Palacknyi ünnepség – a legjobb pezsgőzős jelenetek a vásznon

Eperrel vagy anélkül, három és fél fokon, vagy csak úgy, a hűtőből, reggeli előtt vagy egy extravagáns partyn, a pezsgő mindig valami exkluzivitást képvisel.

Ha ünnep, akkor pezsgő, és ahol pezsgőt bontanak, ott biztosan ünnepelnek valamit. Az újévi koccintás elengedhetetlen kellékét 1693 óta isszuk. Feltalálója Dom Pérignon francia bencés rendi szerzetes, aki a Hautvillers apátságban, a Champagne szőlőtermő vidéken tevékenykedett (a vidék nevét több nyelvben is őrzi a pezsgőt jelölő szó). Pérignon az első pezsgőt az egyik bor újrafermentálásával állította elő, majd egy jól lezárt üvegben ismét erjedni hagyta, így az erjedési szénsav megmaradt a borban, és már

elő is állt az első pezsgő, a legenda szerint 1693. augusztus negyedikén.

Persze létezik egy ennél kevésbé kifinomult elmélet is, amely szerint a derék barát csak a pincében felejtette a borát, ami ott utóerjedt. Következzen hát 7 film (és plusz egy, amolyan buké), amiben a legkülönfélébb jelenetekben láthatjuk viszont a habzó nedűt, a pezsgőt.

 

1. Casablanca (1942)

A helyszín Párizs – igen az a Párizs, ami “mindig megmarad nekünk”, – a La Belle Aurore bár. A háború már folyamatosan a szerelmesek közé furakszik, de Rick (Humphrey Bogart) még megpróbálja kiélvezni az utolsó perceket, természetesen muzsikával és pezsgővel körítve:

“Henri üzeni, igyuk ki ezt az üveget, és még legalább hármat. Azt mondja, inkább megöntözi a kertjét, minthogy a németek vedeljék”.

Ilsa (Ingrid Bergman) közben riadt kismadárként tekintget körbe: rajta már kezd eluralkodni a félelem. Nem csoda, ez nem felszabadult, ünnepi pezsgőzés, inkább búcsú és értékmentés. 

A pezsgő: G. H. Mumm

 

2. Álom luxuskivitelben (1961)

Az ikonikus megjelenésű Holly Golightly (Audrey Hepburn) egy romantikus napot tervez Paullal (George Peppard), és azt javasolja, tegyenek olyan dolgokat, amit korábban nem. Például igyanak pezsgőt reggeli előtt: “Maradt egy pezsgő a jégszekrényben. Nyisd ki, addig én felöltözöm” – mondja Holly. Paul nem igazán tiltakozik:

“Jól van. Azt hiszem, még sosem ittam pezsgőt reggeli előtt. Persze reggelire ittam már párszor”.
A pezsgő: minden bizonnyal valami remek francia pezsgő, de a címkéje sajnos nem látszik.


3. James Bond-filmek (1962-től napjainkig)

A 007-es nem csak a Vodka Martinit szerette, de jó a pezsgőket se vetette meg. A franchise-t a kezdetektől végigkísérik a remek pezsgők, a Goldfingerben például a romantikázást is félbe hagyja Bond (Sean Connery), hogy egy megfelelő hőfokú pezsgőt hozzon a hűtőből, mivel ami az ágy mellett van, az már megmelegedett.

“Vannak bizonyos alapszabályok, angyalom. Például, hogy a Dom Pérignon ‘53-at nem isszuk három és fél foknál melegebben. Mert az körülbelül olyan, mint a Beatles fülvédő nélkül”

– magyarázza.

A pezsgő: az eredeti James Bond-pezsgő a Taittinger volt, később Dom Pérignon és Bollinger is került a pohárba. Valójában az utóbbi Bond kedvenc pezsgője, a legtöbb filmben ezt issza (ami nem csoda, hiszen a brit királyi udvar hivatalos pezsgője is a Bollinger).


4. Nincs kettő négy nélkül (1984)

A Bud Spencer–Terence Hill-filmek nem a kifinomult pezsgőzésről híresek. Inkább a hatalmas bunyókról és a mértéktelen zabálásokról. Listánkon ez utóbbi kapott helyet, mégpedig a Nincs kettő négy nélkül című filmből, amiben a páros mindjárt négyes, mivel hasonmásokat játszanak. Mikor először találkoznak, a hasonmásokra szakosodott iroda egy bőséges lakomát tálal nekik. Greg (Bud Spencer) és Eliot (Terence Hill) rá is vetik magukat. Közben Greg pezsgővel kínálja Eliot hasonmását, Bastianót: “Kérsz egy kortyot?” – kérdi tőle. Bastiano félénken felel: “Miért is ne.” Mire Greg megmutatja, hogy a pezsgőfogyasztással nem jár együtt az illem:

“Tölts magadnak!”
A pezsgő: nem látszik a címke.


5. Micsoda nő! (1990)

Miután Edward (Richard Gere) először felviszi magához Viviant (Julia Roberts) – itt még szó sincs a több napos kalandról – igazi úriemberként viselkedik az örömlánnyal: pezsgőt és epret rendel a szállodai szobába. “Tessék, egyél hozzá epret” – biztatja. “Minek?” – kérdi a lány. És itt jön a válasz, amit szinte mindenki ebből a filmből tudott meg a kilencvenes években:

“Kihozza a pezsgő zamatát”.

Vivian, aki előzőleg már majdnem lehúzta az egész pohárral, őszintén reagál: “Óh, de ravasz”.

A pezsgő: Moët & Chandon


6. Jurassic Park (1993)

Ha sikerült feltámasztani rég kihalt őshüllőket, ahhoz bizony pezsgő dukál. Persze az ünnepi hangulatot jócskán el tudja rontani, ha valaki a mi pezsgőnket dézsmálja. John Hammond (Richard Attenborough) megjelenik Ellie (Laura Dern) és Alan (Sam Neill) lakókocsijában, és naná, hogy a hűtőben matat. Majd kiemel egy pezsgőt, és pukk, kérdezés nélkül felbontja. 

“Hé, az félre volt téve!”

– méltatlankodik doktor Grant . “A mai napra. Higgye el nekem!” – feleli a milliárdos, aki igazán hozhatott volna magával egy behűtött pezsgőt. 

A pezsgő: Moët & Chandon

 

7. A nagy Gatsby (2013)

“Semmivel kapcsolatban se jó túlzásba esni, kivéve a pezsgőt, abból a sok épp megfelelő” – mondta A nagy Gatsby szerzője, F. Scott Fitzgerald. A regény 2013-as filmváltozatában is rengeteg pezsgő folyik el:

extravagáns partyk, pezsgőspoharakból épített piramisok, harsány kosztümök és díszletek jelzik az ital exkluzivitását.

Leonardo DiCaprio pezsgős pohárköszöntője pedig számtalan mémen köszön vissza.

A pezsgő: Moët & Chandon – ami nem csoda, hiszen a cég szponzorálta filmet. Az eredeti regényben viszont a szerző sosem határozta meg a márkát.


+1 Bumm!

A nyolcvanas évek végén nem múlhatott el szilveszter betelefonálós játék nélkül. A Bumm lényege pusztán annyi volt, hogy az animált, himbálózó pezsgősüveget kellett eltalálni egy alattuk ide-oda mozgó pezsgősdugóval (!) úgy, hogy a játékos a megfelelő pillanatban kiáltotta telefonba, hogy: “bumm!”. Aztán némi spéttel röpült a dugó, és ha talált, akkor nyert, ha nem, akkor még kétszer lehetett próbálkozni, de egy örök emlék maradt annak, aki ezáltal szerepelt egy kicsit a tévében. Természetesen kínos beszélgetésekből itt se volt hiány:

“Az orvosokról az a hír járja, hogy szeretik a pezsgőt, szeretik az italt. Igaz ez?”

– kérdezi a műsorvezető hölgy. “Hát, ahogy én tapasztaltam, a többségre azért igen” – próbál finomkodni a játékos, aki maga is doktor, de a rafinált műsorvezető nem hagyja magát: “És ön?” – kérdez vissza. “Nem vagyok kivétel” – hangzik a megfontolt felelet. És, hogy mit lehetett nyerni? Naná, hogy sok-sok üveg pezsgőt.

A pezsgő: Törley


(via The Drinks Business,  Watson's Wine, National Geographic)