Mozik már vannak, csak a filmek és a nézők hiányoznak

Csúszik a Szörnyella, a Spirál: Fűrész hagyatéka és a Hang nélkül 2. premierje is. Igazi 22-es csapdája helyzet alakult ki: amíg nincsenek nézők, nincsenek nagy filmek sem.

Mind a forgalmazók, mind a mozirajongó nézők nagy reményeket fűztek a május 1-i mozinyitáshoz, de a feltámadás egyelőre elmaradt, részben az érdeklődés hiánya, részben az iparági szabályozás miatt.

Amíg a járványmentes „békeidőben” hétvégente 100 ezres tömeg zarándokol el a mozikba, addig az elmúlt hétvégén mindössze 6656 néző váltott jegyet valamelyik filmre. A legnézettebb bemutatóra, a Szuperagy című romantikus komédiára is összesen 1461-en voltak kíváncsiak, de a Top 10-es listára már 173 nézővel fel lehetett kerülni – ez a bravúr a friss Oscar-díjas Ígéretes fiatal nőnek sikerült.

A májusra tervezett bemutatók közül csúszik az Oscar-díjas A nomádok földje, a Lelki ismeretek, a Spirál: Fűrész hagyatéka, az Emma Stone-féle Szörnyella, és már a június elejére betervezett Hang nélkül 2. premierjét is eltolták egy héttel. A forgalmazók a Cinema City nyitásához próbálnak igazodni, a legnagyobb hazai multiplexhálózat viszont egyelőre még nem közölte az újranyitás konkrét dátumát.

A hazai szabályozás értelmében a mozik csak védettségi igazolvánnyal látogathatóak, a 18 év alatti nézők pedig csak egy védettségivel rendelkező kísérő társaságában mozizhatnak – vagyis éppen a multiplexek fő közönsége van jelenleg „kitiltva” a mozikból. Újabban már a 16 és 18 év közöttieket is oltják, de ez aligha fogja egyik pillanatról a másikra megoldani ezt a patthelyzetet.

Igazi 22-es csapdája szituáció ez, mert a jelek szerint:

a nagy forgalmazók addig nem mutatnak be filmeket, amíg nem nyit ki a Cinema City-hálózat, a Cinema City-hálózat pedig akkor nyit ki, ha nagyobb lesz a nézői érdeklődés, ami akkor lesz nagyobb, ha moziba kerülnek azok a sikerfilmek, amelyeket a nagy forgalmazók mutatnak be...