Félrevezető trailer miatt indulhat per egy nagy stúdió ellen

Egy amerikai bíróság a múlt év végén úgy határozott, elindíthatják Ana de Armas rajongói a pert amiatt, hogy nem láthatták kedvencüket a Yesterday című romantikus komédiában, annak ellenére, hogy a film előzetesében még szerepelt.

A San Diegó-i Peter Michael Rosza és a marylandi Conor Woulfe az Amazon Prime-on tekintették meg a 2019-es filmet, ahol azt kellett felfedezniük, hogy abban

egyáltalán nem látható kedvenc színésznőjük, Ana de Armas, holott a trailerben még benne volt,

így viszont nem kapták meg azt az értéket, amit a kölcsönzésük fejében jogosan reméltek.

Habár a csalódott rajongók fejenként csak 4 dollárt buktak az ügyön, most 5 millióra perelték be a Universalt, „minden átvert rajongó nevében”. A stúdió az Egyesült Államok alkotmányának híres első kiegészítésére, azaz a szólás- és sajtószabadságra hivatkozva akarta elérni a kereset elutasítását, de egy bíró tavaly év végén úgy döntött, mehet a per.


Véleménye szerint ugyanis a trailer kereskedelmi célú tartalom, ezért nem vonatkozik rá az első kiegészítés által biztosított védelem – ehelyett a reklámjogokat kell figyelembe venni, Ana de Armas kihagyása a filmből pedig kimeríti a megtévesztő hirdetés esetét. A kubai színésznőt egyébként azért vágták ki a Yesterdayből, mert a tesztvetítés közönsége úgy érezte, a hozzá kapcsolódó bimbózó szerelmi szál túlságosan elviszi a fókuszt a romkom fő cselekményét jelentő románctól.

Amennyiben az április 3-án kezdődő tárgyalás a rajongók győzelmével zárul, az igazi lavinát indíthat el, hiszen az Egyesült Államokban esetjog van érvényben, azaz a Yesterday esete precedenst teremthet, és perek egész lavináját indíthatja el, hiszen a mozinézők számtalan esetben csalódnak az előzetesben látottakhoz képest, ahogy az is megszokott, hogy olyan képsorok is bekerülnek a trailerbe, amelyek végül a kész filmből kimaradnak.


(via The Guardian)