Ragadozó városok

Bakancslistához adom
Mortal Engines
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott új-zélandi-amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, 2018

Értékelés:

181 szavazatból
Szerinted?

Évezredekkel azután, hogy a civilizációt elpusztította egy kataklizmikus esemény, az emberiség alkalmazkodott a körülményekhez, és új életmódot fejlesztett ki. Hatalmas mozgó városok róják a föld felszínét, és könyörtelenül vadásznak a kisebb városokra. Tom Natsworthy, aki a mozgó London város egyik alsó soráról származik, találkozik a veszélyes szökevénnyel, Hester Shaw-val, és kisvártatva a saját életéért kell küzdenie...
A két ellenlábas, akiknek sosem kellett volna találkozniuk, váratlanul szövetségre lép, hogy megváltoztassa a jövő alakulását...
Bemutató dátuma: 2018. december 27. Forgalmazó: UIP-Duna Film

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Belmont márc. 17. 16:46:34 8/10
London mint gőzpöfögészeti tovalökdönc. Valószínűleg egy sorozatban jobban ki lehetett volna bontani a világot és a karaktereket, ez igaz.

De a többi irgalmatlan baromság, mint pl. hogy valaki itt a valóságot meg a logikát hiányolja... Meg hogy zöld háttér előtti ugrándozás... . Az óvodásoknak futószalagon gyártott szuperhősös butaságok korában „realitást" kértek számon egy pepitában ugyanolyan filmen? Na ne már. Ez egy mese és annak jó.
1/10
Pagalu márc. 16. 11:28:34 1/10
Csak ismételni tudom az egyik előttem szólót: orbitális baromság! Végig zöld háttér előtt művészkedni próbáló B-kategóriás "színészekkel". 15 éven felülieknek nem ajánlott!
8/10
Dr. Kritikus 2023 ápr. 10. - 21:05:07 8/10
senkit ne tántorítsanak el a negatív kritikák és nézzék meg ezt a filmet. Valóban mutathatott volna többet a világból, több mindent megmagyarázhatott volna, de így is két órás lett. Az utóbbi években gyártott filmek közül ez az egyik legjobb film amit láttam, a kisebb hiányosságai ellenére. Lenyűgöző a látványvilága, jók a karakterek (a londoni srácot kivéve) és van mondanivalója (valószínűleg ez utóbbi fekszi meg a legtöbb ember gyomrát).
9/10
port_boy 2022 ápr. 24. - 00:36:11 9/10
Nagyon jó, egy percig sem untam. Izgi volt.
2/10
Owl 2021 dec. 14. - 17:26:17 2/10
Mesefilm, de annak is szörnyű, csak egy ugrásra a marveles bambuldáktól.
Észrevette valaki, hogy a zene egyes részeit a T2-ből lopták?
10/10
Kodaxin 2021 nov. 06. - 21:42:26 10/10
Steampunk Waterworld + Mad max + Robocop + Star Wars + A Dredd harci robotja, aki amúgy az egyetlen cool, kidolgozott szereplő volt a filmben. Mondhatni, ez az akármi mutatta meg azt, hogy az emberek érzelmei mennyire torzzá válnak abban a pillanatban, ahogy az érdek is megjelenik a képben.

A film "társadalmi" része kapitális és orbitális baromság, ezért ha valaki arra figyel, akkor gyűlölni fogja ezt az egész mesét. Ha ezt elengedjük, akkor viszont ez a film a Valerian és az ezer bolygó városa után immár fényesen rámutat arra, hogy miért készülnek ilyen filmek:

Azért, mert felnőtt egy generáció, amelyik semmit sem tud arról a világról, amiben a Waterworld eredetileg kapitálisat bukott, de idővel azért visszahozta az árát, ma pedig bizonyos szempontból már klasszikusnak számít. Hol van már az a világ, az a képi világ, azok a színészek, azok a karakterek és szereplők? Sehol. És éppen ez a lényeg, ami láthatóvá vált:

Az a világ, az az emberi világ, az a társadalom, ami A Star Wars-t eredetileg egyetlen filmként ismerte, majd a trilógiától elolvadt, amiben az eredeti Mad Max 1-3 olyan filmek voltak, amelyek taszították őket, amit nem szerettek volna a való életben látni, amitől messze jobbnak érezték és érezhették is magukat, az már nem létezik. Mert hát mit is látunk?

Azt, hogy a mai generációnak halvány fogalma sincs már arról a társadalomról, arról az életmódról, arról az emberi világról. Már most a gépek, az MI világában élünk, sőt, nemsokára ki fogják kényszeríteni a következő (de)géneráció számára a Mátrixot a metaverzum nevű emberiesség ellenes rabszolgatartó elnyomó birodalom vezetésével.

Mára eljutottunk oda, amit Yoda mester vízióként mondott Luke-nak:

"A sötét oldal nem erősebb, de könnyebb az út." Ma már ez az út a szimpatikus az emberek többségének, mert nem látja azt, hogy bárhogy máshogy feljutna a magasba. Ezért ez az amin járni akar, amiben tulajdonképpen - és ha egy pillanatra őszinték lesznek magukkal - akkor a birodalmi csillagrombolón, a halálcsillagon, vagyis ezeken a gépeken akarnak élni, mert az a cool. Nem ám a kis városokban, falvakban, ó, dehogy. Nem ám a "nyomorúságos" munkából élni, inkább fenn állni a korláton és nézni, ahogy a megaváros felzabálja a kistelepüléseket. Az olyan trendi és cool nem? Le a parasztokkal, vesszen a vidéki suttyó, csak a mega-város az, amiben élni lehet!

EZT A VILÁGOT ÉLJÜK.

Ebben a világban már nem a normalitás, hanem az abnormalitás az elvárás, az, amit nemhogy nem úgy élnek meg az emberek, hogy "soha ilyen világot", hanem simán elképzelik magukat benne. Ez a film pedig éppen erre mutatott rá elemi erővel:

Az egyetlen szerethető karakter egy szó szerinti gyilkológép. Mert ebben a mai földi létben az évtizedek alatt létrehozott rengeteg film összes kliséje "újdonság" egy egész generáció számára. És ők lesznek azok, akik azt fogják mondani akkor, amikor megnézik a "régi" filmeket, az "ősi filmeket", vagyis azokat amiket az elején felsoroltam, hogy:

Azok tele vannak klisével, azokat már mind látták.

Szerintem elég csak arra gondolni, hogy mekkora erőfeszítést tettek ezért, például úgy vélem, hogy piszok nehéz volt olyan ázsiai nőt találni, aki a Mátrix féle Seraphra hajazva csinál bohócot abból a karakterből is. Hiába, ez nem más, mint a Vissza a jövőbe megvalósulása:

Így lehet a múltat eltörölni. Mert innentől, a lerágott csontokból, a régi értékekből csak annyi fog maradni, mint amennyit ebben a filmben láttunk, mutatóba néhány törött okostelefon és kb. ennyi. Viszont a történetek, az érzelmek, az, hogy hasonulni tudj a jóhoz és a rosszak ellen fel tudj lépni:

Azt kihipózzák az emberek agyából.

Akik ezeket a propagandákat megnézik, azok unni fogják, vagy gyűlölni a régi filmeket, mert uncsik, nem látványosak, túl bonyolultak, és túl egyszerűek a jó-rossz tengely mentén.

Vagyis jön az "érzékenyítés", hogy "a rosszban is van jó", de nem a Darth Vader féle értelemben, hanem abban, hogy valójában NINCSENEK JÓK. Nincsenek ma már hősök, akikkel azonosulni lehetne, mert akik vannak, azok szó szerinti dedósok az óvodából, hogy nehogy véletlenül hihető legyen, hogy "megmentik a világot". Ezekhez képest a 70-es években Luke Skywalker, vagy Leia Organa hercegnő kész felnőttként jelentek meg a vásznon, most ÖREGNEK tűnnek ezekhez az... alakokhoz (színésznek nem nevezhetők) képest. Pedig hát, ők voltak anno a sokkal fiatalabban a való világban, a való életben. És mégis, itt látszik, hogy mennyire eltorzult a világ akkor, amikor direkt rá is játszanak erre.

Mert így érik el azt, hogy ne a jókat tartsátok jónak. Mert azokkal nem lehet azonosulni. És így nem is fog senki a jónak az érdekében harcolni. Ezzel szemben lesik az érdekeiket, a kizsákmányolhatókat, megalkudnak, hedonisták lesznek, élvezik a pusztítást - igen, ezekkel sokkal könnyebben lehet manapság azonosulni. Mert ezt a világot éljük.

És pontosan ezért költenek el ilyen elképesztő mennyiségű pénzt ezekre a "filmekre". Azért, hogy kiüssék a fiatal generáció maradék agyát. Ezeket az izéket egy ideje már nem a profitért készítik el, hanem az agymosás kedvéért, a régi értékek lejáratása érdekében. Pusztuljon a régi, éljen a tőke és a korlátlan hatalom egyeduralma, az emberek alávetettsége, amit "szabadságnak" álcáznak és amit éppen most kényszerítenek rá a maradék szabad emberre.

Na ezért volt 10/10 ez a film.

Mert ezt a célt, ezt az ideológiát eddig még egyetlen film sem mutatta be ilyen vegytisztán.
6/10
Ivy00 2021 okt. 28. - 23:54:53 6/10
Kár ezért a filmért. Az alapötlet érdekes lett volna, a látványos steampunkot pedig szívesen nézem, mégis valahogy gyengére, gagyira sikeredett ez a mozi. A történet klisés, és kidolgozatlan, a karakterek súlytalanok, az ember a főhösökkel sem tud emiatt együttérezni, talán pont az egy Sikoly ez alól kivétel. Láthatólag a jobb sorsra érdemes Hugo Weaving sem találja a helyét ebben a moziban, kár érte.
Eleve én a készítők helyében nem a jövőbe helyeztem volna a sztorit, inkább egy kitalált világba, mert úgy kevesebb kérdés vetődne fel, amelyekre nem kapunk választ, de a hátteret akkor is jobban be kellett volna mutatni. Egyszer meg lehet nézni ugyan, de végig hiányérzetem volt.
6/10
nefefe 2021 szept. 13. - 17:22:05 6/10
Elkezdtem nézni, és rájöttem, hogy láttam már. Igazából most sem nyűgözött le. Egy elképzelt apokaliptikus jövőben játszódó fantasy film. Nem jobb, és nem rosszabb a többi hasonlónál. Egyszer - és mint a mellékelt ábra mutatja, kétszer is - meg lehet nézni.
kizartdologmertnemtudom@h 2021 febr. 14. - 13:56:43
egy szóval tudnám jellemezni ezt a filmet: B O T R Á N Y
4/10
Tyrion Skywalker 2021 febr. 10. - 06:40:32 4/10
Borzalmas. Mintha egy steampunkba oltott béna Star Wars másolatot néztem volna némi Mad Max beütéssel, hiteltelen, klisés és sekélyes karakterekkel. Kár érte, mert a látványvilág amúgy remek lenne. 4/10
9/10
Rotovics Kázmér 2020 nov. 21. - 11:08:59 9/10
Egyetértek Reaktor71-el. Ez egy fantasy és steampunk együtt, ezen műfajon belül viszont alapmű. Akinek ezek nem mondanak semmit, ne nézze meg.
Sz. Péter 2020 okt. 06. - 20:15:44 Előzmény Reaktor71
Mondjuk ezt a "ragadozó várost" egyértelműen Burroughs - "A Mars hercegnője"-ből lopták.
7/10
Reaktor71 2020 okt. 06. - 10:59:13 7/10
Akik szerint ez rossz film, azok teljesen síkhülyék a steampunk műfajhoz. Ez meg is látszik a negatív kritikákon, hozzászólásokon. Mivel steampunk műfajban nem sok film készült, így ez egy igen ritka műfaj a filmes világban. (A Will Smith-féle Vadiúj Vadnyugat, vagy az újabb Sherlock Holmes filmek, maximum steampunk köntösben vannak, azaz csak a látványvilága steampunk!!!!) Azonban a Ragadozó városok, simán hozza ezt a kalandos, disztópikus steampunk feelinget. Végre egy olyan VALÓDI steampunk film, ami nem csak a mechanikus gépeket használja látványvilágban, hanem a tartalom, a műfaji jellemzők is megjelennek. Nem hibátlan a film, de messze nem rossz.
2/10
sexykex 2020 júl. 10. - 03:24:17 2/10
Nem találok szavakat, annyira rossz ez a film. Már a pusztaságban csatangoló városok ötlete és képe is botrányos, de a sztori többi része is kisiskolás színvonalú. Lehet, hogy az agyondíjazott Philip Reeve tud írni, lehet a stílusa irodalmi, de ez az agyalmány lerágott csontokból lett összekapirgálva. Mivel a látványvilágtól sem voltam meghatódva, kifejezetten nehezemre esett, hogy végigkínlódjam a filmet.
9/10
Babyke76 2020 ápr. 30. - 19:44:13 9/10
Vártam hogy mutatnak valami szép dolgot a végére mert ez a vasszerkezet ami a film végéig benne volt eléggé nyomasztó volt.
4/10
X-Shark 2019 júl. 27. - 04:03:59 4/10
A városok gurultak, necronon meghatódtam -bár lerombolt egy légi bázist, csak mert szeretetből megakarta ölni a csajt- , jött a kvantumfegyver, ferdeszemű kinyírni a légi egységeit, az már nem gurul, azok meg elmentek a repülő homiballonnal szobára. Hmmm... Mesterműűűűűű! Imádok a sci-fiket, de ez annyira értelmetlen hülyeség volt, hogy ha lenne is a jövőben guruló város már csak ez miatt a fostalicska film miatt sem élnék rajta. Meg értelme sem lenne különben. Max egy elektromosnak... nagy hatótávval... meg krómfelnikkel... lowridernek átalakítva. 4/10, de csak a látvány miatt!
10/10
RigbyTheMad 2019 júl. 17. - 13:47:31 10/10
Történet a szöveg a zenék mind-mind jók voltak. Végre egy nem agyatlan film talán ez a 3. olyan film amit meglehet nézni többször is. Űrdongó + bosszúállók után ez a 3. olyan film ami említésre méltó és tényleg nincsenek benne aljadék szövegek se zenék és végre a normális embereknek szól. És ez pont nem gyerekeknek szól. Aki ezt írta el van tévedve! .. Manapság nagyon nagy kincs az ilyen film , mert szinte minden más film agyatlan aljadékoknak szól akiknek elég bele pár trágár szöveg meg agyatlan zene és semmit nem mondó történet. Nagyon jó film volt mindenkinek ajánlom.10/10
charliewilson 2019 jún. 10. - 12:52:36
Elképesztően nagy baromság volt a film, mégis volt benne valami, ami megmentette a teljes kudarctól. Nehéz megfogalmazni, talán a hangulata, és egy-egy jól sikerült meglepetés karakter.
Ezt leszámítva viszont elképesztően nagy baromság.

SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!! SPOILER!!!

Az számomra teljesen érthetetlen, hogy egy fejlett civilizáció pusztulása után miként lehetséges minden korábbinál fejlettebb gépeket építeni. Mindamellett, hogy az ismert anyagtechnológia mellett fizikai lehetetlenség ilyen szerkezeteket építeni, ehhez olyan ipari kapacitás kéne, ami nyilván nem áll rendelkezésre egy világégés után.

De ettől tekintsünk el, a steampunk sosem volt „reális”.
Az már sokkal zavaróbb, hogy nem láthattuk, hogy miért volt szükség a mozgó városokra. Nem volt mérgező a környezet, nem vándoroltak sugárzó felhők a földön, stb.
Tehát látszólag semmi nem indokolta a ragadozó városok létezését.

Főleg azután, hogy a film alapján a fegyver, ami elpusztította a világot, nem hagy maga után sugárzást, vagy bármi egyéb környezeti nyomot, ami halálos az emberre. Csak óriási erejű pusztításra képes, de láthatóan ez minden. Szóval a film alapján nem érteni meg a mozgó városok megszületésének és fennállásának okát.

Ezen felül nem sokat tudunk meg a világról, amiben a film játszódik, erre én sokkal nagyobb hangsúlyt fektettem volna. Az egyik legjobb karakter is teljesen lóg a levegőben, nem sokat tudunk meg róla, pedig szerintem érdekesebb, mint a főbb szereplők.

És ha már itt tartunk a főbb szereplők is nagyon elnagyoltak, nem tudják őket közel hozni őket a nézőkhöz.

Ahogy említettem a hangulat jó, minden másra kap a film egy gigantikus nullát, kiátlagolom az egészet 5/2-re.
4/10
sladka_pani 2019 jún. 01. - 20:54:12 4/10
Legjobb jóindulattal is csak 4 pontot kapott tőlem, pedig akartam szeretni, de ez egy nagy marhaság volt millió sablonnal tűzdelve.
alien1976 2019 ápr. 23. - 17:04:10
Nekem ez a mozgó városok nagyon tetszettek, s ezt keveseltem. Sokkal többet vártam belőle. Jobban bemutathatták volna ezeket a városokat, illetve az egész jövőt jobban bemutathatták volna, plusz azt, hogy miképp alakult ki ez a jövő. A történet egyszerű, néha klisés, kiszámítható, nagy csavaroktól mentes volt, de mégis lekötött. De lehet, hogy azért is kötött le, mert vártam még többet a jövőből, a városokból, és nem kaptam. A látványvilág megfogott, a zene pedig profi volt. Jó volt, hogy a főbb szerepekben számomra ismeretlen színészek voltak. Egyszer nézhető film, ami kicsit kidolgozatlan maradt a részemről.
Összes hozzászólás