Már Will Smith is a deepfake videón röhög, amiben ő a Mátrix főhőse Keanu Reeves helyett

A sztár nagyon szeretne egy hasonló poént úgy, hogy Keanu Reeves fejét teszik a Wild Wild Westbe.

Nagy kópé ez a Will Smith, ugyanúgy szeret trollkodni a közösségi médiában, ahogy Mark Hamill: elég csak arra gondolni, amikor a Gemini Man budapesti filmforgatása idején felmászott az Operaház és a Lánchíd tetejére, pár napja pedig a Bazilikánál egy minikoncerttel ünnepelte a születésnapját. Most pedig az Instagramján osztotta meg azt a deepfake videót, amiben az ő arcát montírozták rá Keanu Reeves fejére! Még a videó készítőjének, a Sham00K nevű YouTube-felhasználónak is üzent:

Most pedig jöhetne az, hogy Keanu van a Wild Wild Westben!
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Now imagine Keanu in Wild Wild West ⁣ ????: Sham00k

Will Smith (@willsmith) által megosztott bejegyzés,

Az eredeti videó egyébként a Will Smith Instagramján megosztottnál picit hosszabb, és így sokkal viccesebb is. Sham00K azzal a gondolattal játszott el benne, mi lett volna, ha Smith igent mond a Mátrixra, és a Wachowski testvérek végül Keanu Reeves helyett vele forgatják le a '90-es évek végének legütősebb sci-fijét. Eredetileg ugyanis ez volt a terv, ám Will Smith nemet mondott, és bevállalta inkább a Wild Wild Westet. A sors iróniája, hogy a Mátrix az 1999-es év egyik legnagyobb kasszasikere lett (csak a Baljós árnyak, a Hatodik érzék és a Toy Story 2 szólt ennél is nagyobbat), a Wild Wild West pedig eltűnt a süllyesztőben: csúnyán lehúzták a kritikusok, és a pénztáraknál is elhasalt, alig tudta visszatermelni a húzós gyártási költségeket.

No de mi is ez a deepfake-móka, amivel az ilyen vicces videókat ma már bárki megcsinálhatja, akár otthon a laptopján is? A kifejezésnek a deep neural network az alapja, ami  a hálózatba kapcsolt, nagy teljesítményű számítógépek bonyolult algoritmusok alapján való számolását jelenti. Ehhez tették hozzá a fake azaz kamu szót, miután felbukkantak a neten az első deepfake videók, a hírességek kamupornói. A legtöbben persze olyan dilizésre használják fel a deepfake-et, hogy belerakják Nicolas Cage-et a Frigyláda és a Bond-filmek legemlékezetesebb jeleneteibe, a megfiatalított Harrison Fordra cserélik ki Alden Ehrenreich-et a Solóban, Jim Carrey fejét teszik rá Jack Nicholson kopaszodó fejére a Ragyogásban vagy épp Keanu Reeves arcával remake-elik a Forrest Gumpot. A Will Smith Mátrix-videóját elkészítő Sham00K-ot ráadásul nemrég azért kapta fel a média, mert (engedve a rajongói nyomásnak) Mel Gibsonra cserélte ki Tom Hardyt a Mad Max 4-ben. (via NME.com)