Meglepő, de állítólag hitelesek a dinoszauruszok az új Jurassic Park-filmben

Meg lehet nyugodni, tollas a dinók háta.

A Porton is megosztottuk múlt héten a Jurassic World: Világuralom prológusát, amely az első hírekkel ellentétben nem a film első 5 perce, hanem egy különálló kedvcsináló, amelyet szintén a Világuralom író-rendezője, Colin Trevorrow jegyez. A bevezető képsorokban visszaugrunk 65 millió évet az időben, abba a korba, amikor még a dinoszauruszok uralták a bolygót. Hét, a Jurassic Park-filmekben még soha nem látott dinót is megcsodálhatunk itt, hála az összes eddigi őslényfilm trükkjeit készítő legendás Industrial Light & Magicnek.

Hogy most is kiváló munkát végeztek, az nem újdonság, de hogy állítólag hiteles is a látvány, az már annál inkább. A Jurassic Park-filmek ugyanis nem a valósághűségükről híresek. A pontatlanságokat, hibákat, bakikat estig lehetne sorolni, íme csak néhány vádpont a teljesség igénye nélkül:

  • A bemutatott hüllők zöme nem is a címbeli jura korszakban, hanem az azt követő kréta korban élt.
  • A filmek a T-Rexeket gyenge látású, jó sprinterekként mutatják be. Egyik állítás se igaz. A T-Rexek szeme éles volt, 20 méter távolságból is észrevettek egy fűben lapuló egeret, viszont 24 km volt a legnagyobb sebességük, vagyis egy autóval simán, de még egy gyorsabb kerékpárral is meg tudtunk volna lógni előlük.
  • A Velociraptor a valóságban akkora volt, mint egy pulyka, a Dilophoszaurusznak se „nyakgallérja”, se mérge nem volt, és a Spinosaurusz is sokkal kisebb volt a filmes verziójánál, valójában esélye se lett volna a T-Rex ellen.
  • A legnagyobb hiányossága a filmeknek, hogy a tudomány jelenlegi álláspontjáról, miszerint a madarak őseként ismert dinók testét pikkelyek mellett tollak is fedték, nem vesz tudomást.
Forrás: Universal Pictures

 

Ezt a tévedést korrigálja a Prológus, amelyet Joe Bonsor paleontológus, a londoni Natural History Museum dinoszaurusz-szakértője is megnézett, és elégedetten nyilatkozott róla. Örömmel látta, hogy a  Theropodákon, vagyis a két lábon járó, húsevő dinoszauruszokon van toll, igaz, a szegény raptorok még mindig csupaszon árválkodnak. „Talán azért, mert tollal beborítva nem tűnnének olyan ijesztőnek, de szerintem azért még úgy is elég rémisztőek lennének” – fejtegette.

Képzelj el egy 180 centis csirkét pengeéles karmokkal… elfutnál az elől is, nem?”

Bonsor kíváncsi arra is, hogy tudják majd ezt a realistább ábrázolásmódot összehangolni a filmek modernebb dinóival, képesek-e egyensúlyt teremteni a tudomány és a fantázia közt.

A válaszokra még minimum egy félévet kell várnunk, a Jurassic World: Világuralom ugyanis 2022. június 9-én kerül majd mozikba.

Via: Movieweb

 

Beköltözött a magas kultúra a SZESSÖN próbatermébe. Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész mesélt a zenélés és az írás kapcsolatáról, hogy például Tinódi Lantos Sebestyén volt az első magyar slammer. Végül megpróbálkozott minden idők egyik legvitatottabb dobosának dobtémájával is.