elege lehet az ilyen és ehhez hasonló hősfigurákból, mert az általa átíratott forgatókönyvben már egy olyan, kétségtelenül izgalmasabb és összetettebb karaktert játszik, aki a Robert De Niro által megformált gonosz gyilkos unokaöccseként vergődik rokona aljas üzelmei és a szerelem között.

A Paramount pedig úgy gondolta, hogy egy ilyen borongósabb és kevésbé kommersz karakterdráma nem érdekli majd annyira a nézőket, ezért igyekeztek annyira megszabadulni a projekttől. Egyes bennfentes vélemények szerint egyébként a stúdió fejesei azt remélték, így már senkinek sem kell a script, ezért rákényszeríthetik Scorsesét, hogy visszaállítsa az eredeti, nézőbarátabb változatot. De az Apple szerencsére lecsapott a kevésbé népszerű, ám annál izgalmasabb forgatókönyvre, mi pedig a magunk részéről alig várjuk, hogy újabb összetett szerepben lássuk Leonardo DiCapriót!


(via IndieWire)