Ők minden idők legkegyetlenebb filmes gonosztevői

Megdöbbentő módon sem Ratched nővér, sem Voldemort nem került be a TOP10-be (de Ralph Fiennes egy másik szerepe igen!), és az első helyen is egy elég meglepő választást találunk.

5. Hannibal Lecter (A bárányok hallgatnak)

A kifejezetten toplistákra szakosodott Flickside rangsora szerint minden idők legkegyetlenebb filmes gonosztevői versenyében az ötödik helyen az Anthony Hopkins által zseniálisan hátborzongatóan megformált pszichopata kannibál sorozatgyilkos végzett.

Lecterben elsősorban az a legfélelmetesebb, hogy kifejezetten kifinomult, végtelenül művelt és intelligens ember, egy igazi kultúrlény,

aki egészen bizarr módon akkor is megőrzi ezeket a tulajdonságait, amikor előtör belőle az egészen gyomorforgató erőszak. Ennek megfelelően tűpontosan választja ki a célpontjait – és ahogy azt a Clarice Starlinghoz fűződő viszonya is bizonyítja, nem feltétlenül akar mindenkit bántani, sőt. Ettől azonban csak még megfejthetetlenebb, ennélfogva még rémisztőbb lesz a – nem mellékesen egykor pszichiáterként dolgozó férfi – figurája.

Forrás: InterCom

 

4. Anton Chigurh (Nem vénnek való vidék)

Hannibal Lectertől eltérően a Coen testvérek neowesternjében látott szupergonoszban épp az a vérfagyasztó, hogy egészen mindegy neki, kit öl meg. Sőt: úgy állítja be, mintha nem is ő döntene, hanem a sors, isten vagy valami más felsőbb hatalom, hiszen egyszerre cinikus és fatális módon egy érme feldobása után derül ki, hogy végez-e aktuális áldozatával. Persze azért vannak kivételek, hiszen a Javier Bardem által elsőrangúan megformált bilifrizurás rém amúgy bérgyilkosként dolgozik – és tényleg jaj annak, akire rászabadítják, mert nem ismer sem kegyelmet, sem félelmet:

olyan, mintha nem is lenne emberi lény.

Nincsenek érzelmei, és minden bizonnyal Isten ujjának tartja magát. Rejtélyességét tovább növeli, hogy a világon semmit sem lehet tudni a múltjáról.

Forrás: UIP-Duna Film

 

3. Michael Corleone (A keresztapa-trilógia)

Kicsit szokatlan választással a Flickside Al Pacino ikonikus gengszterfőnökét tette meg bronzérmesnek – pedig

ő talán a legemberibb a TOP5 gonosztevők közül.

Ezzel együtt persze őt sem kell félteni, mivel ha nem is azon a szinten, mint Chigurh, de szintén hideg, könyörtelen és a Nem vénnek való vidék főgonoszához hasonlóan nem nyugszik addig, amíg el nem pusztítja – szerencsére ő „csak” az ellenségeit - igaz, az ellenség lehet akár a saját testvére is.

Forrás: Mokép


Ugyanakkor Michael Corleone egyértelműen emberi lény, akivel eleinte még együtt is lehet érezni, hiszen kvázi megörökli a gonoszságot: az az elrendelt sorsa, hogy a Corleone gengsztercsalád feje legyen (ehhez jönnek még azok a tulajdonságai, a ravaszság és a döntő helyzetekben tanúsított érzelemmentesség, amelyek nagyon jól jönnek ehhez a pályához). Habár eleinte még pozitív karakter, villámgyorsan válik becstelenné, így ezzel az egyre sötétebb spirálba csavarodó örvénnyel

övé egyúttal az egyik legtragikusabb út is a filmtörténelemben.


2. Darth Vader (Star Wars-trilógia)

Ez a maszkos mániákus gonoszsága ellenére szinte a Csillagok háborúja-franchise arcává vált, azaz elég népszerű figura, ami azért egy kicsit ellentmondásos egy velejéig gonosz figura esetében. Ikonná válásában minden bizonnyal sokat segítettek az olyan védjegyének számító dolgok,

mint az eltakart arc, a nehéz légzés és a David Prowse impozáns magasságának és a karakter hangját kölcsönző James Earl Jones félelmetes basszusának köszönhető megfélemlítő jelenlét.
Forrás: InterCom


A lista jó pár szereplőjétől eltérően viszont annak ellenére, hogy velejéig gonosz, Darth Vader egyúttal elég összetett személyiség, aki annak ellenére sem volt képes teljesen elvágni a családi szálakat, hogy átállt a Sötét Oldalra. Fatális választása miatt hasonlóan tragikus sors az övé, mint Michael Corleonéé, hiszen eleinte még ő is pozitív figura volt, és akár történhetett volna úgy is, hogy az egykori Jedi lovag nem Sith nagyúrrá válik, hanem az Erőt és a fényt választja. Ehelyett inkább milliókat pusztított el lelkiismeret-furdalás nélkül.


1. Joker (A sötét lovag)

Érdekes módon nem egy tömeggyilkos vagy egy szinte túlvilági, démoni gonosz szerezte meg a lista aranyérmét, hanem a Batman-képregényekről a nagyvászonra költöző pszichopata, a Bűn Bohóchercege, akinek a tettei is félelmetesek ugyan, de sokkal félelmetesebb az, ahogyan kinéz és viselkedik. Állandóan értelmetlenül vigyorgó torz pofája, teljesen rendszertelen és kiszámíthatatlan akciói (lásd: „Do i really look a guy with a plan?”) olyan őrült figurává teszik, akivel semmiképpen sem szeretnénk egy szobában lenni.

Forrás: InterCom


Jokerben talán az a legfélelmetesebb, hogy gonoszságának nincs is semmilyen konkrét célja, hiszen nem akar mást,

„csak lángba borítani a világot, és nézni, ahogy minden porig ég”.

S habár többen is megformálták már ezt a rettenetes alakot, mindük közül talán Heath Ledger volt a legfélelmetesebb, olyan mélyen a sajátjává tette a karaktert – amely hitelességre az élete is ráment.


Futottak még

A Flickside TOP10-es listáját a fentieken kívül a következő gonosztevők egészítik ki:

  • 6. helyen a Becstelen brigantyk Hans Landa ezredese végzett, aki egy Lecterhez hasonlóan kifinomult gyilkos, csak egy pszichiáter zakója helyett egy náci tiszt egyenruhájába bújva;
  • 7. helyen Norman Bates, a Psycho SPOILER! hasadt személyiségű transzvesztita sorozagyilkosa (akiről szintén Hannibal Lecterhez hasonlóan a filmek után külön széria is készült);
  • 8. helyen Harry Powell (kamu)tiszteletes, egy kevésbé ismert, mára kissé elfeledett thrillerklasszikusból, az 1955-ös A vadász éjszakájából, amelyben gyerekeket riogat;
  • 9. helyen Amy Dunne, a Holtodiglan rémisztően agyafúrt, SPOILER! saját elrablását megrendező, szerencsétlen férjét örök csapdába ejtő antihősnője; és végül
  • 10. helyen Amon Göth SS Hauptsturmführer, a Schindler listájából (és sajnos a valóságból) ismert gonosz, a Krakkó-Płaszówi koncentrációs tábor parancsnoka, aki ebben a státuszában nemcsak megsemmisítette, de kínozta is a foglyokat, és akiről mindennél többet elmond „beceneve”, hiszen ő volt a płaszówi mészáros.


(via Flickside)