Nagyszerű sztárok illusztris családfával

Bár az új DNS-kutatások alapján mindenki legalább egy angol király vagy Dzsingisz kán rokona, ezek a sztárok valóban mutatós családfával rendelkeznek.

Henry Fonda

Bár a saját színészdinasztiát felnevelő Henry Jaynes Fonda szülei nem büszkélkedhettek előkelő pozíciókkal – apja nyomdász volt, édesanyja háztartásbeli –, a név azért árulkodó. A Fonda genovai bankárcsalád volt, akik szerte Európában hiteleztek nemeseknek és uralkodóknak a XV. században, és így számos országban volt „külképviseletük”. Így került a család egyik ága az akkor még spanyol uralom alatt álló Németalföldre, a későbbi Hollandiába, majd James Fonda ősei innen vándoroltak ki 1642-ben az Újvilágba, a frissen alapított Nieuw Nederland, vagyis Új-Hollandia nevű, rövid életű gyarmatra, amelyet a Holland Kelet-indiai Társaság hozott létre a mai New York, New Jersey és Connecticut államok helyén. A gyarmat angol bekebelezése után Fondáék és számos más holland család innen vándorolt tovább Nebraskába, ahol jóval szerényebb körülmények között éltek.

Henry Fonda a Volt egyszer egy vadnyugat című filmben - Forrás: Örökmozgó

 

Tom Hanks

Thomas Jeffrey Hanks rokoni kapcsolatokkal büszkélkedhet az Egyesült Államok 16. elnökével, Lincoln édesanyja, Nancy Hanks révén. Illetve a volt elnök dédnagyapja John Hanks volt, aki egyben Tom déd-déd-déd-déd-nagyapja is volt. Hanks egyébként sosem büszkélkedett ezzel, a téma akkor került elő, amikor a National Geographic által készített 2013-as A Lincoln-gyilkosság című történelmi drámának volt a narrátora.

Nem Hanks az egyetlen, aki rokonságban áll a néhai elnök édesanyjával

– George Clooney is ugyanezt mondhatja el magáról. Az anyai ágon egyébként félig portugál Hanks másik ismert felmenője az a gyerekműsorairól és piros kardigánjáról ismert Fred Rogers, akit el is játszott az Egy kivételes barát (2019) című életrajzi filmben.

Tom Hanks az Egy kivételes barát című filmben - Forrás: Cinemax

 

Cary Elwes

A herceg menyasszonya ma is aktív sztárjának nem más az egyik felmenője, mint John Elwes, aki Charles Dickens Karácsonyi ének című művének híres figuráját, Ebenezer Scrooge alakját inspirálta. Annak ellenére ugyanis, hogy a parlament tagja volt, és jelentős vagyont örökölt, John Elwes híres volt róla, hogy a fogához veri a garast: rongyosra hordta minden ruháját, és háztartására sem szívesen költött. Itt azonban nem ér véget a sor, az Angliában született színész apja a neves portréfestő, Dominic Elwes, édesanyja Tessa Kennedy, aki a Jugoszláv államot megalapító Dusan Popovic leszármazottja volt. Szintén elismert portréfestő volt Elwes apai nagyapja, akinek édesapja Gerwase Elves volt, korának ünnepelt tenorja és sikeres diplomatája, de csak a legfontosabb elődöket emeltük ki, lenne még kiről mesélni, ugyanis bárók, érsekek, filmproducerek és titkosügynökök is szerepelnek a családfán.

Cary Elwes és Robin Wright A herceg menyasszonya című filmben - Forrás: Film+

 

Ralph Fiennes

A kiterjedt családdal rendelkező Ralph Fiennes az angliai Ipswichben született 1962. december 22-én Mark Fiennes földbirtokos és fotográfus, illetve Jennifer Lash író legidősebb gyermekeként. A színész Maurice Fiennes iparmágnás unokája, aki a híres sheffieldi acélgyártás felfuttatója volt, munkásságáért a brit birodalom lovagjává avatták. Fiennes továbbá Alberic Arthur Twisleton-Wykeham-Fiennes dédunokája és Frederick Benjamin Twisleton-Wykeham-Fiennes, Saye and Sele 16. bárójának ükunokája. A vezetéknév normann eredetű, a családfa pedig egészen William of Wykehamig (1320–1404) vezethető vissza, aki az ország egyik leggazdagabb embere volt, és számos egyetem alapítása fűződik a nevéhez – például a neves oxfordi New Collage –, de az építészethez is konyított, illetve volt érsek és számos király bizalmasa. Ő használta először a kifejezést, ami egyben mottója is volt: „Modora teszi az embert” – amit azóta a Kingsman-filmekben oly gyakran elhangzik.

Ralph Fiennes és Anya Taylor-Joy A menü című filmben - Forrás: Fórum Hungary

 

Rashida Jones

Rashida Jones színésznő, akit leginkább az amerikai Office-ból és a Városfejlesztési osztály című vígjátéksorozatból ismerhetünk, ironikus módon egyszerre mondhat egy angol királyt és egy amerikai hazafit az ősének. Jones édesanyja Peggy Lipton színésznő, a Twin Peaks Normája elsősorban askenázi zsidó gyökerekkel rendelkezett, családja a mai Fehéroroszországból vándorolt ki – anyai nagyapja, Harold Lipton volt sokáig a Boston Celtics tulajdonosa –, de oldalágon számos európai uralkodócsaláddal kerültek rokonságba.

Ennél illusztrisabb – és meglepőbb – vérvonalat mondhat magának édesapja, a zenei producer-zeneszerző-énekes Quincy Jones révén.

Quincy Jones egy DNS-vizsgálat során tudta meg, hogy bár felmenőinek többsége Afrikába vezethető vissza, DNS-ének mintegy 34%-a Európából származik – egy walesi nagyapának köszönhetően. A dédnagypapa révén Rashida Jones felmenői I. Edward angol királyig, illetve Betty Washington Lewisig vezethetők vissza. Az angol I. „Nyakigláb” Edward munkásságát sokan A rettenthetetlenből (1995) ismerhetik, a maga korában „a skótok pörölyeként” emlegették, de ő A walesi bárdok című Arany János vers negatív hőse is. Betty Washington Lewis pedig az államalapító George Washington nővére és az amerikai függetlenség ismert szószólója volt.

Rashida Jones a Sunny című filmben - Forrás: Apple TV+

 

Sigourney Weaver 

Susan Alexandra Weaver 1949. október 8-án született New Yorkban.  Édesanyja, Elizabeth Inglis (született: Desiree Mary Lucy Hawkins) brit színésznő volt, és az angliai Colchesterben látta meg a napvilágot, és színészi karrierjét is itt kezdte, többet között Alfred Hitchcock filmjeiben. Weaver apja, Sylvester "Pat" Weaver Jr. Los Angelesben született amerikai televíziós igazgató volt, 1953 és 1955 között az egyik legnagyobb csatorna, az NBC elnöke, és 1952-ben létrehozta az NBC Today Show című formabontó műsorát, évtizedekre határozva meg a televíziózás formátumát. Pat bátyja, Winstead "Doodles" Weaver komikus volt, a legendás Mad magazin egyik alapítója és állandó közreműködője.

Weaver 14 évesen kezdte használni a Sigourney nevet, amit A nagy Gatsby egyik mellékszereplőjétől vett kölcsön.

Weaver felmenői között van apai ágon az Írországból kivándorolt, de skót származású – az ún. ulsteri skótok közé tartozó – Matthew Laflin, korának legvagyonosabb lőszergyárosa, akinek hatalmas szerepe volt Chicago metropolisszá válásában, és aki jótékonykodásáról is híres volt.

Sigourney Weaver és Joel Edgerton A főkertész című filmben - Forrás: HBO Max