Mindenki a Tenet miatt akart újra moziba menni – erre odébb rakták a premiert

A Warner nemcsak Christopher Nolan sci-fijét, de a Wonder Woman 1984-et és a Mátrix 4-et is később fogja bemutatni a tervezettnél.

Mindenki azt várta, hogy a világméretű koronavírus-járványt követő, heteken belüli hollywoodi „újranyitásban” oroszlánrésze lesz Christopher Nolan legújabb filmjének, a Tenetnek, és ez a blockbuster fogja július 17-től visszacsábítani a hónapokon át zárva tartó mozikba az embereket. A Warner Bros. stúdió azonban bejelentette: a film amerikai premierjét átteszik július 31-re. Sőt, csúszik a Wonder Woman 1984 (augusztus 14-ről október 2-re), a Mátrix 4 (2021. április 1-ről május 21-re) és a Godzilla vs King Kong is (november 20-ról 2021. május 21-re).

Forrás: InterCom

 

A Forbes magazin úgy tudja, Nolan harcolt a július 17-i premierért, de a stúdió vezetősége úgy döntött, ha a kijelölt időpontban nem nyit ki a mozik 80 százaléka, akkor inkább átrakják máshová a bemutató időpontját (miközben könnyen lehet, hogy a mozik pont azért nem mertek még kinyitni, mert semmilyen nagy filmet nem tudnak bemutatni a nézőtérre már óvatosan visszaszállingózni akaró nézőknek). Az amerikai mozitulajdonosok szövetségének újranyitás mellett lándzsát törő tagjai egyébként maximálisan Nolan mellett állnak: arra a két hétre, amíg a rajongók a Tenetre várnak, a rendező korábbi csavaros sci-fi akciófilmjét, az idén 10 éves Eredetet fogják vetíteni.

A Warner óvatoskodása a konkurenciát is a premieridőpontok újragondolására késztette. Egy korábban teljesen ismeretlen, új forgalmazó, a Solstice például átrakta Russell Crowe Unhinged című thrillerét július 1-ről július 10-re. Egyelőre nem tudni, mennyire biztos az élőszereplős Mulan július 24-i bemutatója a Disney részéről, a Paramount pedig megvárja inkább a Tenet első hétvégéjét, és csak azután dönt majd az új SpongyaBob-mozifilm augusztus 4-i tényleges bemutatásáról. A New Line egy egyelőre cím nélküli horrorfilmjét (talán az új Halloween nyomán érkező új Péntek 13-at vagy Elm utcát?) tette át 2021. június 6-ra.

Miközben minden mozifilmekkel foglalkozó lap a Tenet elcsúsztatott premierdátumáról ír, Kenneth Branagh egy igen érdekes történetet mesélt el a Collider magazinnak az „időutazós helyett időinverziós” filmmel kapcsolatban:

Elmondom, hogyan kaptam meg a forgatókönyvet. Kopogtak. Kinyitottam az ajtót, és ott állt egy nemzetközi hírű filmrendező, bizonyos Chris Nolan, a hóna alatt egy borítékkal... Azt mondta, azért jött, hogy kézbesítse a forgatókönyvet. Ennél személyesebben nem is lehetett volna. Megkérdeztem, hogyan fogunk ezután beszélni róla, mire Nolan azt válaszolta, hogy »24 óra múlva felhívom önt uram, és megbeszéljük«. Ilyen egyszerű volt.

Arra viszont már nem tért ki a cikk, hogy 24 órával később mit mondott a színész Nolannak, értett-e egyáltalán egy mukkot is a forgatókönyvből... (via The Independent & Indiewire & Uproxx)