Mit hoz a december a mozikban?

Csak annyit mondunk, Aquaman. Meg annyit, hogy Űrdongó, mert ez lesz a két legnagyobb durranás, de akad potenciális magyar sikerfilm és egy csomó gyerekmozi is.

Rögtön egy szívmelengető karácsonyi rajzfilmmel kezdünk, a Dr. Seuss-féle mese új feldolgozásával: ez A Grincs ugyan nem olyan undok, mint elődei, de cserébe aranyos. Hazai munka a Lengemesék 2 - Tél a nádtengeren, ami ráadásul az évszakhoz is passzol, és szintén aranyos darab. Nem úgy, mint az Amikor lehunyod a szemed című angol horror gonosza, aki akkor jön elő, amikor a delikvens elaludt, de erre a címből is rá lehet jönni, míg az amerikai műfajtárs, az Még mindig itt vagyunk a jó öreg kísértetház formulával jön elő. Filmfanatikusoknak ott van egy erős doksi, a Bergman 100 germanofileknek pedig egy vígjáték, a Boldogság befőtt, ami az életcél kereséséről is mond pár dolgot.

Két nagy film is van az első hétre, a rég látott Goda Kriszta egy sikeres olasz vígjáték magyar remake-jét készítette el BÚÉK címmel, amiben egy vidám szilveszteri éjszakát azzal a remek ötlettel vágnak haza, hogy mindenki mutassa meg, mi van a mobilján. Az új Robin Hood film egy rejtély, mert az előzetesek szerint a klasszikus harcművész mozi sémájára húzták fel, amiben az ígéretes tehetségből (Taron Egerton) egy bölcs mester (Jamie Foxx) farag igazi bajnokot, nagyrészt íjjal, de van spirituális rész is. A jó ég tudja, lehet ebből bukta is, mint ami az új Artúr király film volt.

Az Álommeló című romantikus vígjátékban Jennifer Lopez kap egy olyan állást, amire valójában nem kvalifikált, de biztos megállja a helyét, ő olyan, de erre kevesen figyelnek majd, mert ugyanezen a héten jön az új DC Comics film, az Aquaman, amiben Jason Momoa menti meg a szárazföld és az óceánok világát egyszerre. A kritikusok eddig dicsérték, mi hiszünk nekik, bár maga a koncepció elég bizarr. Taron Egerton pedig másik szerepkörben is itt lesz, sikeres pénzügyi guru lesz Ansel Elgort oldalán, akik belefutnak Kevin Spacey bicskájába a Milliárdos fiúk klubja című filmben – ami azért furcsa, mert Spacey-t kínos ügyei miatt mindenhonnan kivágták, de ebben a filmben megúszta az ollót. És lesz még egy szuperhősfilm a héten, de ez Marvel és rajzolt, a Pókember - Irány a Pókverzum, ami, ha úgy tetszik, teljesen más irányba viheti el a műfajt.

Pálfi György Stanislaw Lem regénye alapján készült nagy költségvetésű munkája, Az Úr hangja már több rangos fesztivált is megjárt, ahol kedvező fogadtatásra talált, pedig első ránézésre nem tűnik könnyen fogyaszthatónak a sci-fibe oltott apakeresés. A Hozzám jössz, haver? a szokásos könnyed  fajsúlytalan - francia vígjáték, amiben arab bevándorló hősnőnk meleg érdekházasságot köt, hogy Franciaországban maradhasson befejezni a tanulmányait, de a családja megsejti a dolgot. A Kezedben a sorsod szintén francia vígjáték, bár kicsit komolyabban hangzik, a története olyan, mint a Good Will Hunting, csak zongorával. És még nincs vége a francia filmeknek: a Párizs császára a híres-hírhedt XIX: századi rendőrfelügyelő, Vidocq történetét meséli el újra, csak most Vincent Cassel játssza a figurát.

A Mary Poppins visszatér garantált kasszasiker lesz, hiszen közkedvelt klasszikusról van szó, ráadásul a címszereplőt régi kedvencünk, Emily Blunt alakítja, és csodálkoznék, ha Űrdongó bárhol is megbukna a világon. Mert igaz, hogy a Transformers filmek Kínán kívül már nem futottak úgy, mint régen, de ez egy előzménysztori lesz, és az egész koncepciót újragondolták. A Silvio és a többiek harsány olasz szatíra lesz rengeteg nekünk is releváns politikai áthallással a rendkívül megosztó volt olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi életéről. Szintén olasz és hasonló tematikájú, de sokkal viccesebb az Én vagyok a Vihar, amiben egy közmunkára ítélt milliárdos hajléktalanokkal osztja meg világnézetét. A Cápi kapitány – Kalandos vizeken című német animációs filmre aligha mondhatjuk, hogy hiánypótló, de kalózok vannak benne meg majmok.

És a végére maradt négy film is, amiket nagyon várunk. A Holmes és Watson Will Ferrell és John C. Reilly főszereplésével nem túl valószínű, hogy jó lesz - az előzetese nem volt az - , de ők annyira jó és összeszokott páros, hogy biztosan élvezet lesz őket nézni. Mirai - Lány a jövőből japán anime, Mamoru Hosoda munkája, ami egy kisfiúról szól, aki kiakad azon, hogy szülei újszülött kishúgával törődnek, és nagyon szép. A Ragadozó városok című új-zélandi-amerikai fantasy Peter Jackson szerelemgyermeke, bár ő itt csak forgatókönyvíró és producer, a sztori pedig egy olyan jövőben játszódik, ahol hatalmas lánctalpas városok vívnak élet-halál harcot, ami remek koncepció. És végül  a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan után Reisz Gábor egy kifejezetten életrajzi beütésű munkával tér vissza, ez a Rossz versek, ahol a rendező saját énjét játssza el, de megjelenik a főhős múltja több idősíkban is.