Megállapodás született az átverős trailer ügyében Ana de Armas rajongóival

A két férfi a felett érzett csalódottsága miatt perelt, hogy Ana de Armas a Yesterday című romkom előzetesében még szerepelt, a kész filmben azonban egyáltalán nem láthatták viszont.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Peter Rosza és Conor Woulfe 2023 év elején kaptak zöld utat egy bírótól arra vonatkozóan, hogy pert indíthatnak a Universal stúdió ellen, amiért azok megtévesztő hirdetéssel éltek, miután Ana de Armas minden jelenetét kivágták a Yesterday című romantikus komédiából, a trailerben mégis szerepeltették a színésznőt – Roszáék pedig rajongókként kizárólag miatta nézték meg a filmet.

A kedvező indulás után azonban nem alakultak olyan jól a dolgok a bíróságon a rajongók számára, így félő volt, hogy a végén a fájdalomdíj helyett még az ő nyakukba varrják a nem kevesebb mint 126 ezer dollárra rúgó perköltséget. A múlt hét végén így Rosza és Woulfe megegyeztek az alperes stúdióval. Sajnos nem tudni, mekkora összeget kaptak, de biztos, hogy csak a töredékét annak az 5 milliónak, amiért a pereskedés folyt – annak viszont egészen biztosan a többszörösét, amennyit buktak az ügyön, hiszen az mindössze fejenként 4 dollár (a mozijegyek ára) volt.


Az, hogy a megítélt összeg nem tükrözi az áhított milliókat, de azért szabad szemmel látható összeg lehetett, onnan lehet tudni, hogy mindkét fél csalódottságának adott hangot a peren kívüli megállapodást követően. Miközben a Universal úgy érzi, közel két év telt el, és nem kevés pénz folyt el feleslegesen egy jelentéktelen ügy miatt, a rajongók ügyvédje szerint a kaliforniai bíróság egyszerűen lefeküdt a nagy stúdiónak. A Universal védekezése egyébként arra épült, hogy az előzetest mint művészi produktumot védi az amerikai Akotmány első számú, a szólás- és sajtószabadságra vonatkozó kiegészítése.

Ezzel szemben a rajongók és a pernek zöld utat engedett bíró azzal érveltek, hogy az előzetes kereskedelmi célú tartalom, ezért nem vonatkozik rá az első kiegészítés által biztosított védelem – ehelyett a reklámjogokat kell figyelembe venni, Ana de Armas kihagyása a filmből pedig kimeríti a megtévesztő hirdetés esetét. A stúdió egyébként a konkrét eseten túlmenően attól is tartott, hogy amennyiben a felháborodott De Armas-fanatikusok győznek,

onnantól kezdve minden néző feljogosítva érezné magát, hogy pert indítson, ha egy film nem egészen egyezik azzal a képpel, amit a trailer alapján gondoltak róla.


(via Variety)

 

Az ügy előzményei

Félrevezető trailer miatt indulhat per egy nagy stúdió ellen

Egy amerikai bíróság a múlt év végén úgy határozott, elindíthatják Ana de Armas rajongói a pert amiatt, hogy nem láthatták kedvencüket a Yesterday című romantikus komédiában, annak ellenére, hogy a film előzetesében még szerepelt.

Tovább