Mark Wahlberg is kiállt George Floyd mellett, pedig rasszista volt tinédzserként

1988-ban 45 napra börtönben került, miután szidalmazott és megvert két vietnami férfit.

Az Egyesült Államok nagyvárosaiban hetek óta tartanak a megmozdulások George Floyd halála miatt, aki rendőri intézkedés során vesztette életét. A fekete férfi mára világszerte a rasszizmus és faji szegregáció elleni harc jelképévé vált. A most kibontakozó, társadalmi egyenlőséget követelő mozgalom, a Black Lives Matter (szabad fordításban: a fekete életek is számítanak) mögé több hollywoodi sztár is felsorakozott már, többek között Spike Lee rendező, John Boyega, az új Star Wars-trilógia brit sztárja és J.J. Abrams rendező-producer. Mark Wahlberg nemrégiben szintén beállt azok közé, akik felszólaltak George Floyd halála miatt, és az alábbi posztot osztotta meg a 15,5 milliós Instagram-rajongótáborával:

George Floyd halála szívfájdító. Mindannyiunknak össze kell fogni, hogy ezt a problémát megoldhassuk! Mindannyiunkért imádkozni fogok. Áldassék az Úr! #blacklivesmatter
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The murder of George Floyd is heartbreaking. We must all work together to fix this problem. I'm praying for all of us. God bless. ❤️?❤️#blacklivesmatter

Mark Wahlberg (@markwahlberg) által megosztott bejegyzés,

Csakhogy többen is rámutattak azóta arra, hogy Mark Wahlberg nem mindig volt azért ennyire érzékeny a társadalmi egyenlőtlenség és a szegregáció kérdésében – sőt, a Bostonban eltöltött tinédzserévei idején még kifejezetten rasszista volt, ami miatt kétszer is meggyűlt a baja a törvénnyel.

  • Az első eset 1986-ban történt. Az akkor 15 éves Wahlbergnek és néhány barátjának azért kellett bíróság elé állnia, mert fekete gyerekeket kergettek meg, miközben kövekkel dobálták őket, és azt kiabálták: „Halál a niggerekre!” A balhénak akkor egy mentőautó érkezése vetett véget, de másnap Wahlberg a tengerparton egy 9-10 év közötti fekete gyerekekből álló csapatot is zaklatott a tengerparton, maga köré gyűjtve a kődobáláshoz a környék feltüzelt fehér fiataljait. A cimboráinak és neki gyűlölet-bűncselekmény elkövetése, valamint civil jogok megsértése miatt kellett bíróság elé állnia.
  • A második eset 1988-ban történt, ezért a sztár már jogerős börtönbüntetést kapott. A vád szerint Wahlberg az angyalpor (fenciklidin) nevű drog hatása alatt, rasszista szidalmazások közepette támadt rá két vietnami férfira. Thanh Lamot megütötte egy másfél méteres bottal, miközben azt üvöltötte neki, hogy „Kib*szott vietnami sz*r!”, majd még aznap este behúzott egyet a háborús veterán Johnny Trinh-nek is, aki a dél-vietnami seregben szolgált (az akkori híradások szerint Wahlberg fél szemére megvakította a férfit az ütéssel, ám Trinh 2014-ben végül bevallotta: a szeme világát valójában 1975-ben vesztette el, egy gránátrobbanáskor). Ezt a két bűncselekményt ugyan gyilkossági kísérletről testi sértésre enyhítette a vád a tárgyalás során, de a sztár így is két évet kapott – igaz, ebből végül csak 45 napot kellett leülne.
Forrás: Port.hu

 

Azok, akiknek a sérelmére Whalberg annak idején elkövette a rasszista cselekedeteket, vegyes érzelmekkel viseltetnek iránta. Kristyn Atwood, az 1986-ban kövekkel megdobált tengerparti gyerekcsapat egyik tagja az Associated Press hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy sosem fog tudni megbocsátani a színésznek:

Nem igazán érdekel, kicsoda ő. Emiatt nincs kivételezett helyzetben.

Jóval engedékenyebb volt a második eset áldozata, a háborús veterán Johnny Trinh, aki a Mail Online magazinnak nyilatkozott így 2014-ben Mark Wahlbergről:

Fiatal volt és meggondolatlan, de én megbocsátok neki. Mindenki érdemel egy újabb esélyt. Nagyon szeretném látni, hogy bocsánatot kér tőlem, nem szabadna, hogy továbbra is a feje fölött lógjon ez a bűntett.

Wahlberg a nyilvánosság előtt 2014-ben végül valóban kért elnézést a második eset miatt. Az Associated Press hírügynökség akkor le is hozta a bocsánatkérő közleményét:

Őszintén sajnálom, amit 1988. április 8-án éjszaka tettem, és azt is, ha esetleg az áldozatoknak maradandó kárt okoztam. Azóta arra törekszem, hogy jobb emberré, és rendes polgárrá váljak, hogy példakép lehessek a gyermekeim és mások számára. Sokszor bocsánatot kértem már. Az első alkalom azonban, amikor bocsánatot kellett kérnem, az ott volt, a bíróságon, amikor elült a por, és elvittek. Ott megfizetem az adósságomat a társadalomnak, és onnantól csupa olyan dolgot igyekszem tenni, amelyekkel jóvá tehetem minden korábban elkövetett hibámat.

Egy idén márciusi The Guardian-interjúban pedig már arról mesélt a sztár, hogy a börtönben töltött napok alapjaiban megváltoztatták a személyiségét:

Meg kellett tanulnom, hogy megbirkózzam a hibáimmal, szakítsak a korábbi meggyőződésemmel, és ne legyek többé a banda része, járjam a magam útját. Ez persze tízszer nehezebbé tette az otthonomtól a vasútállomásig való sétát, az iskolába járást, és a munkát is. De büszke voltam arra, hogy helyesen cselekedtem, és megváltoztattam az életem. Szeretném azt hinni, hogy az emberek kaphatnak egy második esélyt az életben.

(via The Independent & NME.com)