Még 10 béna filmes baki

Néha az az érzésünk, hogy a filmesek nemhogy ugyanannyira figyelmetlenek, mint bárki más, de még sokkal figyelmetlenebbek. Mi más magyarázná, hogy múltkori válogatásunk után ismét találtunk egy csokorra való kínos hibát?

1. A Pókember önjavító olvasólámpája

Lehet róla vitatkozni, hogy melyik a legjobb Pókember-film: a Tobey Maguire-, az Andrew Garfield- vagy a Tom Holland-féle, de annyi biztos, hogy a Maguire-rel a főszerepben készült 2002-es alkotásban találjuk a legviccesebb hibát. Abban a jelenetben, amelyben azt mutatják be, hogy a pókcsípésen frissen átesett Peter Parker felfedezi vadonatúj szuperképességeit, a nagy hálólődözés közepette a srác véletlenül lever egy lámpát, ami összetörik (lásd a lenti videó 26. másodpercét) – majd amikor May néni váratlanul rátör a fiúra, az eszköz csodálatos módon ismét teljesen ép (45. másodperc). (Megjegyzés: a YouTube-felhasználó, aki feltöltötte a jelenetet a videómegosztóra, rosszul tudja, a szóban forgó képsort nem vágták ki a filmből, ahogy arra a komment szekcióban is felhívják a figyelmét.)


2. A Közönséges bűnözők nem közönséges repülőgépe

Ha azt hittétek, Bryan Singer neonoirjával az a legnagyobb gond, hogy egy erőszaktevő játszik benne és egy szexuális ragadozó rendezte, nagyot tévedtetek. Abban a jelenetben, amikor a(z anti)hősök el akarnak lopni egy rendőrautót a repülőtér közeléből, először egy Boeing 747-est láthatunk, ami a vágás után érdekes módon átalakul Boeing 767-essé. Az aprócska döccenő kiszúrásához nem kell repülőgép-szakértőnek lennünk: elég azt figyelni, hogy a gép eleinte négy, később viszont már csak két hajtóművel rendelkezik.

Forrás: InterCom

 

3. Az Amerikai mesterlövész bizarr műcsecsemője

Ennek a 2014-es életrajzi/háborús drámának az ominózus jelenete bizonyítja, hogy még egy olyan nagyság is tévedhet, mint Clint Eastwood – ráadásul ebben az esetben minden bizonnyal nem egy véletlen bakiról, hanem egy tudatosan átgondolt hibás döntésről van szó. Annak idején az egész világ azon röhögött, hogy abban a jelenetben, amikor a Bradley Cooper által alakított főhős a feleségével vitázik, miközben újszülött gyermekét dajkálja, a babát nem egy igazi csecsemő, hanem egy műanyag játékbaba „játssza”.

A bébikkel való forgatás valóban nagyon problémás, drága és külön szabályozás vonatkozik rá, és a rendező minden bizonnyal úgy gondolta, majd az átélt színjátszás eltereli a figyelmet a báburól, de ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna: a kis incidens kizökkentette a nézőket, és nem túlzás azt állítani, hogy tömegeknek tette tönkre a filmélményét. Még az is lehet, hogy az Amerikai mesterlövész hat Oscar-jelöléséből emiatt váltott csak egyetlenegyet, a legkevésbé fontosat (legjobb hangvágás) díjra.

 

4. Az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag alternatív történelemoktatása

Az Indiana Jones-filmeket sosem a történelmi pontosságukért szerettük – de azért mindennek van határa. Az alkotók minden bizonnyal azt gondolták, senki sem akad majd fenn az ilyesmin: a II. világháborút (és az előzményeit) azonban a világon mindenhol elég alaposan oktatják, így nem igazán tudunk szó nélkül elmenni a tény mellett, hogy habár a mű 1938-ban játszódik, az egyik, amúgy igen drámai jelenetében megjeleníti a náci könyvégetést, ami köztudottan 1933-ban történt. És nem, sajnos nem egy flashbackről van szó.


5. Malcolm X: valaki hívja a 911-et – de előtte utazzon előre az időben!

A híres fekete emberi jogi aktivistáról szóló 1992-es életrajzi filmet nem kisebb név rendezte, mint az azóta Oscar-díjjal jutalmazott Spike Lee, nem kisebb névvel a címszerepben, mint az Oscar-díjas Denzel Washington. Sajnos ez még nem jelent garanciát a pontosságra, így történhetett, hogy amikor az egyik jelenetben egy embernek tüzet nyitnak a házára, maga Malcolm azt kiáltja, hogy valaki hívja a 911-et – csakhogy az általános segélyhívásra szolgáló telefonszámot az Egyesült Államokban a polgárjogi harcos 1965-ös halála után három évvel vezették csak be.


6. A Ryan közlegény megmentésének motorbiciklije jócskán megelőzte a korát

Steven Spielberg 1998-as II. világháborús drámája kritikailag és kereskedelmileg is hatalmas siker volt, és alapvetően pontosan ábrázolta a történelmi hátteret. Az azonban, hogy nem tartalmaz olyan szarvashibákat, mint az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, még nem jelenti azt, hogy tökéletes lenne. Abban a jelenetben például, amikor Miller százados (Tom Hanks) megsérül, azt láthatjuk, hogy a földön fekve egy Ural M-63 motornak dől. Ezt a típus azonban 18 évvel azután találták csak fel, mint amikor filmünk játszódik – a 63-as szám is azt jelenti a nevében, hogy 1963.

Forrás: UIP-Duna Film

 

7. A Mielőtt meghaltam időutazó Lamborghinije

A Mielőtt meghaltam című 2013-as életrajzi film az AIDS-beteg Ron Woodroofot mutatja be, aki 1985-ben heroikus küzdelmet vívott annak érdekében, hogy ő és sorstársai hozzájuthassanak egy szó szerint az életüket jelentő gyógyszerhez. Az egyik jelenetben egy íróasztal mögött láthatjuk a figurát, egy csodás vörös Lamborghini Aventadort ábrázoló poszterrel a háttérben. A gond csak az, hogy ezt a modellt csak akkortájt kezdték forgalmazni, amikor a filmet forgatták, így sokkal modernebb, mint a nyolcvanas évekbeli sportkocsik. Ha a Ryan közlegény motoros bakiját csak az igazán nagy szakértők szúrják is ki, erre a hibára sok egyszerű autórajongó felfigyelt annak idején. De mivel a Mielőtt meghaltam hozta meg a hatalmasat alakító Matthew McConaughey számára az Oscart, próbáljuk meg megbocsátani a filmesek figyelmetlenségét!

Forrás: Pro Video

 

8. A Halloween – A rémület éjszakája botanikai csodája

Ahogy arról a hátborzongató forgatási helyszíneket bemutató összeállításunkban is beszámoltunk, John Carpenter slasherklasszikusa egy Illinois állambeli fiktív kisvárosban, Haddonfieldben játszódik. Az alkotást viszont nem Illinois államban forgatták, hanem – mint a legtöbb hollywoodi filmet – Los Angeles környékén. Arra pedig nem figyeltek (pedig akár figyelhettek volna), hogy a háttérben azért ne bukkanjanak fel jól láthatóan a jellegzetes kalifornai pálmafák. Ilyen szintű botanikai ismeretekkel még egy átlagos mozinéző is rendelkezik (hiszen egészen más a klíma Kaliforniában, mint Chicago környékén), de a kaliforniaiakat és az Illinois államban lakókat egész biztos kizökkentette.

Forrás: Pannonia Entertainment

 

9. A Harry Potter és a Halál ereklyéi II. rész váltakozó szemszínei

A Harry Potter-könyvek hatalmas sikere miatt a rajongók árgus szemekkel figyelték az összes adaptációt, és hát rengeteg hibát vettek észre (olyannyira, hogy már külön cikkben is foglalkoztunk vele). A J.K. Rowling által írt regényeknek igen fontos és többször hangoztatott eleme, hogy Harry az édesanyjától örökölte a szeme színét, Lily Potternek pedig zöld volt a szeme – amiről a filmesek nagyvonalúan megfeledkeztek, és a filmverziókban kéket varázsoltak belőle. De hiába vagyunk mi is nagyvonalúak, és legyintünk rá, mondván, hogy ennyi alkotói szabadság azért belefér, máris jön a következő difi: Piton professzor visszaemlékezésében a gyermek Lily Potter barna szemmel jelenik meg...


10. A Charlie angyalai megzavarodott angyala

A 2000-ben vegyes kritikai fogadtatás közepette, de tisztes közönségsikerrel debütált akciófilm egyik üldözéses jelenetében a három angyal épp a Crispin Glover által alakított rosszfiút kergeti, majd annak rendje és módja szerint meg is küzdenek vele. A harc hevében azonban a Dylant alakító Drew Barrymore nem Alexnek szólítja az egyik társát, hanem a színésznő (Lucy Liu) igazi nevén, Lucynek. Biztos nehéz lett volna emiatt újraforgatni az összetett akciójelenetet, de még az is simán lehet, hogy egyszerűen senki sem vette észre a filmesek közül – mert ha valami kiderült az összeállításunkból, az az, hogy ők is ugyanolyan figyelmetlenek tudnak lenni, mint bárki, csak az ő hibáikat sajnos többen veszik észre.


(via WackoJaco)