Meghalt Karin Dor, a híres Bond-lány és westernsztár

Terence Hill-lel Winnetout forgatott, a Csak kétszer élszben Sean Connery volt a partnere. 79 éves volt.

79 évesen elhunyt Karin Dor német színésznő, az egyetlen német Bond-lány, aki a Csak kétszer élsz-ben szerepelt Sean Connery oldalán. A hírt minden fontosabb mozis oldal és az MTI is lehozta. A színésznő hétfő este halt meg, miután többször is elesett egy idősotthonban – közölte szerdán a müncheni Komödie im Bayerischen Hof színház.

Fotó: Larry Ellis / Stringer / Getty Images

 

Az 1938-as születésű Karin Dort már 15 éves korától kezdve folyamatosan filmszerepekkel ostromolták a német rendezők és producerek. Minden műfaj jól állt neki: játszott romantikus limonádékban, giccses musicalekben és a híres, Jugoszláviában forgatott NSZK westernfilmekben is.

Nagyon fiatalon, 16 évesen, 1954-ben ment hozzá az ekkoriban már elismert osztrák rendezőhöz, Harald Reinlhez, aki a következő évtizedekben számos Winnetou-filmben főszerepet adott neki. Az 1964-es Winnetou 2 - Az utolsó renegátokban egy akkor még teljesen ismeretlen, német és olasz felmenőkkel rendelkező színész, Mario Girrotti volt a partnere – őt később Terence Hillként zárták a szívükbe a magyar nézők. A fiatal és jóképű Mario Girotti egy indiánokkal barátkozó cowboyt alakított a filmben, de a forgatáson olyan félénk és visszahúzódó volt, hogy elterjedt róla: azért nem hajt rá a szép német színésznőkre a stábbulikon, mert valójában honoszexuális! Karin Dor így emlékezett vissza a közös munkájukra Ulf Lüdeke Terence Hill-könyvében:

Amikor néhány nő ismét sugdolózni kezdett Marióról, odamentem a férjemhez, Haraldhoz, és azt mondtam neki, végére kell járnom, hogy homoszexuális-e Mario. Ezután odaléptem hozzá, szájon csókoltam, amit ő viharosan viszonzott. Aztán azt mondtam, jól van, most már elég! Megfordultam, visszatértem a kis csoporthoz, és kijelentettem: Na látjátok, nem az.

A '60-as évek NSZK westernjei Európában idővel ugyanolyan népszerűek lettek, mint az olasz spagettiwesternek, így Karin Dorból is nemzetközi sztár lett: a Bond-producerek is felfigyeltek rá, és bár eredetileg egy másik híres német színésznőnek, Eva Renzinek akarták adni Helga Brandt szerepét, végül Karin Dor került be a Csak kétszer élsz stábjába.

A színésznő filmbéli halála azóta ikonikus kalandfilmes toposz lett: egy csapóhídról egy piranhákkal teli medencébe zuhant, miután Bloefeld, a Bond-filmek macskasimogató főgonosza csalódott benne.

karin-dor-beleesik-a-piranha.gif

A DPA hírügynökség szerint Karin Dor „különösen alkalmas volt az üldözött ártatlanság, az alaptalanul gyanúsítottak és a védelemre szoruló szépségek szerepére”, ami ideális szereplővé tette az Edgar Wallace-krimik és a Karl May-adaptációk számára. Szerepelt Afred Hitchcock 1969-es Topáz című kémthrillerében is. 

Harald Reinltől való 1968-as válása és egy rákbetegség azonban visszavetette a mozifilmes karrierjét, így idővel főleg inkább színpadi szerepeket kapott. Később játszott Rosamunde Pilcher-megfilmesítésekben, A másik nő című 2006-os filmben pedig egy alkoholista anyát alakított, akinek lánya tudathasadásban szenved.