Meghalt az ember, akinek minden idők egyik legikonikusabb zenéjét köszönhetjük

Monty Norman szerezte a Bond-filmek legendás zenei témáját.

Hétfőn, kilencvennégy éves korában elhunyt Monty Norman zeneszerző és dalszerző, akit elsősorban a James Bond-filmeknek köszönhetően ismerünk. Az 1928-ban Monty Noserovitch néven született Norman zsidó bevándorlók fiaként nőtt fel a londoni East Endben, és az 1950-es évektől a 60-as évek elejéig népszerű big band együttesekben énekelt. Az ötvenes évek végén kezdett musicalekhez dalokat írni, Cuby Broccoli, a Dr. No producere is így fedezte fel magának, és felkérte, hogy írjon zenei témát az első James Bond-filmhez.

A megbízás csak arra a filmre szólt, de akkora siker lett a zene, hogy attól kezdve minden egyes Bond-filmben felhasználták – a legtöbbször az intróban, de van, amikor a kulcspillanatokban és a fináléban is felcsendül az ikonikus dallam.

Bond szexisége, titokzatossága, kegyetlensége – mind benne van ebben a néhány hangjegyben"

– elemezte később a sikert Norman, aki Dr. No Underneath the Mango Tree című betétdalának is szerzője.

Norman a jellegzetes dallamot, amely először a film nyitánya alatt, egy medley részeként hallható, egy korábbi, Bad Sign, Good Sign című szerzeményére alapozta, amelyet VS Naipul A House for Mr Biswas című művének zenei adaptációjához készített. A dallamot ennek ellenére sokáig nem hozzá, hanem a hangszerelést végző John Barryhez kötötték. Norman emiatt többször is bírósághoz fordult, többek között 2001-ben is megnyert egy rágalmazási pert a Sunday Times ellen.

Via: Guardian / MTI