Oscar Isaac csak akkor térne vissza a Star Warsba, ha majd kell neki egy újabb ház ára

Szép volt, jó volt az új Csillagok háborúja-trilógia, de a 41 éves guatemalai sztár most inkább a művészfilmekre koncentrálna.

Az elmúlt években az egész világ megismerte Oscar Isaac nevét, aki olyan grandiózus sci-fi blockbusterekben kapott főszerepet, mint a 2015-ös Az ébredő Erő, a 2017-es Az utolsó Jedik, a tavalyi Skywalker kora és a Magyarországon forgatott, idén karácsonykor már minden bizonnyal mozikba kerülő Dűne. Ez viszont éppen elég megfeszített tempójú munkát jelentett ahhoz, hogy a 41 éves guatemalai színész a kasszarobbantó blockbusterek világából visszatérjen inkább a művészfilmes gyökereihez. Most épp két filmen dolgozik: James Gray Armageddon Time-ján és Paul Schrader The Card Counter-én. Utóbbiban egy szerencsejátékos exkatonát alakít, aki segít egy fiatalembernek bosszút állni egy közös múltbéli ellenségen. (A card counter, azaz kártyaszámoló egy olyan, jellemzően blackjack játékos, aki a jó matekos képességeinek köszönhetően, az osztót és a többi játékost figyelve fejben végig számon tudja tartani, mennyi ász, király, dáma, bubi és számozott lap van még a játékban, ezzel is növelve a saját nyerési esélyeit. Nem illegális a dolog, de kaszinótulajok érthető okokból nem örülnek az ilyen rafinált alakoknak.)

A The Card Counter forgatását egyébként a Mátrix 4-hez és sok más filmhez hasonlóan szintén leállították márciusban a világméretű koronavírus-járvány miatt. Viszont így legalább Oscar Isaacnek is volt ideje beszélgetni a Deadline magazin munkatársával. Természetesen szóba kerültek a Star Wars-filmek is, amelyekről a sztár ugyan kellemes emlékeket őriz, de azért még mindig szerzői filmesnek mondja magát:

Élveztem a kihívást ezekben a [Star Wars-]filmekben, és azt, hogy egy egész csapatnyi hihetetlen művésszel, színésszel, kellékessel és díszletessel dolgozhattam együtt. Nagyon szórakoztató volt mindez, de nem igazán ez az, amit csinálni akarok. Amit én akarok csinálni, az a kézműves filmkészítés, amikor olyan emberekkel dolgoznom, akik inspirálnak. Paul [Schrader] filmjei például olyan dolgok, amelyek az én DNS-emhez vannak igazítva. Természetesen nem vagyok egyedül. Az összes nemzedék összes színésze számára ezek azok a filmek, amelyeknek az elkészítése meghatároz bennünket. Ez természetesen rám is igaz. Személyes fordulópontnak érzem az életemben [a Star Wars-filmeket], de ami engem illet, nincs semmi közöm a végtermékhez. Ez egy részlete az alkotási folyamatnak.

No de akkor ez azt jelenti, hogy Oscar Isaac most már örök életében függetlenfilmes, művészi igényű produkciókban fog szerepelni, és soha többé nem láthatjuk viszont a vásznon, mint Poe Dameron, az Ellenállás sztárpilótája? A színész erre elég sejtelmesen válaszolt, de nem zárt ki semmit:

Meglehet. De ki tudja? Majd ha szükségem lesz egy új házra, vagy valami hasonlóra.

(via Indie Wire)