Meghalt Morgan Spurlock, a Super Size Me rendezője

Május 23-án, csütörtökön, 53 éves korában rákban elhunyt Morgan Spurlock, a McDonald’s-kísérletéről forgatott dokumentumfilmjével elhíresült rendező.

Az 1970. november 7-én született Morgan Spurlock 2004-ben forgatott Super Size Me című dokumentumfilmjével szerzett világszerte ismertséget, amely egy önmaga közreműködésével leforgatott emberkísérlet volt, és annak hivatott utánajárni, hogy miért van annyi túlsúlyos ember Amerikában és hogy mennyi felelőssége van a tömeges elhízásban a gyorsétteremláncoknak.

Spurlock egy hónapon át csak a McDonald’s-ban kapható ételeken élt, majd állítása szerint depressziós lett, 25 kilót hízott és a mája is tönkrement. Mindez azonban nem feltétlenül az egyhónapos gyorséttermi étkezés folyománya volt, bár ez csak később derült ki, jóval azután, hogy a McDonald’s az Oscar-jelölést is kapó film és annak fogadtatása hatására megszüntette a super méretű menüjét. Amikor ugyanis a Super Size Me megjelenése után mások is kipróbálták a gyorséttermi „diétát”, nem tapasztaltak hasonló tüneteket, mint a rendező, akinek a film egyik jelenetében azt mondták, hogy a gyorskaja olyan módon károsította a máját, ahogy az az alkoholistáknál megszokott.

 

Itt foglalkoztunk a témával

7 Oscar-jelölt film, amely az arcunkba hazudott

Hogy micsoda? A pingvinek nem is monogámok, a gyorskaja nem roncsolja a májat, és a csapvíz sem borul lángba?

Tovább

 

2017-ben, a #MeToo csúcspontján derült ki, hogy valóban erről is volt szó, Spurlock ugyanis közleményben kért bocsánatot egy női munkatársától zaklatás miatt, és alkoholizmusát okolta, azt állítva, hogy 13 éves kora óta nem volt egyetlen olyan hete sem, amikor végig józan lett volna. Spurlock tehát nem mondott igazat a Super Size Me-ben, amikor azt állította, hogy már nem iszik. A 2017-es vallomás után a rendező dokumentumfilmes karrierje is véget ért, pedig gazdag életművet hozott össze a Super Size Me-t követő 13 év során. Filmográfiája 70 dokumentumfilmet és televíziós sorozatot ölel fel, melyet a Warrior Poets nevű produkciós cége égisze alatt forgatott.

Spurlock halálhírét a családja is megerősítette.

„Ma egy kreatív zsenit és egy nagyon különleges embert veszített el a világ. Nagyon büszke vagyok rá, hogy együtt dolgozhattam vele”

- nyilatkozta a rendező testvére, Craig Spurlock, aki több projekben is együttműködött vele.

(via Variety)